Castelul Teleki din Comlod va fi trecut în domeniul privat al judeţului, pentru a fi scos la vânzare sau concesiune. Englezii, interesaţi de castel
Consiliul Judeţean a publicat, pe site-ul propriu, proiectul de hotărâre privind trecerea castelului Teleki din Comlod, comuna Milaş, din domeniul public în domeniul privat al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Demersul de schimbare a regimului juridic a proprietăţii imobilului este motivat în vederea „identificării unei soluţii viabile de valorificare şi repunere în circuitul turistic şi cultural”, asta după ce administraţia judeţeană „nu dispune de capacitatea financiară de a susţine, în perioada imediat următoare, o astfel de investiţie”.
„Starea tehnică actuală a imobilului Castel Teleki, situat în localitatea Comlod nr. 35, comuna Milaş, monument istoric de importanţă naţională, reclamă o acţiune urgentă şi concretă de implementare a unui proiect de restaurare, în acord cu principiul protejării şi conservării acestuia.
În conformitate cu reglementările severe din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, pentru stoparea procesului de degradare a construcţiei şi conservarea imobilului, proprietarul are sarcina să întreprindă sau să identifice variantele legale posibile de efectuare a intervenţiilor necesare pentru restaurarea acestuia şi pentru crearea condiţiilor de introducere într-un circuit funcţional adecvat”, se arată în studiul de impact care vizează acest proiect.
Potrivit aceluiaşi document, realizarea investiţiei de reabilitare a imobilului este estimată la o valoare de aproximativ 800.000 euro, astfel că se doreşte, până la urmă, atragerea unei investiţii private.
Altfel spus, după aprobare, se vor iniţia procedurile de vânzare prin licitaţie publică a imobilului sau spre concesiune.
Potrivit primarului Iosif Gabor din Milaş, o firmă de avocatură din România, în numele unei firme din Marea Britanie, s-a arătat interesată de restaurarea castelului şi reintroducerea în circuitul turistic.
Citiţi şi:
- Ruinele castelului Teleki din Comlod, Milaș, reînscrise în domeniul public al județului Bistrița-Năsăud. Din castelul construit în secolul al XVIII-lea au mai rămas doar niște ziduri
- Castelul Teleki de la Comlod va fi în curând un nou superb castel de pe harta turistică a regiunii noastre
- Castelul Teleky din Comlod, scos la licitaţie publică deschisă cu strigare!
- ANUNŢ privind organizarea licitaţiei publice deschisă cu strigare a imobilului ”Castel Teleky”, monument istoric grupa ”A”, situat în localitatea Comlod nr.35, comuna Milaş, din domeniul privat al judeţului Bistriţa-Năsăud
- ANUNŢ privind organizarea licitaţiei publice deschisă cu strigare a imobilului ”Castel Teleky”, monument istoric grupa ”A”, situat în localitatea Comlod nr.35, comuna Milaş, din domeniul privat al judeţului Bistriţa-Năsăud
Comentarii
Trebuie spus faptul ca de-a lungul anilor au existat mai multe demersuri de-a reabilita Castelul Teleki din Comlod, dar niciunul nu a avut finalitate, imobilele continuand sa se degradeze. La un moment dat se vorbea de o o companie britanica specializata in restaurare si constuirea de cladiri istorice care a depus la registratura Consiliului Judetean o solicitare prin care isi manifesta intentia de cumparare sau concesionare a Castelului Teleki Comlod, in vederea renovarii complete a cladirii si deschiderii unei scoli cu regim de internat si cu tabara de vacanta pe timpul verii, pentru copii cu handicap.
In prezent, situatia castelulului de la Comlod, comuna Milas, este si mai jalnica, fiind vorba de o uriasa ruina care a strabatut secolele, castelul fiind afectat si distrus intr-o proportie de 80%.
Castelul din Comlod se afla pe traseul strabatut de Mocăniţa Transilvaniei care va reveni în 2015 pe linia ferată ce leagă Teaca de Râciu. Lucrările de reabilitare ai celor 35 de kilometri de cale ferată se vor încheia la începutul acestui an.Linia ferată cu ecartament îngust Râciu-Teaca străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti, Milas, Orosfaia, COMLOD şi Teaca. In apropiere de Comlod,traseul traverseaza padurea deasa de foioase, prin superbe tuneluri de vegetatie.
Adaugă comentariu nou