„Religia în şcoli” – în dezbaterea participanţilor la Simpozionul „Medicină şi Teologie”

În cea de-a doua zi a Seminarului Naţional „Medicină şi Teologie”, ediţia a XIV-a, seminar găzduit de Saloanele Hotelului Metropolis, a debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum, în prezenţa Mitropolitului şi Arhiepiscopului Andrei Andreicuţ. Au fost de faţă, alături de profesori universitari, medici, preoţi, cadre medicale, un numeros public, precum şi oficialităţile judeţene şi municipale: preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, prefectul judeţului – Ioan Ţintean, primarul Bistriţei – Ovidiu Creţu.
ÎPS Andrei i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Eparhiei, „Crucea Transilvană” prof. univ. dr. Pavel Chirilă pentru meritele deosebite în domeniul sănătăţii. În scurtul său cuvânt, acesta, referindu-se la Sfânta Scriptură a spus: „Fără mine nu puteţi face nimic”. Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, organizatorul şi sufletul celor 14 ediţii ale manifestării ştiinţifice, şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa mitropolitului Andrei, a numeroşilor invitaţi, somităţi în lumea medicinei şi a teologiei.

Preşedintele Radu Moldovan şi-a exprimat, la rându-i, bucuria pentru prezenţa la această manifestare a atâtor oaspeţi din ţară, subliniid câteva dintre realizările administraţiei judeţene în domeniul sănătăţii. Astfel, şeful judeţului a precizat că s-au investit în sănătate peste 16 milioane euro, în Bistriţa fiinţând cel mai modern spital de urgenţă şi, în curând, un ambulatoriu dotat la cele mai înalte cerinţe.

Trecându-se la dezbaterea temei „Religia în şcoli”, moderată de Mitropolitul Andrei Andreicuţ, Vasile Stanciu, Ioan Chirilă şi Mircea Gelu Buta, înaltul ierarh a subliniat, cu trimiteri la Sfânta Scriptură şi la mari pedagogi ai lumii, precum şi la scriitori români, importanţa şi necesitatea predării religiei în şcoli. Au fost prezentate comunicări de către: Ioan Chirilă – „Paideia şi antropologia integrală la Sf. Ioan Gură de Aur, un posibil răspuns la chestiunea educaţiei religioase actuale”; Aurora Ciucă – „Educaţia religioasă în şcoli”; Constantin Cucoş şi Florin Frumos – „Educaţia religioasă în şcoala românească – între dileme normative şi percepţii ale beneficiarilor”; Ioan Vasile Leb – „Predarea religiei în şcolile din statele UE”; Nicolae Miu – „Religia în şcoli – punctul de vedere al medicului”; Virgiliu Gheorghe – „Educaţia sexuală sănătoasă”; Sebastian Moldovan – „Bioetica şi biopolitica intimităţii”; Gabriel Gârdan – „Valenţele ecumenice ale educaţiei religioase” şi Mihai Iulian Necula – „Ora de religie în şcoală, garanţie a libertăţii”. Atât conferenţiarii, cât şi cei care au luat cuvântul au subliniat importanţa deosebită pe care o are predarea religiei în unităţile de învăţământ.

În după-amiaza zilei de ieri, acad. Sorin Dumitrescu a susţinut conferinţa „ABGAR, primul om vindecat prin imagine”, iar corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, a susţinut un microconcert în faţa participanţilor.

Întreaga manifestare ştiinţifică de la Bistriţa, care s-a ridicat la un înalt nivel calitativ, s-a datorat implicării prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta pentru care cei prezenţi i-au adus calde mulţumiri şi felicitări.

Ideea centrală a seminarului poate fi rezumată prin cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur: „Hristos rămâne, totuşi, „singurul doctor”, căci prin Apostoli şi Sfinţi, El este totdeauna Cel care vindecă”.

Comentarii

12/05/15 14:23
Vizitator

Doctorul Buta este cel mai mare medic dintre preoti si cel mai mare preot dintre medici.

03/10/24 13:32
Eori

Cea Mai Bună Religie Din Lume Este Creștin Ortodox:

https://youtube.com/@cristiancrestinortodox?si=eRyaMi_02wXt_pZ4

https://youtube.com/@cuvinteduhovnicestiortodoxia?si=AlrtrTHISmrPJb23

https://youtube.com/@cuvantortodox-sfintiiparinti?si=B1O1l0XkfUWqdpix

https://youtube.com/@artacrestinaveche4178?si=B3bRF99w2PjzzOuw

https://youtube.com/@hristosesteortodox1794?feature=shared

Lumea Trebuie Să Știe Asta: Credința Înseamnă Faptele Bune Care Le Ai, Adică A Face Bine, Pe Scurt". Credința Înseamnă A Face Fapte Bune, Deci Oamenii Și Copiii Trebuie Să Facă Fapte Bune, Pentru A Avea Credință, Tot Odată Lumea Trebuie Să Știe: Credința Este Oriunde Te Afli, Dacă Ai Fapte Bune, Și Trebuie Ținut Cont, A Nu Mai Păcătuii, Și A Respecta Tot Ce Ține De Sărbători Și Așa Mai Departe; Doar Dacă Ai Fapte Bune Ajungi În Rai, Și Tot Odată Oamenii Și Copiii Trebuie Să Ajute Și Să Salveze Oameni Și Copii, Deoarece Și În Acest Fel Există Fapte Bune:

https://youtu.be/7bDxTIxaWdQ?si=t7QPw5SYEkIZnfk1

Credința Este Gratis, Dreptatea Și Adevărul Este Gratis.

În Religia Adevărată Creștin Ortodox, Se Respectă Această Scriere: Din Pământ Ești Făcut Și-n Pământ Te Vei Întoarce, Adică Se Pune În Pământ, Asta Înseamnă Îngropare, Ori Înhumare Adică Se Transformă În Lemn, Și Se Pune Undeva Într-un Loc Închis, Ori Într-un Loc Unde Se Închide O Ușă, I-ar Acel Ceva Este Transformat În Lemn Și Pus Acolo.

Rugăciunea De Seară, Înainte De A Se Pune La Somn Omul, Copilul Este Foarte Importantă, Rugăciunea De Seară, Se Poate Face În Gând, Că Să Nu Audă Nimeni Nimic, Și Să Nu Vadă Nimeni Nimic.

Lumea Trebuie Să Se Întoarcă La Credință.

Oamenii Și Copiii Nu Trebuie Să Răspundă Contra Oamenilor Și Copiilor Care, Âi Înjură.

Oamenii Și Copiii Trebuie Să Fie Îmbrăcați / Îmbrăcate Complet, Și Tot Odată Oamenii Și Copiii Trebuie Să Aibe Fapte Bune.

Sfinți Ar Fi Acei Oameni Care Si-Au Dedicat Toată Viața Pentru Credință, Și Au Fost Rupți De Lume Deoarece Așa Se Spune Că Ar Însemna, I-ar Când Trec La Neființă Sunt Transformați În Lemn Printr-o Procedură Ori Procedeu Numit Înhumare, Probabil Asta Ar Însemna Ceva Ce Ține De Credință Plus Canonizare.

Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5