Radu Moldovan: Cred că acest deziderat de reîntregire a neamului este un proiect fezabil şi realizabil
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a declarat, în cadrul şedinţei festive, că îşi dorea ca actuala generaţie de politicieni să aibă „capacitatea, demnitatea şi curajul” de a face „câte ceva” comparativ cu ce a fost la 1918, iar primul său pas a fost participarea la cel mai emoţionant eveniment din viaţa sa, Adunarea Centenară de la Chişinău.
„Am trăit momente unice, pe care nu cred că le voi mai trăi decât în eventualitatea că ceea ce a început acolo se va finaliza într-un fel pe parcursul unui an. Vă spun că, dacă înainte speranţa era mică, după unanimitatea pe care am găsit-o în poziţiile dvs., după ceea ce am văzut la Chişinău, după înţelepciunea venită peste noapte aleşilor neamului, care în şedinţa solemnă a Parlamentului României au făcut lucruri pe care acum o săptămână, vă mărturisesc, nu credeam că se pot întâmpla, cred că prezenţa lui Dumnezeu, prezenţa oamenilor de bună credinţă, prezenţa bărbaţilor de stat este necesară în astfel de momente. (...) Cred că Dumnezeu ne-a auzit”, a spus preşedintele Moldovan.
Şeful administraţiei judeţene a precizat, răspicat, că prin Declaraţia Parlamentului României s-a făcut un pas major, uriaş spre acest proiect. „De astăzi, după citirea acestei Declaraţii, după ce am trăit la Chişinău, cred că acest deziderat de reîntregire a neamului, de unificare a poporului român de o parte şi de alta a Prutului este un proiect fezabil şi realizabil. Depinde de noi toţi. S-ar putea ca ceea ce facem noi aici împreună cu fraţii noştri din Glodeni să fie o mică parte din istoria care s-ar putea scrie în aces an. Da, cred că ne putem ridica la nivelul înaintaşilor noştri”, a menţionat Radu Moldovan.
În context, Moldovan a menţionat că există tratate, legislaţie internaţională, modele de urmat pentru a face „legal şi democratic” acest gest, iar un proiect de autodeterminare a cetăţenilor din cele 2 stat nu ar putea fi oprit în Europa anului 2018.
„Sunt convins că această presiune pozitivă va stimula, va descătuşa trăiri, sentimente şi suflete a celor două state, a celor două Parlamente, Guverne, a celor doi preşedinţi şi că într-adevăr pe 1 Decembrie 2018 putem să rescriem istoria de reîntregire, unificare a poporului român, care nedrept trăieşte în două state”, a punctat Radu Moldovan.
Preşedintele CJ a condamnat manipulările grosolane care se fac în ambele ţări, pe de o parte că nu avem nevoie de „leneşi” şi „asistaţi din Republica Moldova”, că avem nevoie de autostrăzi, în timp ce dincolo de Prut se vorbeşte de „cotropire”. Una peste alta, a spus Radu Moldovan, românii şi doresc doar „să-i reprimească acasă pe fraţii lor”.
Citiţi şi:
- Liceenii de la Waldorf Chişinău, în practică topografică la Măgura Ilvei. Preşedintele CJ: Astfel de proiecte produc legături strânse între România şi Moldova
- Biblioteca Judeţeană va lansa Bibliografia lui Rebreanu, la Chişinău
- Gheorghe Prini şi Editura Ştiinţa din Chişinău, la Biblioteca Judeţeană G. Coşbuc
- La Bistriţa se pun bazele unui campus universitar comun- Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică
- La propunerea preşedintelui CJ Radu Moldovan, Guvernul Ponta a alocat bani pentru Casa Aron Pumnul din Cernăuţi
Adaugă comentariu nou