Sala Polivalentă de la Unirea prinde contur. Preşedintele Moldovan: Sper ca anul viitor, pe vremea aceasta, campionatul să înceapă în sala nouă!
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, alături de arhitectul şef al judeţului, Radu Săplăcan, au evaluat stadiul lucrărilor de la şantierul Complexului Sportiv de la Unirea.
„De ce complex sportiv? Aici avem Sala Polivalentă, din sus de zid vor fi terenurile exterioare de handbal, de tenis, de baschet şi pista de sprint. Mă bucur foarte mult că lucrurile au prins contur. Au fost foarte multe lucrări care nu s-au văzut pentru că avem pe această platformă 650 de stâlpi foraţi, pe care propriu-zis va sta sala. La fiecare pahar aveţi între 4 şi 12 stâlpi foraţi. În aceste pahare se montează grinzile şi pe urmă urmează tribunele şi toate celelalte. Avem o sală de 2765 de locuri, care îndeplineşte absolut toate standardele UEFA, inclusiv pentru meciurile de Champions League. Pe lângă sala mare avem sală de antrenament, minihotel şi toate facilităţile necesare într-un complex sportiv . (…) Mă bucur că avem un constructor local care derulează lucrurile în ritm alert. Dacă toate lucrurile funcţionează în mod normal, sper ca viitorul campionat să înceapă în sala nouă, adică anul viitor pe vremea asta să avem şantierul finalizat şi sper să nu intervină niciun fel de impediment şi lucrurile să poată fi duse la bun sfârşit”, a menţionat preşedintele Radu Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă.
Anul trecut, în 18 octombrie, a fost semnat contractul de lucrări. Proiectarea și lucrările sunt realizate de asocierea de firme Frasinul – Erbașu (cea care construiește stadioanele Steaua și Rapid) – Dico – Țigănaș, declarată câștigătoare în urma licitației. Proiectul este derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Compania Națională de Investiții (CNI). Valoarea investiţiei este de 96 milioane lei (20 de milioane euro).
Sala Polivalentă va avea 7.350 mp, 2.675 locuri în sală (inclusiv tribună retractabilă de 640 de locuri). Pentru concerte, capacitatea este de 5.015 locuri (2.675 în tribune și 2.340 pe teren). Suprafața întregului complex va fi de 30.166 mp (3 hectare). Vor fi amenajate 50 locuri parcare dintre care 5 pentru persoane cu handicap + 4 locuri pentru autocare + 5 pentru autobuze -public.
***
Preşedintele Radu Moldovan a adăugat că acest Complex include stadionul, o bază sportivă de tip şi un stadion de atletism.
„Baza de tip 1 în momentul de faţă este în licitaţie la Compania Naţională de Investiţii. Este una dintre cele 200 de baze sportive angajate de Guvernul României cu UEFA pentru Campionatul UEFA 2020, iar dincolo de baza sportivă de tip 1, în momentul de faţă, colegii mei de la Direcţia Arhitectului şef cred că au dat drumul la achiziţii pentru studiul de fezabilitate. Documentaţia pentru stadion o avem. După ce se aşază toate lucrurile şi se constituie Consiliul Local, voi avea o discuţie cu domnul primar Turc în legătură cu viziunea lui în ceea ce priveşte sportul şi preluarea stadionului. Am văzut că toţi candidaţii, în campanie, au avut cam aceeaşi linie, toţi au vrut să preia Stadionul Gloria, să îl valorifice. Alegerile s-au terminat, campania electorală s-a terminat, oamenii aşteaptă de la noi soluţii. Din partea mea, aşa cum am spus-o şi înainte, există toată deschiderea unei colaborări în interesul cetăţenilor municipiului şi judeţului Bistriţa-Năsăud. Vom vedea care este viziunea lui. În această zonă eu cred că se poate dezvolta o zonă de agrement şi de sport foarte importantă. Să nu uităm că în partea de dincolo de pârtie, Primăria are Aquapark-ul , în dreapta Parcul dendrologic. Este o zonă foarte frumoasă care se poate dezvolta în următorii trei ani într-un mod spectaculos”, a menţionat preşedintele Moldovan.
Stadionul ar urma să fie construit la standarde europene cu 12.000 de locuri în tribune acoperite cu anexele sportive și tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentație publică, spații comerciale, spații de cazare sportivi și locuri de parcare.
Baza sportivă (TIP1) deschisă pentru activități și publicului larg va avea teren de joc de dimensiuni mari 105m/68m (cu posibilitatea de al împărți în 2 terenuri), tribună cu 500 de locuri, locuri de parcare pentru autovehicule și autocare şi o clădire cu vestiare. Stadionul de atletism va avea pistă de 400 m lungime, tribună de 1.500 de locuri, pentru competiții și va fi deschis publicului pentru activități sportive.
