Planificarea unei sarcini
Dacă vă doriți un copil nu este niciodată prea devreme să vă pregătiți pentru asta. Următorii pași sunt importanți pentru a avea o sarcină sănătoasă.
Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră despre: starea sănătății dumneavoastră. Existența unor afecțiuni medicale precum: boli cu transmitere sexuală (BTS), diabet zaharat, boli tiroidiene, hipertensiune arterială care necesită o monitorizare atentă și un tratatament adecvat.
Administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii care pot provoca malformații congenitale grave. Aceste medicamente nu sunt doar eliberate pe baza unei prescripții medicale dar pot fi achiziționate fără rețetă ca suplimente alimentare sau medicamente naturiste. Asigurați-vă că luați doar acele medicamente care vă sunt strict necesare și nu afectează fătul. Discutați cu medicul curant despre consumul de analgezice (pentru controlul durerii) indiferent dacă acestea sunt eliberate prin prescripție medicală sau sunt procurate fără rețetă. Dacă utilizați curent analgezice sau droguri ilegale, discutați cu un medic pentru un plan de tratament care să crească șansele unei sarcini sănătoase.
Acidul folic este o formă a vitaminei B a cărei deficiență poate determina defecte congenitale majore ale creierului și coloanei vertebrale la bebeluș. Acidul folic administrat în funcție de prescripția medicului curant (în general este uzitată doza de 400 mcg/zi). Anumite vaccinuri sunt recomandate înainte de a rămâne gravidă, în timpul sarcinii sau imediat după naștere. Vaccinarile corecte la momentul potrivit vă pot ajuta să vă mențineți sănătatea și să vă protejați copilul de forme severe ale unei afecțiuni.
Dacă aveti un disconfort emoțional o perioadă mai lungă, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un alt specialist (psiholog, psihoterapeut sau psihiatru) despre opțiunile de tratament. Istoricul familial este și el important pentru sănătatea copilului dumneavostră. În ceea ce privește consilierea genetică , ea este esențială dacă au existat avorturi spontane, decese la sugari, probleme de fertilitate sau o afecțiune genetică apărută în sarcinile anterioare.
Informați-vă medical curant dacă: fumați, beți alcool sau consumați anumite medicamente; trăiți într-un mediu stresant sau abuziv; lucrați cu substanțe toxice. Fumatul, consumul de alcool, sau a altor droguri pot provoca: naștere prematură; defecte congenitale etc. Dacă ați încercat să renunțați la alcool, fumat sau consumul de droguri și nu ați reușit este important să cereți ajutor!
Evitați substanțele toxice și contaminanții din mediu cum ar fi: substanțele chimice sintetice (pesticide, insecticide), metalele grele; îngrășămintele sau vecinătatea pisicilor și a rozătoarelor. Acestea pot afecta sistemul reproducător al bărbaților și femeilor putând face mai dificilă sau chiar imposibilă obținerea unei sarcini. Persoanele supraponderale sau obeze dar și persoanele subponderale prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni grave, inclusiv complicații în timpul sarcinii. Violența poate afecta dramatic sarcina putând duce la avort, naștere prematură sau chiar decesul fătului. Cereți ajutor dacă sunteți în această situatie!
Femeile însărcinate diagnosticate cu COVID-19 au și alte comorbidități sau factori de risc. Indiferent dacă o femeie are sau nu COVID-19, trebuie asigurat dreptul ei la o sarcină și naștere sigură și sănătoasă. Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății “Recomandări privind îngrijirea prenatală pentru o experiență pozitivă a sarcinii” oferă recomandări globale, privind îngrijirea prenatală. Acesta urmărește să surprindă natura complexă a problemelor legate de asistența medicală prenatală și să acorde prioritate sănătății și bunăstării mamei și nou-născutului, nu numai prevenirii morții și morbidității. Documentul este destinat tuturor celor implicați în planificarea și gestionarea serviciilor de sănătate maternală și infantilă și a celor implicați în formarea profesioniștilor din domeniul sănătății. Acest ghid acoperă recomandări în diverse domenii, inclusiv nutriție, evaluare maternă și fetală, măsuri preventive, intervenții pentru simptome fiziologice comune și intervenții pentru îmbunătățirea utilizării îngrijirii prenatale și a calității îngrijirii.
Mirela Parker – Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN
Citiţi şi:
- Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm-pentru siguranța îngrijirii sănătății mamei și nou-născutului! În perioada sarcinii!
- TOP 6 lucruri interzise în sarcină de care să te ferești, ca viitoare mămică
- Alimentaţia corectă a mamei în perioada alăptării
- Estrogen: Funcții și dezechilibre
- Când e vorba de caniculă, ne pregătim!
Adaugă comentariu nou