„Rădăcinile împrumutate” au ajuns la Mărişelu…

A treia zi de Crăciun, în comuna Mărişelu, la Biserica Ortodoxă Sf. „Mihail şi Gavril”, preotul Aurelian Poptean, împreună cu preoţii Lucian Blaga din Domneşti şi preotul Moldovan Dumitru, ieşit la pensie, au desfăşurat slujba de dimineaţă într-un mod mai aparte. De la mic la mare, oamenii erau îmbrăcaţi în costume populare, un cor nou-înfiinţat a cântat colinde, iar copiii, cei de grădiniţă şi elevii claselor I-IV, au avut programe artistice în întâmpinarea Moşului Crăciun, care a şi venit şi le-a împărţit daruri. Tot atunci, Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavril” i-a avut invitaţi pe scriitorii Ion Moise şi Marilena Toxin, cântăreaţa Ioana Hangan şi prof. Gh. Toxin (care a făcut pozele şi a filmat) la lansarea cărţii „Rădăcini împrumutate” a lui Menuţ Maximinian.

Lansarea volumului a avut loc şi la Odorheiul Secuiesc, în Biserica Ortodoxă păstorită de preotul Puiu Pavel, iar scriitorul Ion Moise a vorbit de această dată astfel în faţa locuitorilor dornici să cumpere cartea şi să o aibă alături de Biblie:

„Vă salut cu ocazia sărbătorilor de iarnă, am fost emoţionat de spectacolul cu copiii, n-am mai văzut de mult un asemenea spectacol şi un asemenea peisaj românesc, cu adevărat şi asemenea frumuseţe de la mic la mare” (referindu-se la costumul lor). Menuţ Maximiniam a ajuns la a şaptea lui carte, una dintre lucrările care atacă chestiuni foarte sensibile. Vorbeşte despre relaţia dintre românii din secuime şi secuii propriu-zişi, care sunt majoritari.

Este o carte care dezvăluie o serie întreagă de abuzuri, chiar titlul acestei cărţi este simbolic: „Rădăcini împrumutate” care ne spune că jumătate din secuii de acolo sunt români. Unii declară în limba maghiară că sunt români. Documentele istorice sunt foarte convingătoare şi le descoperim în carte, care atestă că există mai multe etape de deznaţionalizare, care îşi pierd prima dată identitatea, a doua oară limba şi a treia oară chiar şi credinţa.

Prin credinţă, totuşi, au rezistat şi cred că vor rezista în continuare, eu nu sunt atât de pesimist. Eu văd că relaţiile dintre cele două etnii încep să se normalizeze. Avem deja patru miniştri maghiari, lucru de neconceput cu ceva timp în urmă.

Cartea aceasta nu reprezintă neapărat o demascare a relaţiilor încordate dintre românii şi secuii de acolo, este o carte care invită la toleranţă şi convieţuire paşnică. Sigur, dacă ne uităm la Menuţ M., care a lucrat la carte vreo zece ani, ne arată că unele biserici ortodoxe au devenit reformate şi dacă zgâriem varul de pe pereţi ne dăm seama că dedesubt există desene şi s crieri chirilice, ceea ce demonstrează că bisericile au fost ortodoxe. Toate toponimele sunt româneşti. Aceste lucruri arată că la origini toate au fost româneşti. Există satul „Vlăhiţa”, care după denumire arată clar că a fost maghiarizat forţat. Acesta este un tânăr gazetar (M.M.) care, spre deosebire de politicienii noştri, care au luat politica struţului), a avut curajul să scrie despre situaţia sensibilă de acolo, foarte încordată. Vă recomand cu căldură această carte, „Rădăcini împrumutate”. Vă doresc sărbători fericite şi sănătate şi doresc să nu escaladăm şi să nu incităm la ură!”

O întâlnire a bucuriei, a cuvântului, a frumuseţii scrisului. Părintele Aurelian Poptean i-a invitat pe credincioşi la un amplu eveniment cultural, cum arareori se întâlneşte pe aceste meleaguri. Biserica arhiplină a colindat şi s-a bucurat de fiecare cuvânt rostit la lansarea cărţii lui Menuţ Maximinian care, datorită cererii mari în ţară, se află în pregătire cu al doilea tiraj.

La Mărişelu, tradiţiile şi credinţa merg mână în mână, fiind cartea de căpătâi a neamului românesc.

Marilena Toxin,

Foto: prof. Gh. Toxin

O ZI DE POVESTE LA MARISELU

Sosirea anotimpului iarna aduce cu el multa magie:fulgi mari si stralucitori de nea,troiene de zapada pufoasa si imaculata ,clinchet de clopotei,colinde si un Mos batran, batran, atat de drag scolarilor nostri. Iarna este timpul pentru povesti la gura sobei , pentru depanatul amintirilor, pentru parfumul de scortisoara si cozonac abia scos din cuptor.Dar,sa nu uitam ca acest anotimp,de secole de-a randul , aduce in randul popoarelor crestine una din cele mai mari sarbatori.:Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos,a Craciunului, la 25 decembrie,sarbatoare marcata de manifestari religioase, de colinde,obiceiuri si traditii specifice fiecarui popor.El releva intreaga lor dimensiune,insemnatatea cruciala pe care a avut-o si o are in evolutia umanitatii, pe calea Mantuirii,Nasterea lui Hristos,trimisul lui Dumnezeu,luminandu-ne calea spre iubire si adevar. Craciunul este sarbatoarea bunatatii lui Dumnezeu, care prin fiul sau ,il salveaza pe om ,il elibereaza din starea de sclavie si singuratate,aducandu-l la bucuria comuniunii cu Dumnezeu.

Datinile si obiceiurile de Craciun par sa realizeze o misterioasa legatura intre cer si pamant.Iarna, de sarbatori ,oamenii au un adanc sentiment de bucurie pe tot globul si par a circula liber dintr-un univers in altul.

Perpetuate de-alungul secolelor,traditiile si obiceiurile ni se infatiseaza intr-o frumusete aparte ce simti ca ,,te inspira”.

Asemeni stelelor care lumineaza bolta cereasca in noptile senine,cu sufletele curate si inimile pline de bucurie,elevii Scolii Generale Mariselu au incercat sa creeze o zi mai speciala,o zi de sarbatoare,o zi in care au cautat sa lumineze sufletul si cugetul crestinilor prezenti la Biserica Ortodoxa din Mariselu.

Aceasta zi de poveste s-a realizat cu contributia cadrelor didactice: director Ignat George, Muresan Liliana, Omolea Cornelia si Morari Ileana, alaturi de parintele paroh Poptean Aurelian.

Stradania scolarilor a fost rasplatita de Consiliul Local al comunei Mariselu si de Parohia Ortodoxa Mariselu care au oferit cadouri substantiale.

Cred,din suflet,ca pentru o clipa, cei prezenti au uitat de grijile cotidiene si au pasit alaturi de noi in lumea de vis a colindelor, iar versurile recitate au fost rugaciunea fiecaruia pentru semenii nostri la Dumnezeu.

Ii multumim lui Dumnezeu pentru ce avem si-L rugam sa ne dea tuturor sanatate, fericire si in anul care vine sa ni se implineasca toate dorintele.

La Multi Ani !

Inv.CORNELIA OMOLEA

Sc. Gen. Mariselu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5