Cancerul medular
Glanda tiroida este locul cel mai obișnuit al tumorilor endocrine. Cancerul tiroidian ocult se găsește la 3 % dintre indivizii ce mor din alte cauze. Cancerul tiroidian microscopic se intâlnește la 10 % dintre subiecții care, de asemenea, mor din aIte cauze. Deși rar, mortalitatea prin cancer tiroidian este egală sau excede mortalitatea prin cancer la toate celelalte glande luate la un loc, cu exceptia ovarului.
Totuși, prevalența cancerului tiroidian în seriile pe autopsii nu se corelează cu creșterea incidenței clinice, cu recidivele sau mortalitatea prin cancer clinic manifest. Cazurile cele mai frecvente se intâlnesc între 25 și 65 de ani, dar pot apărea și la populația pediatrică sau vârstnică.
Cancerele medulare se dezvoltă pe seama celulelor parafoliculare C ale tiroidei. În afară de calcitonină, pot secreta histamină, prostaglandine, serotonină, somatostatină, antigen carcinoembrionar etc.
Cancerul medular reprezintă 5-8 % dintre toate cancerele tiroidiene. Evoluţia acestora poate oscila între forme lente care evoluează mulţi ani până la forme agresive cu mortalitate mare. Majoritatea cancerelor medulare sunt sporadice, iar 20-30% din cazuri prezintă un model ereditar fiind transmise ca trăsătură autosomal dominantă datorită mutațiilor germinale ale proto-oncogenei RET.
Aproximativ o treime dintre cancerele medulare sunt familiale și afectează mai multe glande endocrine (multiple endocrine neoplasia - MEN). MEN 2A asociază cancer medular, feocromocitom și adenom paratiroidian. MEN 2B asociază cancer medular, feocromocitom, neuroame multiple ale limbii, buzelor, intestinului. Aproximativ o treime dintre cazurile de cancer medular sunt familiale, limitându-se la tumora tiroidiană, iar restul de o treime sunt izolate, nefamiliale. Tumora tiroidiană are mărimi variabile, de la câțiva milimetri la mai mullți centimetri, iar scintigrafic, nodulii sunt "reci". Invazia ganglionară la nivel cervical este frecventă. Tabloul clinic este polimorf: diaree rebelă, semne de tip tumoră carcinoidă (bufeuri vasomotorii de tip "flush" adesea declanșate de prânzuri sau ingestia de alcool), semne de tip sindrom Cushing.
Cancerele medulare se pot întâlni la toate vârstele, nu au predilecție de sex sau vârsta. Contextul familial și asocierea cu alte tumori endocrine (MEN) impune ancheta familială și un examen genetic atent. Este necesară identificarea purtătorilor genelor acestui sindrom.
Nivelul bazal al calcitoninei este mare și crește la perfuzia de calciu, administrarea de alcool sau pentagastrina. Dozarea calcitoninei bazale și stimulate este necesară și pentru depistarea cazurilor familiale infraclinice. Se impune explorarea atentă a paratiroidelor, medulo- și corticosuprarenalelor pentru diagnosticul MEN. Examenele de laborator permit identificarea diverselor peptide hormonale, eventual secretate de tumoră. Ecografic, tumora este hipoecogenă iar examenul citologic permite stabilirea diagnosticului.
Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității.
Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro
Adaugă comentariu nou