Sanovil. La Bistriţa s-a inaugurat unul dintre cele mai moderne spitale de Recuperare, Oncologie şi Îngrijiri Paliative din România. Dr. Gavrilaş Mureşan: E făcut cu bucurie!

Din păcate, pacienţii nu-şi pot folosi cardul de sănătate

          Noul Spital de Recuperare, Oncologie şi Îngrijiri Paliative Sanovil, situat în Viişoara, pe str. Tudor Jarda nr. 2, în proximitatea Clinicii Sanovil, şi-a deschis porţile pentru jurnalişti.

          Construcţia spitalului a început acum doi ani şi jumătate, de la firul ierbii şi are o valoare de aproximativ 3 milioane euro, finanţarea fiind asigurată doar din fonduri private, nefiind accesate fonduri europene nerambursabile.

          „Noi am văzut acest spital în profunzime, în ceea ce priveşte funcţionalitatea lui şi nu ne-am putut încadra într-o logică europeană sau europeană de obţinere de fonduri. Spitalul are la parter şi la etajul 1 o bază de recuperare foarte modernă care poate concura cu orice spital din ţară şi din Europa. Etajele 2, 3 şi 4 au saloane pentru spitalizare de zi şi spitalizare continuă. În total, avem 50 de paturi pentru spitalizare continuă, în care pacientul ar trebui să vină să se interneze, să stea câteva zile – fiind un spital de cronici cam 10-12 zile pentru o cură. Avem toate domeniile de recuperare, printre care şi recuperarea post CoVid, în această idee ne-am pregătit şi suntem în curs de instalare a unei camere hiperbare. Pentru această cameră hiperbare este nevoie de foarte mult oxigen, consumă pentru o  şedinţă de o oră circa 40 metri cubi de oxigen, aproape necesarul unui spital de cronici pe 24 ore. Toate le-am gândit pentru pacientul din zona noastră şi din zonele limitrofe pentru că 30% din pacienţi nu sunt de la noi din judeţ, ci din Suceava, Maramureş, Mureş, Cluj. În centrul gândirii noastre e pacientul, lucru care nu se întâmplă la nivel de organizaţii naţionale care trebuie să se ocupe de pacient, şi anume Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat dr. Gavrilaş Mureşan.

          Managerul Sanovil a explicat că, din păcate, chiar dacă avem un spital nou, „niciun pat nu a fost contractat” prin CAS B-N, asta pentru că ordinul de la Bucureşti este ca numărul de paturi să rămână la nivelul din 31 decembrie 2020.

          „Observ că nu pacientul este prioritatea celor care ar trebui să se ocupe de asta. Noi am construit un spital. Se vorbeşte că în România nu s-a construit niciun spital în ultimii 30 de ani. Spitalul nostru este construit în ultimii 3 ani. Te duci la contractări, eu acum vin de la o discuţie despre contractări, în care mi se spune că niciun pat din cele construite nu poate fi contractat cu CAS. Toţi pacienţii care vor dori să vină la noi vor trebui să plătească sau nu îşi vor putea folosi cardul de sănătate. Nu-şi vor putea folosi banii pe care ei i-au plătit în fiecare lună, dacă vor să-şi folosească aceşti bani trebuie să se ducă să se trateze în alte locuri, în alte spitale. Deşi am venit cu un spital nou, noi nu putem intra în acest an în contract cu CNAS, nu se spune de ce”, a precizat dr. Mureşan.

          Sanovil are în prezent 62 de paturi contractate cu CAS B-N, pe zona de Obstretică-Ginecologie şi încasează, lunar, în medie, peste 400.000 lei pentru cele peste 280 de internări.

          „Nu înţeleg de ce vorbim despre paturi şi nu despre pacienţi. Pacienţii trebuie să beneficieze de asigurarea lor şi ar trebui să-şi poată folosi asigurarea oriunde li se oferă posibilitatea să fie trataţi. Oferim saloane de două paturi cu televizor, aer condiţionat, cu băi de 5 stele, curăţenie”, a mai spus dr. Mureşan.

          Dr. Gavrilaş Mureşan a ţinut să menţioneze că şi în aceste condiţii oamenii vor veni şi că acest spital „e făcut cu bucurie”, astfel că aspectele financiare nu sunt acum prioritare. „Nouă nu ne trebuie bani în plus. Mie nu-mi trebuie bani. Credeţi-mă – nu o să mă creadă nimeni – spitalul acesta e făcut cu bucurie. (...) Oamenii vor veni. În judeţul acesta, în ceea ce priveşte îngrijirile paliative, nu există locuri. Sunt între 8 şi 10 locuri de îngrijiri paliative, la „Cronici”, în nişte condiţii... Sunt ultimele zile, săptămâni din viaţă, el a trăit o viaţă de om normal, a lucrat, a făcut, a adunat sau nu, e într-o situaţie în care familia nu-l mai poate ţine în casă. O casă în care este un om atât de bolnav este o casă distrusă, toată lumea e afectată şi e distrus şi omul pentru că şi în suferinţă maximă este conştient, vede ce povară este pentru ceilalţi. În plus, îl doare insuportabil ceva. Vreau ca omul să-şi petreacă ultimele zile în condiţii decente şi să nu-l doară nimic”, a precizat doctorul bistriţean.

          În contract cu CAS B-N este Baza de Recuperare în sistem ambulatoriu, care deja funcţionează. Pentru zona de Îngrijiri Paliative şi spitalizările, foarte probabil acestea vor debuta din 1 august, asta pentru că s-a aşteptat contractarea serviciilor cu CAS B-N.

          „Gândirea noastră era altfel. E un pacient cu accident vascular cerebral. A depăşit faza acută de spitalizare, cinci zile. Omul nu poate umbla, nu te poţi înţelege cu el şi-ţi zice „du-te acasă”. Familia este blocată, e disperată şi atunci am gândit că-l aduce aici, îl ţii încă două săptămâni până omul îşi revine, până poate bea apă, nişte mişcări, începe un program de recuperare”, a mai spus dr. Gavrilaş Mureşan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5