Preşedintele Radu Moldovan: Nu vor funcţiona două stadioane. Eu nu fac concurs cu Primăria municipiului Bistriţa!
În context, preşedintele Radu Moldovan a precizat clar că trebuie luate decizii înţelepte în ceea ce priveşte tema „stadionului” în municipiul Bistriţa.
„Nu, nu vor funcţiona două stadioane. Eu nu fac concurs cu Primăria municipiului Bistriţa. Nu fac acest lucru, nu l-am făcut nici când era domnul Creţu şi nu o să-l fac nici când va fi domnul Turc. Eu cred că avem înţelepciunea necesară să ne aşezăm la masă şi să luăm decizii înţelepte pentru oameni. Eu cred că mare parte din stadionul de acolo poate fi păstrat, să zicem aşa pentru sportul de masă, pentru toţi, trebuie făcută o expertiză la tribune să vedem care mai stau în picioare şi care nu. Din punctil meu de vedere, parcul are nevoie de extindere, de urgenţă. Nu ştiu câţi aţi fost în parc în ultima perioadă, dar parcul este arhiplin în permanenţă. Cred că pe partea de terenul de antrenament, de teren 2, se poate face o deschidere, se poate face o pasarelă către Pădurea-parc Codrişor pe care, de asemenea, toţi candidaţii au avut-o în proiectele lor şi acel teren, pistele să fie folosite în continuare de către toţi, să se poată alerga, să se poată juca pe teren badminton sau altele. Se pot face foarte multe lucruri. Pentru zona profesionistă ,cred că am putea face un nou stadion”, a explicat Radu Moldovan.
Preşedintele CJ a dat lămuriri şi cu privire la palmaresul Gloriei Bistriţa.
„Am văzut foarte multe discuţii legate de palmares, de toate aceste lucruri. Acum s-a închis campania şi aş vrea să lămuresc nişte lucruri. Toţi ne dorim să luăm palmaresul, dar să nu uităm că Gloria a intrat în faliment şi are zeci de litigii la FIFA şi la UEFA cu jucătorii străini la care nu le-au onorat contractele. Lucrurile sunt puţin mai complicate faţă de cum le prezentăm. Mi-aş dori foarte tare ca Primăria municipiului Bistriţa, domnul primar care a angajat un mare eveniment la Centenarul Gloriei, care va fi peste doi ani, chiar să se facă ceva, să se închidă lucrurile, să se preia stadionul. Din partea mea există toată deschiderea pentru a putea sprijini în mod concret sportul şi pentru a readuce clubul Gloria la nivelul lui, pentru că sunt tot felul de interpretări, mesajele sau replicile transmise public nu sunt cele mai fericite.
Trebuie să ne aşezăm cu toţii la masă să vedem ce putem face împreună pentru ca sportul să revină acolo unde îi este locul. Cel mai important lucru este să dăm tinerilor şansa să facă sport. Până la urmă, echipele mari, fie ele de fotbal sau de handbal, sunt ţintele prin care-l atragi pe copil să joace, să facă sport. Cea mai importantă este baza piramidală pentru copii şi juniori pentru că, până la urmă, pe ei trebuie să-i aducem la sport şi, aţi văzut, că proiectul „Gloria junior” a fost de la lansare un succes, peste 300 de fetiţe înscriindu-se în acel proiect. Din păcate, a venit pandemia şi toată nebunia asta şi lucrurile s-au complicat, dar această situaţie nu va dura la infinit şi vom reveni. Îmi doresc foarte tare ca în municipiul Bistriţa, în judeţul Bistriţa-Năsăud să recreăm o bază foarte importantă pentru toţi tinerii din Transilvania care vor să facă sport”, a spus Radu Moldovan.
Citiţi şi:
- Radu Moldovan: Sunt optimist că în 2-3 ani vom avea Complex Sportiv Polivalent şi un nou stadion Jean Pădureanu, la Unirea
- Cristian Niculae: Comisie de negociere pentru cumpărarea stadionului Jean Pădureanu. Parcul municipal va fi extins! Un nou stadion, la Unirea
- Președintele Radu Moldovan: Sala Polivalentă și Baza Sportivă din Complexul Sportiv Unirea, proiecte care păreau imposibile, dar sunt FAPTE!
