Profesorii recapătă majoritatea în consiliile de administraţie
În baza unui ordin semnat de ministrul Daniel Funeriu la sfârşitul lunii august, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au fost obligate să constituie noi consilii de administraţie cu o componenţă diferită faţă de cele în exerciţiu la finele anului şcolar precedent.
Ordinul cu pricina, în speţă OMECTS 4.714/2010, nu a fost publicat în Monitorul Oficial însă a produs efecte de facto, şcolile conformându-se acestuia (e drept, cu largul concurs al Inspectoratului Şcolar, care le-a transmis că e musai să se respecte indicaţiilor primite de la Bucureşti).
Contestat vehement de sindicalişti, Ordinul 4.714/2010 a fost înlocuit în tăcere de Ministerul Educaţiei cu un alt ordin (5.619/2010), care abia marţi a văzut lumina zilei - fiind publicat în Monitorul Oficial.
În baza acestui ordin, cadrele didactice recapătă majoritatea simplă în consiliile de administraţie, fapt ce constituie o victorie importantă în lupta cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai părinţilor şi agenţilor economici.
Potrivit Ordinului 4.714/2010,ordinul ce i-a nemulţumit pe profesori, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ liceal erau alcătuite, obligatoriu, din: directorul şi directorul adjunct ai unităţii, trei cadre didactice desemnate de Consiliul profesoral, contabilul şef al şcolii, un reprezentant al Consiliului Local, un reprezentant al primarului, un reprezentant al asociaţiei de părinţi, un reprezentant al elevilor şi un reprezentant al agenţilor economici din zonă (însă numai pentru liceele cu profil tehnologic).
Noul ordin, mult mai general formulat
Potrivit Ordinului 5.619/2010, care nu este semnat de ministrul Daniel Funeriu, ci de secretarul de stat Andrei Gheorghe Kiraly, consiliile de administraţie pot fi alcătuite din 9 - 13 membri, în funcţie de mărimea şcolii şi de structura acesteia. De la bun început, trebuie subliniat că din structurile de conducere nu vor mai face parte contabilii şefi (sau administratorii financiari, cum li se mai spune).
În varianta cu nouă membri, CA va avea, obligatoriu, următoarea componenţă: director, director adjunct / un cadru didactic, trei cadre didactice alese de Consiliul profesoral, un reprezentant al Consiliului Local, un reprezentant al primarului, un reprezentant al părinţilor şi un reprezentant al agenţilor economici din localitate sau, dacă nu este cazul, un al doilea părinte. Aşadar, cadrele didactice deţin cinci din cele nouă locuri ale CA.
În formula cu 13 membri, consiliul de administraţie va fi alcătuit din director, director adjunct, cinci reprezentanţi ai cadrelor didactice (la fel, aleşi de consiliile profesorale), un reprezentant al Consiliului Local, un reprezentant al primarului, doi reprezentanţi ai părinţilor, un reprezentant al agenţilor economici şi un reprezentant al elevilor. Şi în această situaţie, cadrele didactice au majoritatea simplă (şapte din 13).
Indiferent de tipul şcolii, la şedinţele consiliilor de administraţie vor participa şi reprezentanţii sindicali, cu rol de observatori.
Citiţi şi:
- Liceenii vor avea reprezentanţi cu drept de vot în consiliile de administraţie ale şcolilor
- Consiliile locale îşi pot plăti cheltuielile cu bilete la ordin
- Consilierii locali năsăudeni
- Daniel Funeriu: Sunt adeptul unor schimbări radicale, dar nu făcute pe picior
- Biroul Permanent National al PD-L (8 aprilie 2010)
Adaugă comentariu nou