Ruinele castelului Teleki din Comlod, Milaș, reînscrise în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud. Din castelul construit în secolul al XVIII-lea au mai rămas doar niște ziduri
Odiseea ruinelor castelului Teleki din satul Comlod, județul Bistrița-Năsăud se apropie de final, astăzi, plenul Consiliului Județean aprobând înscrierea în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud a imobilului ”Castel Teleki”. De facto, e vorba doar de niște ziduri ce au mai rămas în picioare, întreaga construcție din secolul al XVIII-lea fiind căzută în fostele pivnițe.
De fapt, în ședința de astăzi, vicepreședintele Ioan Țintea a solicitat plenului inițierea cu celeritate a procedurilor privind concesionarea imobilului ”Castel Teleki”, invocând starea avansată de degradare a imobilului concomitent cu investițiile semnificative necesare pentru protejarea, restaurarea și punerea în circuitul turistic și cultural a monumentului istoric.
Ruinele revin în domeniul public
În urmă cu doi ani, Consiliul Județean a organizat organizat mai multe licitaţii în încercarea de a vinde castelul care a aparţinut familiei nobiliare Teleki. Preţul de pornire a licitaţiei a fost de 111.945 de euro. Ce i-a speriat pe posibilii cumpărători nu a fost preţul de pornire a licitaţiei, ci suma imensă necesară pentru reabilitare, care se pare că ajunge la un milion de euro.
„Judeţul Bistriţa-Năsăud, în calitate de proprietar, nu are resursele financiare şi umane să întreţină, să folosească şi să exploateze imobilul cu respectarea prevederilor legii nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arăta în caietul de sarcini al licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean. Niciuna dintre licitaţii nu s-a finalizat cu valorificarea monumentului istoric
Cum nu există niciun cumpărator interesat de acele ruine, iar demersurile legale întreprinse în vederea atestării prin hotărâre de guvern a modificării survenite asupra inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al județului Bistrița-Năsăud nu s-au finalizat până în prezent, fapt comunicat prin adresa nr.104672/MDRAPFE/02.11.2017/21847/DPFBL/02.11.2017 a Ministerului Dezvoltării Regionale, Adminsitrației Publice și Fondurilor Europene, președintele Radu Moldovan a arătat că este necesară revenirea asupra Hotărârii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr.47 din 26.03.2015 privind trecerea imobilului ”Castel Teleki”, situat în localitatea nr.35, comuna Milaș, din domeniul public în domeniul privat al județului Bistrița-Năsăud, în contextul în care, înregistrată la Consiliul Județean Bistrița-năsăud cu nr.I/19792/06.11.2017.
Potrivit vicepreședintelui CJ BN Ioan Țintean, trecerea în domeniul privat a fost motivată de necesitatea asigurării cadrului legal pentru vânzarea imobilului prin licitație publică deschisă, cu asigurarea condițiilor privind transparența decizională, tratamentul egal pentru toţi ofertanţii, libera concurenţă, publicitatea națională și internațională. Întrucât desfășurarea, în condițiile legii, a procedurii privind organizarea licitației publice deschise în vederea vânzării imobilului, nu a avut finalitatea dorită, ofertele investiționale depuse neîndeplinind criteriile din caietul de sarcini, rămâne de actualitate în sarcina Consiliului Județean Bistrița-Năsăud de a lua măsurile necesare pentru protejarea, restaurarea, punerea în valoare a monumentului istoric și integrarea lui social-economică și culturală în viața colectivității locale.
