Prof. Rus Augustin: Nopți ... lungi

   Evenimente istorice importante, cu urmări imediate și de perspectivă, își au uneori începutul într-o noapte. Este greu, dacă nu chiar imposibil, să faci o inventariere a lor, de aceea, am ales doar trei.

 

  1. „Noaptea  Sfântului  Bartolomeu”   ...   a cărui nume provine din calendarul romano-catolic unde este menționat Sf. Bartolomeu, a fost marcată în noaptea dintre 23 și 24 august 1572, când în Franța, la Paris, a început masacrarea hughenoților, adepți ai religiei protestante, de către catolici. Evenimentele sângeroase începute atunci la Paris, au continuat câteva săptămâni și în alte orașe mari din Franța, datorită rivalităților dintre nobilimea franceză catolică și cea protestantă, combinate cu o reacție populară, numărul victimelor ridicându-se la peste 30.000, ceea ce i-au făcut pe unii istorici să afirme că a fost   ...   „Cel mai mare masacru religios al sec. XVI”.

 

  1. Noaptea de 10/11 februarie 1866   ...   atunci a fost Al. Ioan Cuza silit să semneze actul de abdicare ca domn al Principatelor Unite ale Moldovei și Munteniei unite în 1859. După o domnie de numai 7 ani (1859 – 1866), răstimp în care propus și promulgat reforme importante prin care a eliberat și împroprietărit pe țărani, a secularizat averile mănăstirești, a înființat armata națională, a decretat învățământul primar gratuit și obligatoriu, a contribuit la afirmarea tânărului stat în raporturile sale cu puterea suzerană și cu alte state europene, etc. Obosit parcă să mai facă față intrigilor opozanților, pierzând susținerea unor colaboratori valoroși, neglijând avertismentele venite din partea unor apropiați, cu complicitatea unor ofițeri și a țiitoarei Maria Obrenovici, „Monstruoasa coaliție” dintre extrema stângă și dreaptă l-a silit să abdice. A fost ca o „revoluție glorioasă”, fără vărsare de sânge, asemănătoare cu cea petrecută în Anglia în 1668 la înlocuirea regelui Carol al II-lea Stuart cu Wilhelm de Orania.  A urmat o perioadă destul de agitată determinată de situația internă și externă.

 

  1. „Noaptea  cuțitelor  lungi”   ...   este un eveniment început la 30 iunie 1934 în Germania și continuat până în 2 iulie, când au fost capturați și executați 85 de oameni politici, opozanți ai lui Adolf Hitler. Numărul morților și a dispăruților pare să fi fost mult mai mare, iar peste 1.000 de presupuși adversari au fost arestați. Prin aceste evenimente s-au creat condițiile preluării absolute a puterii de către Adolf Hitler și a consolidării sale. Ceea ce a urmat, se cunoaște.              

 

 

 

 

Comentarii

13/02/24 00:23
prof.V

Domnul profesor Rus Augustin adună cu hărnicie intelectuală „nopțile” lumii. Întâi e „înntunericul” unor minți bolnave și apoi noaptea crimelor.
Nu e o tragedie că se tem copiii de întuneric. Adevărata tragedie e a adulților care se tem de lumină.

13/02/24 00:40
prof.V

Domnul profesor Rus Augustin adună cu hărnicie intelectuală „nopțile” lumii. Întâi e „întunericul” unor minți bolnave și apoi noaptea crimelor.
Nu e o tragedie că se tem copiii de întuneric. Adevărata tragedie e a adulților care se tem de lumină.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5