Tumorile pielii și tratamentele recomandate

Diferite tipuri de noduli și formațiuni anormale pot fi considerate tumori ale pielii și chiar dacă majoritatea sunt benigne (necanceroase) există totuși și posibilitatea ca unele dintre ele să fie maligne și periculoase.

 Deoarece există numeroase tipuri de tumori ale pielii și diferite metode de tratament, în continuarea acestui articol vom menționa câteva dintre acestea și opțiunile terapeutice disponibile, pentru ca tu să fii cât mai bine informată cu privire la sănătatea ta.

4 tumori de piele bine de știut

 Fie că este vorba de formațiuni tumorale benigne sau maligne, următoarele tumori ale pielii pot fi întâlnite în rândul populației generale și reprezintă cauze frecvente de prezentare la cabinetul medicului specialist.

 Alunițe (nevi)

 Alunița reprezintă o excrescență mică a pielii care poate fi maronie sau roz cu aspect neted și cu margini bine definite.

 De cele mai multe ori alunițele sunt bombate sau plate și nu reprezintă formațiuni tumorale maligne. Cu toate acestea, există însă și cazuri când acești nevi pot fi canceroși, în special dacă au forme neregulate și conțin mai multe culori.

 Alunițele reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de prezentare la cabinetul medicului dermatolog, majoritatea fiind rupte sau desprinse.

 Melanomul malign

 Melanomul este o formă de cancer de piele care poate fi fatal dacă nu este tratat în stadiile incipiente, deoarece se poate răspândi rapid și în alte zone ale corpului.

 Acesta are forma unei alunițe cu margini neregulate și de mai multe culori și tinde să apară mai des în regiunile expuse la soare cum ar fi fața, spatele, brațele și picioarele.

 Chiar dacă nu este știută cauza principală de apariție a acestor formațiuni maligne, expunerea la razele ultraviolete (UV) provenite de la soare sau de la lămpile de bronzat poate crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni severe.

 Papiloame cutanate

 Papiloamele cutanate sunt formațiuni benigne de aceeași culoare ca și pielea, care sunt foarte des întâlnite în rândul persoanelor trecute de vârsta mijlocie.

 Acestea apar cel mai des la nivelul gâtului, axilei, la nivel inghinal, submamar sau pe pleoape. Deoarece nu reprezintă un pericol pentru sănătatea generală, îndepărtarea acestora nu este obligatorie, însă se poate realiza dacă papiloamele încep să fie dureroase, să sângereze sau dacă provoacă anumite probleme de natură cosmetică.

 Negi

 Negii sunt excrescențe rotunde sau ovale ale pielii care apar în urma infectării cu virusul papiloma uman. Aceștia pot să apară oriunde pe piele, inclusiv la nivelul mâinilor, tălpilor, anusului și a zonei genitale.

 În funcție de tipul și de locația lor, tratamentul negilor poate varia de la opțiuni medicamentoase la proceduri de crioterapie sau chiuretaj.

 Tratamentul tumorilor de piele

 Când vine vorba de tratamentul acestor formațiuni anormale, acesta diferă în funcție de tipul și de severitatea acestora, cancerul de piele având un tratament specific de exemplu, în timp ce tumorile benigne pot avea mai multe opțiuni în funcție de fiecare caz în parte.

 Ce trebuie menționat însă, este că în cazul tumorilor benigne, chiar dacă acestea nu reprezintă un risc pentru sănătatea generală, ele trebuie îndepărtate totuși de către cadre medicale specializate pentru a evita apariția unor potențiale complicații (infecții) sau pentru a evita o cicatrizare evidentă.

 Din acest motiv este recomandat să apelezi la centrele și spitalele specializate în acest domeniu cum ar fi Centrul de Chirurgie Plastică și Estetică Arcadia, pentru orice problemă de acest tip.

 Câteva dintre opțiunile de tratament ale tumorilor de piele includ:

 

  • Tratament cu laser - o procedură care folosește fascicul luminos îngust de mare intensitate pentru a îndepărtă tumora benignă fără contact direct și cu un grad ridicat de precizie.
  • Chiuretaj - metodă de îndepărtare a formațiunii benigne prin folosirea unui instrument chirurgical de forma unei linguri cu margini tăioase, procedura fiind realizată sub anestezie locală.
  • Crioterapie - metodă care îndepărtează sau distruge tumora benignă prin ”înghețarea” acesteia cu ajutorul azotului lichid.

Toate aceste metode de îndepărtare a formațiunilor benigne și multe altele pot fi realizate în secțiile și spitalele specializate în acest domeniu. Dacă suferi de aceste tipuri de tumori atunci intră în contact cu specialiștii de acolo pentru a afla mai multe informații despre serviciile oferite și despre opțiunile pe care le ai la dispoziție.

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5