Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat cererea de finanţare pentru reabilitarea Centrului Cultural Municipal

Proiectul costă circa 4,8 milioane euro

Într-un final, după lungi demersuri, după şicane din partea unora şi a altora, finanţarea proiectului de reabilitare a Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc” a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 4,8 milioane euro.

Anunţul a fost făcut, miercuri seara, de primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, la Direct Tv, în emisiunea moderată de Ciprian Moldovan.

,,Este aprobată finanţarea acestui proiect. Miercuri, am primit adresă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care ne informează care s-a aprobat finanţarea proiectului respectiv.

Următoarea fază este deplasarea mea la Cluj, semnarea contractului de finanţare, iar mai apoi, contractul se trimite la Bucureşti. Va fi semnat de către doamna ministru Elena Udrea, şi cu mare probabilitate, în 28 octombrie, când vom avea un mare târg turistic la Bistriţa, cred că atunci va veni si doamna Elena Udrea la Bistriţa, pentru a aduce acest proiect, un proiect care le completează pe celelalte, şi astfel valoarea proiectelor se ridică la o cifră de 24,1 milioane euro pe Plan Integrat de Dezvoltare, plus 11 milioane pe şcoli, ajungem la cifra de 35 de milioane de euro, atraşi în aceşti trei ani prin eforturile colectivului pe care îl conduc”, a afirmat primarul Ovidiu Creţu.

Edilul s-a arătat foarte mulţumit de acest lucru, chiar dacă în an electoral, Bistriţa va fi un şantier, ceea ce s-ar putea să-i creeze şi probleme, ,,dar cu siguranţă, municipiul Bistriţa va fi transformat pe arii însemnate şi centrul municipiul va fi unul european”, a subliniat Creţu.

Primarul a recunosc că nu i-a fost deloc uşor în tot acest demers, dar printr-o activitate foarte bună a celor din Direcţia de Integrare Europeană, Direcţia Tehnică, a arhitectului şef, a serviciului juridic, a serviciul de patrimoniu, a serviciului de achiziţii, au reuşit să dea înapoi toate mingile care le-au fost aruncate în teren, prin solicitări de clarificări, prin întrebări.

,,De exemplu, în proiectul de reabilitare a Centrului Cultural Municipal am avut o şopârlă. Mai exact, proprietarul Restaurantului ,,Crama Veche” a trimis o adresă la minister, la ADR N-V şi nouă, prin care ne-a informat că el are un contract pe 15 ani, contract de închiriere a spaţiului respectiv. De fapt, un contract care a fost semnat fără aprobarea Consiliului Local, pe o perioadă de 5 ani, dar el a fost prelungit cu 15 ani”, a subliniat Ovidiu Creţu.

,,Omul îşi apără interesele economice acolo”, a intervenit moderatorul Ciprian Moldovan.

,,Sigur că da, dar interesele economice se supun şi ele legislaţiei”, a replicat primarul.

,,În orice caz, am scos acea parte ocupată de Crama Veche din proiect, şi am redepus proiectul, l-am susţinut din nou, şi în acest moment, a devenit câştigător”, a adăugat Creţu.

La întrebarea în ce vor fi investiţi bani, edilul a oferit explicaţii în acest sens.

,,Nu se vede exterior, dar sunt multe lucruri de făcut. În primul rând, de jos, de la fundaţie, de la izolaţia care trebuie făcută pentru igrasia care este acolo, de a repune scena în funcţiune, de data aceasta cu fosă hidraulică, apoi refacerea interioarelor, a pardoselilor, a tuturor ornamentelor, refacerea acoperişului integral, intrările, terasa.

Şi foarte important, la subsolul Casei de Cultură au existat, iniţial, nişte conducte de piatră, care aveau darul, ca în timpul verii, să răcească aerul care era insuflat în sală, printr-un proces natural, şi să îl încălzească pe timpul iernii.

Acele sisteme de ventilaţie, şi de răcire-încălzire au fost acoperite când s-a construit acolo Centrul de Apărare Civilă. Proiectantul ne-a obligat să refacem totul.

Practic va fi scos totul afară, iar Apărarea Civilă se va muta în clădirea de pe Gheorghe Şincai nr. 2, aflată acum în construcţie, şi vom reface acel sistem. Lucrările de reabilitare vor dura maximum doi ani”, a menţionat primarul Ovidiu Creţu.

În toată această perioadă, birourile, sala de repetiţii vor fi amenajate în fosta clădire a gardienilor publici. O problemă o ridică însă, locaţia pentru spectacole. Varianta ideală ar fi Cinematograful Dacia, dar şi aici, unii au decis că e mai bine ca cinematograful să fie administrat de …Consiliul Judeţean.

,,Pentru tot ce avem acolo ca magazii, birouri, depozite, am găsit locaţia în fosta clădire a gardienilor publici de pe strada Liviu Rebreanu. Acolo vom amenaja şi o sală de repetiţii.

Pentru spectacole, avem mai multe variante. O variantă este un cort mare cu o scenă, o altă variantă este Cinematograful Dacia, pe care am vrut să îl preluăm noi şi să prelungim scena.

Ne-a fost promis încă din 2008, nu s-a rezolvat nimic, s-au perindat şi alţi miniştri între timp. Ultima promisiune a fost din partea lui Kelemen Hunor, care nu s-a concretizat, şi aflu, în urmă cu o lună, că Cinematograful Dacia va fi dat în administrarea Consiliului Judeţean, care nici măcar nu l-a cerut.

Mi-aş dori să ne fie atribuit nouă, pentru a putea lucra pe partea de scenă”, a afirmat Creţu.

În aceeaşi emisiune, pe postul Direct Tv, primarul Ovidiu Creţu a vorbit despre modul cum au reuşit să contracteze, să implementeze aceste proiecte cu fonduri europene, un rol important avându-l managerul Direcţiei de Integrare Europeană, Liliana Coceşiu.

,,Tot ceea ce am făcut, absolut tot, am făcut numai cu oameni din primărie, cu oameni care erau acolo, când am venit. Nu am lucrat cu firme de consultanţă. (…) Se pot acorda, conform legii, sporuri, până la 75%, iar oamenii care au lucrat pe aceste proiecte, au primit aceste sporuri. (..) Poate că o parte sunt mulţumiţi, poate că o parte sunt nemulţumiţi, dar o directoare cum este doamna Liliana Coceşiu care a răspuns de aceste probleme, şi care le- a gestionat, le-a manageriat, un astfel de om, într-o firmă privată, ar fi câştigat 3.000-4.000 de euro pe lună”, a conchis edilul Ovidiu Creţu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5