- Complexul Sportiv Polivalent, cea mai mare investiţie de după Revoluţie din Bistriţa-Năsăud, prinde contur. Radu Moldovan: E cea mai modernă Sală Polivalentă din România
- Gabriel Lazany: Vom reda stadionul "Jean Pădureanu" tuturor bistrițenilor
Comentarii
Un vechi proverb spune că “inteleptul invată din greselile altora, desteptul invată din greselile proprii, iar prostul nu invată niciodată.” Se pare că Radu Moldovan, pe care nu-l dă inteligenta afară din casă nu a invătat nimic din greselile primarului Cretu care a băgat o cărută de bani in pârtia de schi COCOS, desi l-a criticat pentru această investitie păguboasă si inutilă (Vezi: https://timponline.ro/radu-moldovan-sa-ne-asumam-greselile-partia-nu-est...)
Cu toate astea, chelnerul Răducu continuă si el să facă investitii la fel de inutile la poalele dealului COCOS din Unirea.
Un exemplu de prostie este decizia de a construi încă o sală polivalentă la Unirea în conditiile în care Bistrita mai are una chiar in oras . In schimb Bistrita nu dispune de o sală de festivităti adecvată pentru un oras resedință de județ. Chiar si asa, din moment ce ai o sală polivalentă în oras de ce să mai faci una când eventual cu acei bani ai fi putut să faci un bazin olimpic acoperit sau chiar un patinoar artificial acoperit pentru diversificarea competitiilor sportive găzduite la Bistrița.
Pe de altă parte, s-a dovedit că tot a lui Răducu este si ideea idioată a mutării stadionului „Jean Pădureanu” din parcul orasului pe păsunea din Unirea, desi la un moment dat, ca un laș el l-a scos în fată pe Cristian Niculale să facă anuntul si evident acesta a încasat reactiile de dezaprobare din partea bistritenilor scandalizati de această imbecilitate : (Vezi:https://timponline.ro/ce-sanse-sunt-sa-apara-blocuri-in-locul-stadionulu...)
Asta nu inseamnă să nu se amenajeze un complex sportiv in Unirea care să includă doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de masă si care să fie conceput dupa modelul Complexului Sportiv Gheorgheni din Cluj-Napoca, realizat de primarul Emil Boc, cu fonduri guvernamentale prin CNI tocmai in perioada guvernării PSD. Ca dovadă că dacă ai argumente se poate.
Vezi: https://rasunetul.ro/ioan-turc-complexul-sportiv-si-de-agrement-din-cart...
In toate orasele mari stadionul se afla in apropiere de zona centrală , astfel incât oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo ( vezi: National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj-Napoca sau Ion Oblemenco din Craiova, toate reconstruite pe locul vechilor stadioane).
De aceea, si stadionul din Bistrita trebuie să rămână pe locul lui si să fie reabilitat pentru a facilita organizarea mai multor tipuri de activitati cultural- sportive. Cu atât mai mult cu cât odata cu lucrarile la instalatia de nocturna data in folosinta in 2009, a fost refacuta suprafata de joc la terenul central, aceasta fiind in prezent la standard european. Gazonul terenului central dispune de o instalatie de irigat automatizata, de o instalatie de incalzire moderna si de un drenaj conform normelor in vigoare. Pentru pregatirea si intretinerea terenurilor, clubul Gloria a achizitionat atunci si cele mai moderne utilaje. La tribuna a 2-a au fost modernizate spatiile de sub tribuna: vestiare, sali, spatii de refacere, grupuri sanitare, sala de forta. Spatiile aferente mass-media au fost renovate, ziaristii dispunand de cele mai bune conditii de lucru, inclusiv acces la Internet wireless. De asemenea au fost amenajate spatiile de sub peluza, unde a fost realizata cantina pentru sportivi, dotata cu bucatarie, sali de mese, grupuri sanitare si toate dependintele necesare. Toate acestea s-au facut atunci cand clubul Gloria era pe cai mari in prima liga . Evident aceste amenajari mai trebuie si intretinute.
In primul rand ar trebui acoperite tribunele pentru a opri degradarea lor si a crea un plus de confort spectatorilor.
Prin urmare, propunerea lui Radu Moldovan prin care sugerează ca Stadionul Jean Pădureanu din Parcul Municipal sa fie destinat sportului de masă este lipsită de orice logică . Dimptriva , Complexul sportiv din Unirea, ar trebui conceput pentru sportul de masă si pentru pregătirea sportivilor de performantă in cantonament, iar Stadionul Jean Pădureanu trebuie să rămâna pe locul lui pentru a găzdui competitii sportive fiind usor accesibil publicului spectator. Dar inainte de toate, trebuie ca Bistrita să aibă din nou o echipa de fotbal performantă.
Adaugă comentariu nou