Prof. Ioan Seni din Năsăud și prof. Ilie Mare din Ilva Mică, la sesiunea de comunicări „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia”
-
View the full image
Năsăudeni prezenți la sesiune: prof. Ilie Mare – Ilva Mică, prof. Ioan Seni - Năsăud
-
View the full image
Constantin Cheramidoglu – Constanța, Traian Tr Cepoiu – președintele Fundației, Ioan Lăcătușu – Sf. Gheorghe, Gheorghe Calcan – Ploiești
- View the full image
- View the full image
Centrul de Studii istorice din Cerașu, jud. Prahova, aparținând și susțínut de Fundațía Culturală „Traian Tr. Cepoiu”, a organizat în zilele de 30 septembrie-2 octombrie 2022,la Vălenii de Munte, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia” 15 oct 1922 . Cu acest prilej a fost vizitat Muzeul Nicolae Iorga și Spitalul din Vălenii de Munte, ctitorit de Regina Maria. La inaugurarea Centrului de Studii Istorice au asistat și primarii din Cerașu și Mâneciu care și-au oferit susținerea prin sume consistente în fiecare an, inclusiv pentru publicarea lucrărilor prezentate în sesiunile științifice și editarea Anuarului Fundației.
Au fost rostite alocuțiuni privitoare la obiectivele noului Centru prahovean de Studii istorice de către istoric C-tin Cheramidoglu din Constanța, director al acestui Centru; prof. Gheorghe Calcan din Ploiești, secretar științific; prof. Ioan Seni, Năsăud, șef al Departamentului de studii istorice ASTRA, care demonstra cu argumente că-n sute de ani, prin jertfe de sânge, românii n-au obținut ceea ce și-au dorit - drepturi democratice, unirea și independența lor, dar, doar în 57 de ani (1861 - 1918), prin acțiuni de emancipare culturală, economică, civică, cu consecințe politice, prin ASTRA și liderii românilor s-a obținut Unirea Treansilvaniei la România, unire recunoscută și consfințită de Conferința de Pace de la Paris (1919); ASTRA și astăzi ar putea avea succese deosebite în apărarea interesului național, dacă țara n-ar fi dominată sau risipită între păreri iluzorii, ipocrizie, cinism și variante globaliste...
Programul de la Vălenii de Munte a continuat cu lansări de carte, reviste și subiecte dedicate Centenarului Încoronării. Au fost audiați cu maximă atenție dr. Ioan Lăcătușu din Sf Gheorghe - Directorul Centrului European de Studii Covasna Harghita, cu exemplificări de bune practici ale acestui Centru; Comandor Mihai Axante din București - fost atașat militar al României în Israel, China și Vietnam, cu referiri la cărțile excepționale pe care le-a publicat; Cornel Mărculescu din Târgoviște, cu referiri la solemnitatea încoronării din 15 octombrie 1922, la Alba Iulia; Alexandru V. Ștefănescu din Târgoviște - cu referiri la simbolistica ceremonialului de încoronare; Daniel Silviu Niculaie din București, cu referiri la trăsăturile cuplului regal și ale celor apropiați acestuia; Traian Tr. Cepoiu din Cerașu (Prahova), cu referiri la aspecte inedite ale acestei încoronări; C-tin Chereamidoglu din Constanța, despre părerile unor ardeleni privitoare la încoronare; Gh Calcan din Ploiești, cu ziarul francez „Le Matien” despre ceremonia Tratatului cu Ungaria din 4 iunie 1920.
După masa de prânz, sesiunea de comunicări a continuat cu alte teme ce vor fi publicate împreună în Anuarul Fundației, prin expunerea col. Cristian Profirescu din Ploiești, despre acțiunile militare ale „Grupului Bratocea” și ale „Grupului Tabla Buții”; prof. Ilie Mare, Ilva Mică, BN, cu „Ilveni participanți la Primul Război Mondial”; prof. Ioan Seni/ Năsăud, cu „ASTRA a împlinit 160 de ani”. Discuțiile s-au încins, prin abordarea unor aspecte privitoare la oportunitatea ASTREI în zilele noastre, în condițiile în care țara este dominată de controverse consumate între globaliști ce susțin folosirea resurselor noastre de către străini, asumându-și și o parte din suveranitatea noastră națională, și naționaliștii care-și doresc o dezvoltare „prin noi înșine”, susținând capitalul autohton românesc și o imagine corectă a României în lume.
Au fost purtate discuții și pe seama proverbului scoțian „Răul acolo se extinde unde oamenii buni nu fac nimic”, susținând implicarea tuturor românilor în efortul național, sau a zicerii lui G. Călinescu: „Un luptător poate fi învins, dar numai un luptător poate fi învingător”.
Președintele fundației a promis editarea unui volum dedicat ASTREI de cel puțin 1000 de pagini în care să evidențieze efectul benefic al emancipării românilor prin cultură. Doamne ajută...
Citiţi şi:
- Breviarul ASTREI Năsăud pe luna octombrie 2024
- Prof. Ioan Seni: Un început de octombrie 2023 bogat, sub semnul ASTREI
- Astristi nãsãudeni prezenti la Adunarea Generalã a Astrei de la Orãstie
- Pagini din trecutul Regimentului II Grăniceresc Năsăudean
- Ioan Seni: În anul 2015 îmi doresc modernizarea Astrei năsăudene
Adaugă comentariu nou