Proiect european de 4, 5 milioane de lei pentru îmbunătăţirea stării de conservare din Parcul Naţional Călimani

Peste 4,5 milioane de lei reprezintă costul implementării unui proiect de către Asociaţia Tăşuleasa Social, proiect privind îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară din Parcul Naţional Călimani.

,,Drumul a fost lung, a fost greu, aşa cum este drumul unui proiect pe fonduri europene. Nu numai în Parcul Călimani, în România, în general, nu se cunoaşte statutul unui parc naţional. Lucrăm mai bine de trei ani în această direcţie. Mediul este cea mai bună materie pe care noi o dăm mai departe copiilor.

Partea cea mai importantă pentru Tăşuleasa Social, o spunem deschis, este faptul că în 22 de localităţi, va fi întocmit un manual pentru elevii din şcoli, va fi organizată o caravană. Vom urmări ca toate activităţile să fie făcute transparent, să fie făcute bine.

Ne lăudăm cu o natură pe care, din păcate, nu o protejăm”, a declarat Alin Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, marţi, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.

Potrivit echipei, prin realizarea acestui proiect se urmăreşte eficientizarea managementului Parcului Naţional Călimani în concordanţă cu legislaţia în vigoare, îmbunătăţirea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei din zonele limitrofe, ariei protejate, precum şi întărirea capacităţii instituţionale a Administraţiei Parcului Naţional Călimani în vederea implementării planului de management.

,,Chiar dacă suprafaţa administrată în judeţul Bistriţa-Năsăud este mică, eforturile pe care cei de la Tăşuleasa Social le fac pentru întreg Parcul Naţional Călimani se văd.

Vrem să avem alături de noi, ONG-uri puternice care să facă ceva pentru parc. Trebuie acţiuni concrete”, a precizat Basarab Bîrlădeanu, directorul Administraţiei Parcului Naţional Călimani.

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu. Valoarea totala a proiectului este de 3.810.725 (lei, fără TVA) sau 4.520.471 (TVA inclus).

Proiectul se va desfăşura până în 19 ianuarie 2014, în judeţele Suceava, Mureş, Harghita şi Bistriţa Năsăud.

În judeţul nostru comunităţile Parcului Naţional Călimani se află în comuna Tiha Bârgăului (cu satele Tiha, Tureac, Mureşeni, Piatra Fântănele şi Ciosa), comuna Prundu Bârgăului (cu Prund şi Suseni), comuna Bistriţa Bârgăului (cu Colibiţa), Josenii Bârgăului (cu Mijlocenii Bârgăului, Rusu Bârgăului şi Strâmba), comuna Mărişel (cu Măgurele, Bicle, Sântioana, Jeica, Neţeni şi Domneşti), comuna Şieut (cu satele Ruştior, Sebiş şi Lunca), comuna Monor (cu Voievodeasa), comuna Dumitriţa (cu satele Ragla, Dumitriţa şi Budacu de Sus).

Parcul Naţional Călimani are o suprafaţă totală de 24.041 ha.

Foto: timponline.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5