Principalele tipuri de saci de box și când ar trebuie să le utilizezi

Sacul de box este un accesoriu de bază în orice sală de antrenament destinată practicanților de sporturi de contact. De asemenea, un sac de box poate fi folosit și acasă, atât pentru antrenament, cât și pentru a te menține în formă prin câteva exerciții zilnice.   

Dacă te-ai decis sa îți achiziționezi un sac de box sau vrei să începi să te antrenezi cu un astfel de echipament, vei fi pus în fața unei dileme după ce vei descoperi că există mai multe tipuri de astfel de articole.

Noi te ajutăm să faci alegerea potrivită, prezentându-ți principalele tipuri de saci de box și modul în care aceștia pot fi utilizați. 

Tipuri de saci în funcție de modul de fixare

Unul dintre cele mai importante detalii care fac diferența între sacii de box este modul lor de fixare. Din acest punct de vedere, există saci suspendați și saci de podea. Evident, primii se fixează de un suport fără a avea contact cu solul, iar cei din a doua categorie se montează pe pardoseală.

Utilizarea sacilor suspendați este recomandată dacă dorești să îți lucrezi în mod special mușchii brațelor sau să exersezi loviturile de box.

De cealaltă parte, sacii de podea te ajută să îți lucrezi toată musculatura corpului și permit un antrenament mai complex care implică și lovituri cu picioarele. De aceea, sacii de podea sunt recomandați în special pentru practicanții de MMA, kickboxing sau box thailandez. 

Tipuri de saci în funcție de material

În funcție de acest criteriu, sacii de box se împart în trei categorii, respectiv sacii din piele, cei din vinilin și cei din material textil. Dacă e să ne gândim la calitate, prima opțiune este un sac din piele, însă cele din această gamă sunt totodată și cele mai scumpe. Astfel de saci sunt folosiți cu precădere în sălile de antrenament pentru că fac față antrenamentelor intense efectuate în mod repetat.

Pentru începători și cei care doresc să-și instaleze un sac de box acasă, varianta cea mai potrivită este sacul din material textil care poate face față unor antrenamente destul de intense. Chiar dacă se uzează, husa din material textil poate fi ușor înlocuită sau reparată.

În ceea ce privește sacii din vinilin, aceștia sunt o variantă mai ieftină a sacilor din piele, însă nu au rezistența acestora. Totuși, un astfel de sac va face față cu brio unor antrenamente de intensitate moderată. 

Tipuri de saci în funcție de umplutură

Mulți sunt de părere că învelișul extern nu este atât de important pe cât este conținutul, iar în funcție de acest element vorbim tot despre trei tipuri distincte de saci de box: cu spumă, cu apă și cu nisip.

Sacii cu spumă sunt recomandați începătorilor care nu au reflexele foarte bine dezvoltate și nici nu sunt obișnuiți cu acest tip de antrenament. Sunt suficient de duri pentru a face față antrenamentelor ușoare și moderate, și, totodată, destul de ușori pentru a nu te răni în caz că te lovesc accidental în timpul exercițiilor.

Sacii cu apă sunt mai grei și au o suprafață de contact mai dură, fiind ideali pentru sportivii avansați care au învățat să lovească și să se eschiveze, astfel încât să evite accidentările.

În același timp, sacii cu nisip sunt cei mai grei și cu suprafața cea mai dură, fapt pentru care se recomandă folosirea lor în special de către profesioniști și sportivi foarte bine antrenați.

 Sacii de box se mai diferențiază și prin dimensiune, cei cu o înălțime până în 160 de centimetri fiind ideali pentru antrenamentul brațelor, iar cei între 160 și 180 de centimetri fiind recomandați pentru antrenamentele care implică și lovituri cu picioarele.

Acestea sunt principalele tipuri de saci de box și sperăm că informațiile oferite de noi te-au ajutat să iei o decizie în privința modelului de care ai nevoie.

Sursa foto: Facebook/Gorilla Sports

 

Comentarii

14/12/22 11:10
Dorel

Mai exista un tip de " saci ptr box "... anume cel al infractorilor, hotzilor, talharilor, criminalilor si golanilor , cand sunt prinsi de politie si jandarmerie ... si se iau la " bataie " cu acestia .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5