Scurt istoric
Satul Comlod, comuna Milaș a fost până la inceputul secolului XX reşedinţă pentru membrii a două familii transilvănene influente: Wesselényi şi Teleki. Castelul de la Comlod a fost construit în 1756, după cum atestă inscripția de pe fațada clădirii, de către István Wesselényi de Hadad (in română Hodod - unde se află o altă reședință a familiei) care se căsătorește in 1742 cu Polixenia Dániel la Vargyas (in română Vârghiș). Blazoanele din piatră ale celor două familii domină şi acum faţada principală a clădirii: sub o coroană – simbol al alianţei familiilor – se vede sirena cu un trandafir în mână, blazon al familiei Wesselényi, şi lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată, blazonul familiei Dániel. Cele două blazoane au fost adăugate la 30 de ani după construcţia clădirii şi au fost executate în piatră de celebrul sculptor Anton Schuchbauer.
Clădirea este o construcţie reprezentativă pentru barocul transilvănean, cu o puternică tentă rurală. Ea constă într-un singur volum masiv şi compact, cu un acoperiş tipic baroc, înalt şi în două pante. Subsolul palatului, acoperit cu bolţi de factură renascentistă, sugerează existenţa unei etape de construcţie datând din secolul XVII. Parterul este baroc, cu bolti la interior, arce in leagăn la partea superioara a golurilor şi două ferestre de formă ovoidală pe faţada principală. Portalul din piatră sculptată de la intrare este şi el tratat în manieră barocă, cu forme curbe şi motive specifice (cochilia de scoică).
O particularitate a acestei clădiri este asimetria compoziţiei. Astfel, o latură a clădirii este puternic vitrată, răspunzând cerinţelor unei funcţiuni reprezentative (de exemplu, salonul, sau sala de bal), în timp ce latura opusă corespunzătoare beneficiază de un număr redus de goluri, adăpostind funcţiuni anexe locuirii (cămari, toalete, etc.).
Clădirea era înconjurată de o grădină amenajată, cu numeroase alei străjuite de carpeni, din care nu a mai rămas aproape nimic. Importanţa, în trecut, a grădinii, ca element privilegiat al ansamblului, este pusă în evidenţă de tratarea faţadei dinspre grădină ca faţadă principală.
În secolul al XIX-lea, domeniul ajunge prin căsătorie în posesia familiei Teleki. În 1951, clădirea este naţionalizată, iar după Revoluţia din 1989 intră în administraţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năăsud .
Astăzi, palatul Teleki este într-o stare avasată de degradare. Tencuiala a căzut, lăsând clădirea expusă la intemperii, acoperişul stă şi el să cadă, ameninţând cu distrugerea bolţile de la etaj şi de la parter care încă nu s-au prăbuşit. Reşedinţa familiei Teleki din Comlod este monument istoric de importanţă naţională. Imobilul ”Castel Teleki”, cod LMI BN-II-m-A-01631, este monument istoric de grupa ”A”, înscris la poziția nr.595 a ”Listei monumentelor istorice 2015-județul Bistrița-Năsăud” din Anexa la Ordinul ministrului culturii nr. 2828/2015 din 24 decembrie 2015 pentru modificarea anexei nr.1 la Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr.2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, şi a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare.
Un reportaj de la fața locului veți putea citi în zilele care urmează.
Citiţi şi:
- Castelul Teleky din Comlod, scos la licitaţie publică deschisă cu strigare!
- ANUNŢ privind organizarea licitaţiei publice deschisă cu strigare a imobilului ”Castel Teleky”, monument istoric grupa ”A”, situat în localitatea Comlod nr.35, comuna Milaş, din domeniul privat al judeţului Bistriţa-Năsăud
- Castelul Teleky din Comlod, scos la vânzare de Consiliul Judeţean! Vezi preţul de pornire!
- ANUNŢ privind organizarea licitaţiei publice deschisă cu strigare a imobilului ”Castel Teleky”, monument istoric grupa ”A”, situat în localitatea Comlod nr.35, comuna Milaş, din domeniul privat al judeţului Bistriţa-Năsăud
- Castelul Teleki din Comlod va fi trecut în domeniul privat al judeţului, pentru a fi scos la vânzare sau concesiune. Englezii, interesaţi de castel
Adaugă comentariu nou