„Revista Bistriţei” a împlinit un sfert de secol

A fost lansată „Revista Bistriţei” cu nr. XXV, un volum deosebit, reprezentativ pentru un sfert de secol de cercetare istorică la Bistriţa. Având o excelentă prezentare grafică, cu un cuprins bogat şi variat, revista cuprinde lucrări ştiinţifice de certă valoare, semnate de cercetători cunoscuţi, vechi şi consecvenţi colaboratori ai publicaţiei bistriţene, între care meţionăm pe următorii: acad. Dumitru Protase, prof. univ. Nicolae Gudea, dr. Carol Kacso, prof. univ. Valentin Vasiliev, arh. Ştefan Popescu-Dolj, dr. Corneliu Gaiu, sau tineri cercetători precum Cristian Găzdac, Paul Pupeză, Radu Zagreanu, Claudia Sabău, George Marinescu. De remarcat contribuţiile dr. Mihai Rotea, Vasile Mărculeţ, Gunter Klein, Adrian Onofreiu, Iosif Uilăcan, Marius Horga şi Lucreţia Ghergari.
Lucrările publicate au ca tematică epoca bronzului în Transilvania, a bronzului târziu de la Ilişua, Sondaj de salvare arheologică la Apahida, ceramica de la Suciu de Sus, cronologia aşezării de la Teleac, antichităţi de tip scitic la Năsal, fortificaţii dacice la Sarmisegetuza, stampile ale Legiunii Gemina la Porolissum, vestigii ale metalurgiei bronzului în castrul roman de la Ilişua, monumente funerare la Şieu – Odorhei, monede de argint contrafăcute în castrul auxiliar Arcodabara, de la Ilişua, cimitir de incineraţie slav de la Soporu de Câmpie, politica pontică a Despotatului Dobrogean, informaţii despre Ţările Române a călătorilor străini, cazurile de avort din Districtul Năsăudului, presa săsească bistriţeană, directorii Gimnaziului Evanghelic din Bistriţa, încercări monografice despre Bistriţa după 1918, judeţeana Năsăud în primul an al revoluţiei socialiste, reforma şi românii în istoriografia maghiară interbelică, arheologie montană la Baia Mare, biserica Evanghelică din Teaca şi studii mineralogice – petrografice asupra ceramicii Hallstadtt de la Stupini.
“Revista Bistriţei” este un anuar de prestigiu prin care se face cunoscută istoria urbei bistriţene, a Transilvaniei şi chiar din exteriorul acestora.
Cu ocazia lansării numărului XXV al anuarului bistriţean, despre care au vorbit dr. Corneliu Gaiu, redactorul responsabil al revistei, Teodor Mihalca directorul în funcţie al Complexului Muzeal Judeţean şi Alexandru Gavrilaş, director la Colegiul de Arte "Corneliu Baba", care va fi instalat, ca director al muzeului, urmare a recentei câştigări a concursului, au fost prezentate două numere din Colecţia “Bistriţa - Năsăud. Monumente de arhitectură”, înfiinţată în 2005, despre care a vorbit Vasile Duda.
Lansarea de la Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa – Năsăud demonstrează efortul cercetătorilor pe tărâmul ştiinţei, necesar pentru cunoaşterea istoriei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5