Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm -pentru siguranța îngrijirii sănătății mamei și nou-născutului! În perioada sarcinii!
Sarcina este un moment important. Dacă aveți grijă de sănătatea dumneavoastră în timpul sarcinii îi veți oferi bebelușului un început sănătos în viață. Este important să preveniți nașterea prematură deoarece creșterea și dezvoltarea fătului se produc pe tot parcursul sarcinii, iar bebelușii născuți înainte de termen prezintă un risc mai mare de a dezvolta diferite boli.
Ce puteți face? Acidul folic ajută la prevenirea unei nașteri premature dar și a defectelor congenitale majore deci, dministrați acidul folic conform prescripției medicale. Discutați cu medicul dumneavostră despre prevenirea oricărei forme de infecții care v-ar putea afecta sarcina. Înainte de a rămâne însărcinată este important să faceți atât dvs. cât și partenerul un test pentru infecția HIV. daca nu ați efectat testul nu este prea târziu să îl efectuați în timpul sarcinii. Tensiunea arterială crescută poate determina probleme grave în timpul sarcinii cu afectare fetală și riscul unei nașteri premature. Deci ceasta trebuie atent monitorizată! Controlul diabetului în timpul sarcinii scade șansa apariției unor defecte congenitale și a altor probleme pentru bebeluș, dar și a unor complicații grave pentru dumneavoastră. Tulburările de sânge și coagulare pot provoca probleme grave în timpul sarcinii, inclusiv avort spontan iar monitorizarea acestora este esențială! Administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii poate provoca defecte congenitale grave pentru copilul dvs. Discutați cu medicul pentru orice medicament administraț! Creșterea în greutate în timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fetală. Este important ca aceasta să fie ținută sub control. Istoricul familial poate ajuta la identificarea unei posibile sarcini la risc. În acest sens medicul vă poate sugera consilierea genetică. Depresia în timpul sarcinii este frecventă. Dacă aveți probleme emoționale, cereți ajutor și veți primi consiliere și tratament de specialitate.
Nu în ultimul rând, atenție la stilul de viață! Atunci când dvs. consumați alcool o face și fătul. Cea mai bună opțiune este să nu consumați deloc alcool în timpul sarcinii. Este important să renunțați la fumat înainte de a rămâne gravidă; dacă aceasta nu s-a întâmplat este esențial să nu mai fumați pentru sănătatea bebelușului. Dacă lucrați într-un mediu toxic discutați cu medicul de medicina muncii și medicul curant despre factorii de risc. Dacă dvs. credeți că ați fi fost expusă la radiații, este obligatoriu să discutați cu medicul curant. Dacă intenționați să călătoriți în țară sau străinătate, discutați cu medicul curant eventualele riscuri. Violența poate duce la răniri și la moarte în rândul femeilor, dar poate afecta grav sarcina și produce chiar decesul fătului.
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN
Citiţi şi:
- Planificarea unei sarcini
- TOP 6 lucruri interzise în sarcină de care să te ferești, ca viitoare mămică
- Alimentaţia corectă a mamei în perioada alăptării
- „Nu trece pe lângă mine indiferent!” sau ZiuaMondiala a Sindromului Down
- Cele mai bune saltele în perioada de sarcină: confort și sprijin pentru viitoarele mame
Adaugă comentariu nou