Profesori şi elevi din Salva au purtat cu cinste tricolorul în Spania

ÎNTÂLNIREA DE PROIECT ERASMUS+” PROIECT PENTRU VIAŢA TINERILOR EUROPENI ” ÎN CUENCA, SPANIA

În oraşul Cuenca , Spania s-a derulat prima întâlnire din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus+KA219 ,,LIFE PROJECT FOR OUR EUROPEAN YOUTH. EDUCATION AND GUIDANCE FROM TEACHING INSTITUTIONS” No:2017-ES01-KA219-038162-1” la care au participat trei cadre didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale ,,Tiberiu Morariu” Salva : prof. Pop Anamaria, prof. Linul Crina, prof.Girigan Luminita şi patru elevi din clasa a -VIII -a : Fetti Sofia, Hirsman David, Stoian Nicolas şi Linul Cristian.
Această întâlnire a fost organizată de către echipa spaniola de la scoala IES ,,San Jose” Cuenca, Spania, coordonatorul proiectului. Celelalte şcoli partenere implicate în cadrul proiectului sunt: Istituto Comprensivo "Verdi - Cafaro" Andria-Italia, Agrupamento de Escolas de Almeirim,Almeirim,Portugalia şi instituţia noastră.
Proiectul îşi propune să creeze în fiecare instituţie parteneră o reţea de activităţi extraşcolare cu elevii cu vârste cuprinse între 12 si 16 ani, activităţi care să se aplece asupra nevoilor comunităţilor locale iar activităţile să se bazeze pe voluntariat, iniţiative sociale şi civice.
Evenimentul de formare a debutat cu vizitarea şcolii coordonatoare unde s-a asistat la ceremonia de deschidere la care au luat parte oficialităţile locale, presa locală și regională.
Impactul social şi cultural al acestei întâlniri a fost marcat printr-o vizită de studiu în centrul oraşului Cuenca renumită pentru casele sale construite pe pante abrupte ; Casas Colgadas vazute cel mai bine de pe Puente de San Pablo;Museo de Arte Abstracto Espanol, unde se găsesc tablourile unor pictori abstracti importanti Antoni Tapies si Antonio Saura ;Monasterio de los Paules, partial un parador si partial o alta fundatie artistica, cea a lui Gustavo Torner. Cativa pasi mai departe, se contureaza frumoasa catedrala gotic-normanda si renascentista. Este de admirat intrarea sculptata din lemn de nuc ,opera a lui Alonso de Berreguete si ferestrele cu vitralii realizate de artisti contemporani completată de vizitarea Piaza Mayor şi a primăriei Cuenca.
Copiii participanţi au fost integraţi în cadrul şcolii spaniole în activităţi sportive, bilingve, gastronomice, artistice, istorice şi de competenţe IT. În urma acestor work-shop-uri copiii şi-au însuşit noi cunoştinte, şi-au exersat competenţele de limbă engleză şi spaniolă şi-au format deprinderi în specialitati culinare spaniole ,căţăratul, gătitul, pictatul sau au învăţat lucruri noi despre planete, stele, constelaţii ,legile fizicii la un atelier de învăţare experienţială la Muzeul de Stiinte Cuenca.
Echipa de cadre didactice participante au stabilit planul de activităţi pentru primul an de proiect, conceperea proiectului pe portalul Etwinning de către echipa portugheză şi echipa română, conceperea planului de monitorizare, diseminare, implementare, planificarea popularizării proiectului pe reţelele social-media, website-ul proiectului care va fi conceput de către echipa italiană, conceperea logo-urilor pentru competiţia international. Au fost prezentate de către elevii nostril activităţi derulate în anul anterior în folosul comunităţii locale derulate în cadrul şcolii noastre, activităţi derulate în proiectele Erasmus anterioare , Şcoli conectate la comunitate, Digitaliada şi Club Impact Salve.
De asemenea, la finalul atelierelor elevilor li s-a pregatit o vânătoare de comori în cadrul oraşului site UNESCO iar pentru a identifica indiciile necesare localizării comorilor au pus în practică noile cunoştinte şi au colaborat în echipe multinaţionale.
In final, elevii români au ramas profund impresionati de sistemul spaniol de învăţământ care pune foarte mult accent pe practică şi nu pe teorie şi pe multitudinea de activităţi extracurriculare puse la dispoziţie de şcoală, asociaţia de părinţi sau alte părţi interesate.
Câteva din testimonialele elevilor participant indică impactul acestor activităţi asupra formării lor presonale şi profesionale:
“Participarea la proiectele Erasmus + ne oferă şansa de a participa direct la o altă cultură educaţională şi să ne exprimăm fluent într-o limbă străină, construind legături durabile şi prietenii europene cu colegi din Spania şi Portugalia.” Linul Cristian-elev cls.a-VIII-a
„Oraşul Cuenca este un loc minunat ,un spaţiu istoric plin de cultură şi civilizaţie europeană . În şcoala spaniolă am văzut că se pune un accent deosebit pe latura practică şi pe învăţarea senzorială iar elevii sunt deschişi şi prietenoşi.” Fetti Sofia- elev cls.a-VIII-a

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Prof. Vasilica Găzdac
Prof.Linul Crina

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5