Protectia salariatilor in cazul transferului societatii

Transfer la dublu: si locul de munca si salariatul

Daca societatea comerciala la care lucrezi a fost transferata, strange-ti lucrurile de pe birou si alatura-te voios noii conduceri!

Locurile de munca sunt, prin definitie, instabile: nicio persoana angajata nu poate baga mana in foc pentru cat timp isi va pastra pozitia actuala, dinamica schimbarilor de job fiind la o cota foarte ridicata in aceste timpuri mai grele.

Daca locurile de munca se clatina mai ceva ca placile tectonice in timpul unui seism, nici conducerea nu duce lipsa de provocari: multe intreprinderi isi schimba statutul, ba sunt transferate, ba cesionate, ba fuzioneaza, toate astea cu o motivare precisa, respectiv speranta ca "mutarea" va fi urmata de succes.

Cand sefii sarbatoresc noile schimbari si ciocnesc in cinstea lor, angajatii asteapta cu frica in san sa afle daca mai este loc si pentru ei in compania reformata.

Pentru a le linisti anxietatea, trebuie spus ca drepturile salariatilor se transfera in tandem cu societatea si au aceeasi aplicabilitate indiferent de noua forma organizatorica a companiei, adresa sediului sau numele noului sef. Astfel, indiferent daca transferul societatii a fost realizat prin fuziune sau cesionare, acesta nu poate constitui motiv de concediere colectiva sau individuala, faptele contrare acestor dispozitii fiind pedepsite de lege.

Competitia cedent-cesionar

Chiar daca te-ai obisnuit cu vechiul sef si ai avut grija sa-i intri in gratii in timp util, e vremea sa schimbi tactica si sa faci sapaturi arheologice, mai ales biografice, despre noul sef. Trebuie sa afli ce-i place, ce il deranjeaza, cum poti sa devii angajatul ideal, si, mai ales, sa ii castigi increderea. Cine stie, poate schimbarile din cadrul unitatii pot veni insotite chiar de o promovare…

Cand se transfera societatea prin act de cesiune, fenomenul care apare se refera, de fapt, la schimbul de identitate profesionala de ordin managerial dintre cedent si cesionar. Asta inseamna ca cedentul (fostul tau sef) isi cedeaza drepturile de angajator unui cesionar (viitorul tau sef), scopul celui din urma fiind acela de a continua activitatea de pana acum. Cedentul va trebui sa-i puna in vedere cesionarului toate secretele, dar si toate drepturile si obligatiile ce decurg din contractele de munca ale salariatilor, asta pentru a fluidiza activitatea si pentru a nu ingreuna procesul de schimbare a numelui, conducerii sau sediului companiei.

Totodata, anterior transferului, atat cedentul cat si cesionarul vor trebui sa ia legatura cu reprezentantii de sindicat ai salariatilor pentru a-i informa cu privire la schimbarile din cadrul unitatii.

Cesionarul va trebui sa respecte clauzele contractului de munca in vigoare, insa, la un an dupa ce a avut loc transferul efectiv, se pot renegocia termenii contractului. In cazul in care societatea isi pierde autonomia iar contractul intocmit de cesionar straluceste mai frumos si este mai tentant, salariatilor transferati li se va aplica acest nou contract.

Instiintarea salariatilor cu privire la aceste schimbari nu se realizeaza informal, la o sueta de birou, ci dimpotriva: toate repercusiunile si datele implicate in procesul de transfer trebuie furnizate reprezentantilor salariali cu 30 de zile inainte de eveniment. Nici autoritatile nu sunt uitate, si ele trebuie sa fie bine informate, actele doveditoare si noul statut al salariatilor fiind incluse la dosarul respectivei companii.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Marius Flacau ofera detalii despre protectia salariatilor in cazul transferului societatii.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5