Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC)

„Și cancerul poate fi prevenit!”

         Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc între 25 și 31 mai în fiecare an și se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai. Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

          În perioada campaniei, factorii politici europeni și publicul larg se angajează în diferite activități legate de sensibilizarea cu privire la prevenirea cancerului, accesul la tratament și sprijin pentru pacienții și supraviețuitorii cancerului.

Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.

         Actuala Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului a fost relansată în anul 2011 de Asociația Europeană a Ligilor de Luptă contra Cancerului (ECL), ca parte a Acțiunii comune a Uniunii Europene numită „Acțiunea Parteneriatului European împotriva Cancerului (EPAAC)”, cofinanțată de Programul UE pentru Sănătate.

        Acestă campanie înlocuiește campania anterioară EWAC care a avut loc în toată Europa între anii 1989 și 2005, coordonată tot de ECL cu implicarea a numeroase ligi membre. În timp ce vechile ediții ale EWAC aveau teme specifice în fiecare an, în prezent campania nu mai are teme specifice. Acest lucru se datorează faptului că s-a evaluat și confirmat în cadrul ligilor că țările preferă să-și aleagă propriile teme.

     Cele mai frecvente cancere la scară globală, sunt:  pulmonar (2,1 milioane de cazuri noi), mamar (2,1 milioane de cazuri noi), colorectal (1,8 milioane de cazuri noi), prostatic (1,3 milioane de cazuri noi), tegumentar non-melanomatos (1,0 milioane de cazuri noi) gastric (1,0 milioane de cazuri noi)

        Cele mai frecvente cauze de deces sunt cancerele: pulmonar (1,76 milioane decese), colorectal (862000 decese), gastric (783000 decese), hepatic (782000 decese), mamar (627000 decese).

        Cancerul este o boală care apare atunci când schimbările într-un grup de celule conduc la creștere anormală, necontrolată și se formează o umflătură numită tumoră, fapt valabil pentru toate cancerele cu excepția leucemiei (cancerul de sânge). Netratate, tumorile pot crește și pot disemina în țesuturile înconjurătoare normale sau spre alte părți ale corpului prin circuitele sanguine și limfatice, și pot afecta sistemele digestiv, nervos și circulator, sau eliberează hormoni care pot altera funcționarea organismului.

       Tumorile pot fi împărțite în trei grupe: benigne,  maligne și precanceroase. Tumorile benigne nu sunt canceroase și rareori amenință viața. Acestea au tendință de creștere destul de încet, nu diseminează în alte părți ale corpului și sunt de obicei formate din celule similare cu celulele normale sau sănătoase. Acestea pot cauza probleme doar dacă cresc foarte mult și devin inconfortabile sau presează pe alte organe  - de exemplu o tumoră cerebrală în interiorul craniului.

     Tumorile maligne cresc mai rapid decât cele benigne și au posibilitatea de diseminare și distrucție a țesuturilor învecinate. Celulele tumorilor maligne se pot desprinde din tumora primară și se pot extinde spre alte părți ale corpului printr-un proces denumit metastazare. La invadarea țesutului sănătos din situsul nou, aceste celule maligne continuă diviziunea și creșterea. Aceste situsuri secundare sunt cunoscute ca metastaze, iar starea bolii se numește cancer metastatic.

Precanceros (sau premalign) descrie starea care implică celule anormale care au posibilitatea (sau sunt de natură) să evolueze spre cancer.

      Cancerul este o clasă de boli  caracterizate prin creștere celulară scăpată de sub control.

       Există mai mult de 100 tipuri diferite de cancer, și fiecare este clasificat prin tipul de celulă care este afectată inițial. Cancerul afectează organismul atunci când celulele alterate se divid necontrolabil și formează noduli sau mase de țesut denumite tumori (cu excepția cazului leucemiei unde cancerul stopează funcția normală a sângelui prin diviziune celulară anormală în circuitul sanguin). Tumorile pot crește și pot interfera cu sistemele digestive, nervos și circulator, și pot elibera hormoni care alterează funcționarea organismului. Tumorile care rămân într-un singur loc și prezintă creștere limitată sunt în general considerate benigne.

      Formațiunile tumorale sunt mai periculoase sau maligne, în următoarele situații: o celulă canceroasă reușeste să migreze în organism prin sistemele limfatic sau sanguin, distrugând țesutul sănătos printr-un proces numit invazie; acea celulă se divide și crește ducând la formarea altor vascularizații printr-un proces numit angiogeneză; când o tumoră diseminează și crește în alte părți ale organismului, dacă invadează și distruge alte țesuturi sănătoase, se spune că metastazează. Acest proces în sine se numește metastază, iar rezultatul este o stare gravă, care este foarte dificil de tratat.

     Cancerele pot fi determinate de un număr de factori diferiți și ca multe alte boli, majoritatea cancerelor sunt rezultatul expunerii la anumiți factori cauzali. Este important să avem în vedere că, în timp ce unii factori nu pot fi modificați, aproape o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc comportamentali și alimentari.   

     Factorii de risc modificabili în apariția cancerului sunt alcoolul,  supraponderalitatea sau obezitatea,  dieta și alimentația,  activitatea fizică, tutnul, radiațiile ionizante,  locul de muncă, infecția-agenții infecțioși.

     Scopul actualei campanii   este să crească nivelul de conştientizare a populaţiei și în special a tinerilor în privinţa modalităţilor prin care putem preveni cancerul, prin intermediul alegerilor pe care le facem pentru noi, pentru copii! Familiile sunt cele care pot direcționa viața propiilor copii spre un stil de viață sănătos de la venirea lor în lume.

                              Mirela Parker , DSP BN- Compartiment Promovarea Sănătății

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5