Profesor psihopedagog Zurman Camelia: Se poate!

Îmi amintesc de fiecare dată, cu mult drag și satisfacție, de elevul C. M., care a fost înscris în clasa mea, a IV-a, la începutul anului școlar.

            Repetent în anul anterior, refuza să noteze de la tablă, pe motiv că e prost. Știu că avea mâinile foarte murdare și l-am rugat să meargă la baie să se spele.

Mi-a spus:

-Doamna, nu se duce, e de la muncă!

            El în clasa a IV-a și sora lui in clasa a II-a întrețineau familia din care mai făceau parte mama, însărcinată și tatăl cu probleme cu alcoolul.

            Din acel moment, mi-am propus să-i dezvolt încrederea în sine, pentru că erau multe motive pentru care să fie mulțumit însă nu avea o părere bună despre el. Am vrut să văd cât de sus poate ajunge cu o imagine de sine pozitivă, total schimbată de cea cu care se obișnuise. În primul rând l-am numit șeful clasei. Era mai mare decât colegii săi și astfel am motivat numirea spunându-i că am nevoie de un ajutor atât în clasă cât și în timpul pauzelor. El fiind mai mare și obișnuit cu grija, din familie, se va descurca foarte bine. Și-a luat rolul în serios și nu de puține ori, când intram în clasă, după pauză, îmi spunea cu mulțumire:

- Doamna, s-au certat colegii dar i-am liniștit și i-am împăcat, că sunt mai mare!

Îi sclipeau ochii de mândrie și satisfacție. Deja se privea prin ochii mei, admirativ. Am apreciat în fața clasei atitudinea lui și i-am mulțumit pentru grija sa față de colegi, confirmând că de așa un ajutor aveam nevoie. Un șef al clasei trebuie să se comporte el ca un exemplu întotdeauna! Având un asemenea rol în clasă, mi-a fost ușor să-l impulsionez și pe partea implicării la lecții, să obțină rezultate bune la învățătură. Tu ești atât de harnic și responsabil, încât poți întreține familia, lucru rar întâlnit la copii de vârsta ta, motiv pentru care cred că poți obține chiar și note mari și la matematică sau scriere. Trebuie să muncești așa cum o faci în afara școlii, să câștigi bani! De acord cu mine? Ești convins că poți? S-a întristat și a privit în jos…era clar că se gândea la condiția lui de repetent și nu avea încredere în el, că poate. Dacă muncim la ore rezolvând mai multe exerciții, vei vedea că poți! Începem? A schițat un zâmbet, lucru ce mi-a confirmat că ar fi încântat de ideea de succes.

De acolo, de la lumina din privire lui, am pornit o vânătoare de alte satisfacții! Am verificat caietul de clasă și mare mi-a fost surpriza să văd că notițele de la tablă erau scrise în totalitate, îngrijit și corect. Am apreciat acest lucru și toate comportamentele adecvate, să-l obișnuiesc cu  ideea că e un elev bun, harnic, ordonat și politicos cu ceilalți. Deja radia. Cu bună dispoziție răspundea la solicitările adresate clasei, ridicând mâna tot mai des, cu curaj. Avalanșa de aprecieri pozitive, cu care nu era obișnuit, îl schimba văzând cu ochii. Era tare încântat!             Își dorea să rezolve sarcinile de la tablă, fără să mai ezite, cu mai multă încredere. Inițial rostea pe un ton scăzut cuvintele, abia ce le puteam auzi, ca apoi să -și schimbe tonalitatea, pe fondul încurajărilor. A urmat notarea răspunsurilor și să obțină nota opt a devenit o normalitate pentru el, motiv de mare bucurie. Chiar și media generală a fost opt.

            Peste ani, când e firesc să te gândești la munca ta de o viață, te consideri norocos să ai un așa exemplu de caz rezolvat. Te înalță și te încântă să vezi că ai contribuit la formarea unui om de calitate morală, harnic și responsabil.

 

 

Profesor psihopedagog Zurman Camelia

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5