Reguli schimbate pentru funeralii. Ce ai si ce nu ai voie sa faci?

Ministerul sanatatii a precizat ca urmeaza sa se schimbe regulile in ceea ce priveste funeraliile persoanelor decedate, reguli care au rolul de a inlesni procesul de inmormantare si de a evita abuzurile facute de diversele firme de servicii funerare.

Care sunt principalele reguli impuse familiei decedatului?

O prima regula ar fi imbalsamarea persoanei decedate atunci cand trebuie sa fie transportata pe o distanta mai mare de 30 de km sau atunci cand familia decide ca trupul sa fie expus in locuri publice. Imbalsamarea se poate face de catre orice firma de pompe funebre, fiind de preferat sa se opteze pentru o firma din apropierea locuintei persoanei decedate. Pentru Capitala exista pompe funebre Bucuresti sector 5, 4, 3, 2, 1 sau 6, insa in cazul localitatilor de la tara, lucrurile se pot complica destul de mult.

Firma de pompe funebre trebuie sa detina tehnologia necesara pentru imbalsamare.

In cazul in care aceasta regula nu se respecta, amenda primita de persoanele responsabile poate fi intre 500 si 10 000 de lei.

De asemenea, s-ar putea sa existe si o serie de legi care privesc transportul sau fotografierea persoanei decedate. Conform noii legi care urmeaza sa fie aplicata la funeralii, este interzisa fotografierea defunctului, fara acordul familiei acestuia. Exista si o serie de exceptii, insa. Spre exemplu, daca se organizeaza autopsie in scopul crearii unor probe, este acceptata fotografia si filmarea.

O alta regula importanta este perioada ce trebuie sa treaca de la deces pana in momentul in care defunctul este inmormantat. Aceasta perioada nu trebuie sa depaseasca 36 de ore.

Care sunt principalele reguli impuse firmelor ce ofera servicii funerare?

Firmele de pompe funebre au si ele o serie de obligatii, care au rolul de a evita evaziunea fiscala si de a face intregul proces mult mai simplu:

  • Contractele de prestari servicii trebuie sa fie arhivate timp de 5 ani. In felul acesta se poate evita evaziunea fiscala si exista dovezi clare pentru eventualele fraude.
  • Firma care acorda ingrijire mortuare trebuie sa aplice pe una din mainile decedatului o bratara realizata din materiale nedegradabile. Pe bratara trebuie sa existe datele de identificare ale firmei. In felul acesta, in cazul eventualelor plangeri ale familiei se poate lua atitudine.

Conform ministerului sanatatii, regulile vor fi implementate cat de curand si vor inlesni procesul de inmormantare, precum si situatia familiei decedatului. Totusi, implementarea este una foarte greoaie pentru persoanele care locuiesc la tara, in conditiile in care sunt destul de greu de gasit firme de pompe funebre in localitatile rurale de dimensiuni mici si de asemenea, bugetul celor de la tara nu permite intotdeauna o astfel de extravaganta.

De asemenea, cele 36 de ore par a fi destul de putine pentru familiile obisnuite sa organizeze funeraliile dupa cel putin 72 de ore.

Partea buna este faptul ca aceste legi pot responsabiliza din ce in ce mai mult firmele care ofera astfel de servicii si au capacitatea de a duce la evitarea eventualelor fraude.

 

Comentarii

16/08/17 16:21
Alfeu

Aşa, după obligatoriu 36 de ore de la deces, mai puneţi şi pe vii în morminte. Statul devine şi proprietarul morţilor, cum se vede, dispunând ce şi cum. Şi dacă şi-ar vedea de treabă, ce-ar fi?

16/08/17 17:41
Balan Marius- i...

Principala regula este ca nu ai voie sa bocesti. Eventual mortul este dus la groapa cu manele.

17/08/17 00:55
Gavrila Moldovan

Domnule ce preocupari are statul. In loc sa se ocupe de cresterea nivelului de trai la cei vi, o ia cu mortii, cainii la stana...Faceti pentru voi legii speciale sa va imbalsamam sau mumifica si sa va punem langa tovarasul V.I. Lenin. La groapa nu cu manele ci cu raspopitul Pomohaci care are mai mult har si dar de a boci...pe mii de euro.

26/11/18 18:46

Ai un deces in familie si doresti sa intri in posesia ajutorului oferit de stat?

Acestea sunt actele necesare de a obține ajutorul de deces în 2018!

- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (original și copie);
- act de identitate al solicitantului (original și copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
- dovadă că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie);
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atesta boală care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
- adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârstă cuprinsă între 18 și 26 de ani urmă o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul >> http://servicii-funerare-bucuresti-nonstop.ro/ sau contactati-ne telefonic pentru a primi consultanta gratuita: 0769.800.400

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5