SA PRODUCEM VINURI BUNE IN PROPRIA GOSPODARIE -I-

Refacerea viticulturii romanesti avand ca pilon de baza ferma familiala agreeata si sprijinita prin P.A.C. nu se poate realiza in Romania decat cu conditia ca resursele financiare sa fie atrase cu onestitate si corectitudine atat prin fonduri europene cat si prin P.N.D.R.,si sa fie dublate prin eforturile de munca si investitii ale celui ce cultiva vita de vie si produce vin, care, pt. a fi competitiv in mediul concurential al capitalismului trebuie sa posede ori sa aiba acces la cunostinte tehnico-profesionale de specialitate,cel putin la actualul nivel mediu al agriculturii mondiale.
Mai direct spus, cel ce vrea sa fie competitiv in agricultura de astazi si de maine, trebiue sa stie carte,sa stie meserie.
Incercand sa raspund cu sprijinul redactiei ziarului Rasunetul acestei stringente comenzi sociale, am publicat prin aprilie-mai 2012 o scurta serie de articole despre vinificatia primara si ingrijirea vinului tanar.
Ulterior s-au declansat campania electorala pt. locale , iar apoi celelalte scandaluri politice, care, acaparand spatiul si atentia din aproape intreaga presa cu scandaluri care inafara de lupta pt putere a unor cercuri restranse de interese,s-a dovedit ca doar distrag atentia celor multi de la greutatile vietii cotidiene, si-i fac gazde doar pe putini ,cu incepere de la consilierii locali in sus pe scara ierarhiei politice. Din cauza acestor scandaluri politice,nu mai e loc si pentru articole care sa ne invete cum sa producem ceva bun din ceea ce avem fiecare dintre noi prin gradina..
Macar de le-ar da Dumnezeu minte efemerelor puteri politice ale unui moment ori altuia , san nu-i mai scoata-n frunte in fotoliile puterii executive, -(mai mici ori mai mari spre care se inghesuie)-, pe cei care nu stiu meserie in domeniul respectiv.Din pacate pt. bunul mers al tarii ,cruda realitate a ultimilor 20 de ani , a dovedit ca ajung in functii de decizie tehnica cu precadere finii,ori cumatrii celor cu puterea politica,ori cei cu alte feluri de “ neamuri pe la Ierusalim”.
Fara sa am pretentia de-a depasi nivelul de expunere al unui bun practician cu studii medii-n specialitate, reiau cu sprijinul redactiei seria de articole despre regulile obligatoriu de respectat daca vrem sa obtinem un vin –(ori cidru)- bun in mica gospodarie ,incercand sa transmit in mod metodic un minimum de cunostinte tehnice care sa suplineasca –macar partial-, dotarea tehnica adesea precara a micului producator, sa corecteze si sa amendeze o serie de practici gresite si paguboase in prepararea vinului.
Cei care vor cauta sa respecte intr-o cat mai mare masura cele scrise,se vor convinge de faptul ca, in ciuda mijloacelor tehnice-(uneltelor)-modeste cu care vor lucra pot produce ei insisi vinuri corecte si de buna calitate care sa le reconpenseze –n mod fericit eforturile depuse cu plantarea si ingrijirea vitei de vie de-a lungul anului.
Asta cu atat mai mult cu cat sfertul plin al paharului acestui an agricol excesiv de calduros si de secetos cu multe culturi agricole compromise de seceta ,se pare ca va fi calitatea exceptionala a strugurilor. Pentru ca de cand e lumea strugurii se coc la soare,vinul se bea la racoare.

Cu cea mai distinsa consideratie pt. toti cititorii
Ing zootehnist si Licentiat in drept Andron Traian Ioan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5