RETROSPECTIVĂ CULTURALĂ BÂRGĂUANĂ 2008
-
View the full image
foto
În anul 2008 activitatea culturală la nivelul comunelor bîrgăuane a fost la fel de intensă ca şi în anii precedenţi, atât în cele două aşezăminte culturale, din Prund şi Suseni, cât şi la cele din Tureac, Bistriţa Bârgăului, Joseni, Rusu Bârgăului şi Livezile, dar şi în numeroasele deplasări, în judeţ, ţară şi chiar în străinătate.
Prima manifestare de amploare din acest an, care a cuprins participări din întreg judeţul, a fost „Alaiul Nunţilor de pe Bârgău”, desfăşurat la Bistriţa Bârgăului, în 24 februarie. Cu acest prilej a fost readus în scenă obiceiul de nuntă bârgăuană, prezentat în fragmente de către formaţiile artistice din localităţile Ţării Bârgăului.
Sărbătoarea Zilei de 8 Martie a fost un mare spectacol folcloric desfăşurat în sala Căminului Cultural din Prundu Bârgăului.
În Duminica Floriilor au fost sărbătorite un număr de 74 de cupluri care au împlinit peste 50 de ani de căsătorie, oferinduli-se pe lângă masă, premii şi felicitări, un concert de Pricesne.
De Sărbătorile Pascale a fost organizat un spectacol întitulat: „Cântec, joc şi voie bună”, care a fost înregistrat de ASTV Bistriţa, după care a urmat Jocul satului, iar în prima duminică după Paşti, formaţiile „Plaiurile Bârgăului” şi „Bârgăul”, au evoluat pe scena Căminului Cultural din Suseni, un bine închegat spectacol folcloric.
Ansamblul „Bârgăul” din Suseni a mai evoluat, în 25 mai, pe Terasa Restaurantului Heniu şi a mai efectuat, împreună cu Ansamblul „Plaiurile Bârgăului”, două spectacole în deplasare, la invitaţia Primăriei comunei Milaş, cu ocazia Festivalului „Joc şi cântec pe glia străbună”, al doilea spectacol având loc la Lunca. Ansamblurile bîrgăuane au mai participat şi la „Festivalul Cântecului Portului şi Jocului de pe Câmpie”, de la Silivaşu de Câmpie.
La Simpozionul Văii Bârgăului, Ediţia 37, din 7 iunie 2008, după lucrările sesiunii, lansările de carte şi proiecţiile de filme, pe scena Pavilionului Cultural din Prundu Bârgăului a vut loc un deosebit concert de muzică de cameră, arii din opere şi muzică folk, în interpretarea soliştilor Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud.
Sărbătoarea „De Rusalii pe Bârgău”, care a fost inaugurată încă din 2006, sub cupola primei ediţii a „Zilelor Bârgăului”, manifestare care a găzduit atunci şi cel de al 35-lea Simpozion Cultural al Văii Bârgăului, dar şi Cupa Văii Bârgăului la fotbal, a rămas o iniţiativă înecată din faşă, dar şi uitată de autoritatea locală prundeană, care a organizat-o.
Manifestarea folclorică a continuat la iniţiativă privată în 2007, sub aceeaşi denumire: „De Rusalii pe Bârgău”, dar s-a redus la prezentarea unui program artistic, susţinut de către ansamblurile „Plaiurile Bârgăului” şi „Bârgăul”. În 2008 a avut loc cea de a III-a ediţie a manifestării folclorice „De Rusalii pe Bârgău”, organizată sub iniţiativa privată a Restaurantului Heniu, cu participarea formaţiilor culturale „Plaiurile Bârgăului”, „Bârgăul”, alături de artişti de la Centrul Municipal de Cultură din Bistriţa.
O acţiune cu totul deosebită a anului 2008 a fost participarea, ansamblurilor artistice din Prundu Bârgăului, la „Festivalul Internaţional de Folclor din Antakia, Turcia”, alături de formaţii din Ungaria, Bulgaria şi Turcia, în perioada 18-23 iulie, unde românii au avut un deosebit succes. Pentru deplasarea făcută în Turcia se aduc mulţumirile cuvenite S.A. RAAL din Prundu Bârgăului, pentru sponsorizarea acordată.
Cea mai mare manifestare culturală bârgăuană, a anului 2008, a constituit-o Festivalul Internaţional de Folclor „Regele Brazilor”, organizat ca în fiecare an de Sfânta Maria, sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean şi concursul Consiliului Local, Căminului Cultural şi Grupului Şcolar „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului. Cea de a VIII-a ediţie a acestui festival folcloric internaţional, care este o continuare a vechiului festival concurs, interjudeţean, început acum patru decenii la rădăcina „Regelui Brazilor”, a revenit la forma iniţială prin abordarea, alături de dansuri, a cântecului popular realizat de soliţti vocali şi instrumentişti, care au fost premiaţi.
Un alt program artistic a fost realizat, de ansamblurile folclorice bârgăuane, în 17 august, pe stadionul din Prundu Bârgăului, unde formaţiile şi-au adus aportul cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la atestarea înfiinţării primei echipe de fotbal în localitate.
Duminică, 28 septembrie 2008, circa 150 de artişti amatori şi profesionişti, sub organizarea Centrului Judeţean de Cultură, au reprezentat folclorul judeţului Bistriţa – Năsăud, la festivalul de obiceiuri şi tradiţii organizat la Turda de Centrul Judeţean pentru Conservarea Tradiţiilor Populare şi Consiliul Local Cluj – Napoca. La această manifestare au participat şi ansamblurile folclorice din Prundu Bârgăului, Bistriţa Bârgăului şi Josenii Bârgăului.
Prin grija Centrului Judeţean pentru Cultură, în 23 octombrie 2008, la Susenii Bârgăului a avut loc o filmare a Ansamblului folcloric „Bârgăul”, în curtea şi grădina cunoscutului gospodar şi instrumentist Adrian Flămând, care a dat dovadă de o deosebită ospitalitate. La această manifestare şi-au dat concursul şi „Cuscrele” din Bistriţa Bârgăului, alături de solişti de renume ai Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa – Năsăud. Filmările au fost transmise pe ASTV Bistriţa, în mai multe reluări.
„Lăsatul Secului”, ediţia IV, s-a desfăşurat în 14 noiembrie, la Căminul Cultural din Susenii Bârgăului, unde, alături de ansamblurile organizatorilor bârgăuani, au participat formaţiile „Păuniţa” din Sângeorz Băi, „Pană de păun” din Telciu şi „Balada” din Bistriţa. Spectacolele au fost înregistrate şi transmise de TV Bistriţa.
La invitaţia Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj – Napoca, ansamblurile bârgăuane au participat, în 20 noiembrie 2008, la cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului „Jocul Fecioresc” din Transilvania.
Manifestările folclorice au avut loc, la Prundu Bârgăului şi de Ziua Naţională a României. În zilele de 13-14 decembrie 2008, formaţia de Căluşeri bârgăuană a participat la cea de a XXXVII-a ediţie a festivalului „Căluşerul Transilvănean” de la Hunedoara, unde a fost premiată.
În 14 decembrie 2008 grupul de colindători din Prundu Bârgăului a participat la festivalul ”E vremea colindelor”, organizat de C.J.C. B-N, iar în 16 decembrie manifestarea s-a desfăşurat la Centrul Cultural Municipal din Bistriţa, unde formaţiile bârgăuane au prezentat obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, spectacolul fiind preluat şi transmis de Etno TV.
Spectacolele de iarnă au continuat pe scena Căminului Cultural din Prndu Bârgăului, unde au fost urmate de jocul satului, dar şi în deplasare, în comuna Cetate şi oraşul staţiune Vatra Dornei, la festivalul „Porniţi Plugul, Feşi Frumoşi”, alături de 25 de formaţii artistice din ţară.
Toate aceste realizări se datorează unei munci intense, desfăşurate de instructorul Florin Flămând, dirijorul şi instrumentistul Dumitru Ciupa, dar şi a celorlalţi membrii ai ansamblurilor, sub directa coordonare a Ioanei Suciu.
(Date oferite de Ioana Suciu, consemnate de N.V.)
Adaugă comentariu nou