„Sânziene la Maieru”, ediţia a V-a

Începând cu data de 24 iunie 2020, sub egida Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul „Cuibul Visurilor” Maieru vă invită cu mult drag la cea de-a V-a ediţie a acțiunii culturale „Sânziene la Maieru”.

Însemnătatea Sărbătorii Sânzienelor, atât pe Valea Someşului, cât poate, mai ales, în comuna Maieru, este una mare, ştiut fiind faptul că acest obicei (al săritului peste foc, cu tot ce presupune acesta) îşi are originile în perioada dacică.
Păstrat încă de pe atunci, acest obicei foarte vechi, e consemnat, la Maieru, în documente încă din anul 1768. Cu atât mai mult, e practicat şi în timpurile actuale, în serile de 23 şi 24 iunie, când atât tinerii, cât şi bătrânii se întâlnesc seara, în locuri bine ştiute de sute de ani, în jurul focurilor, pentru a sări peste acestea, pentru a depăna poveşti, pentru a întinde hora, pentru a petrece şi - de ce nu!? - pentru a lega prietenii sau chiar logodne, aceasta din urmă, în cazul perechilor tinere.
Trebuie amintite şi toate celelalte lucruri legate de această sărbătoare, săritul peste foc fiind precedat de pregătirile care se fac: strânsul sânzienelor (mai ales de către fete, înainte de răsăritul soarelui, pe rouă), împletitul coroniţelor / cununiţelor cu care se va sări peste foc, aprinsul focului, aruncatul coroniţelor pe acoperişul caselor, obiceiul fiind însoţit de numeroase credinţe, supersţiţii şi semnificații specifice locului.

Un obicei ancestral care merită adus în prim-plan, un obicei unic, dar încă păstrat, care se înscrie în promovarea partimoniului naţional al ţării noastre, obicei reflectat anul acesta printr-o expoziţie de fotografii adunate de-a lungul timpului.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 24 iunie – 26 iulie 2020, în intervalul orar 10-18, ținându-se cont de respectarea anumitor reguli, pentru o cât mai bună desfăşurare a activităţii: accesul este permis vizitatorilor doar în condiţiile purtării obligatorii a măştii individuale, verificării temperaturii, respectării măsurilor de igienă şi securitate, păstrării distanţei fizice de 2 m între vizitatori, respectându-se traseele indicate de personalul muzeului. Accesul în expoziţie este permis în grupuri de maximum 3 persoane (cu excepţia familiilor cu 2 sau mai mulţi copii), la un interval de 10-15 minute.

Aşadar vă aşteptăm cu mult drag!

Muzeograf,
Partene Viorel-Daniel

Comentarii

24/06/20 19:55
George Carp

Toate acestea au fost! Acum nu mai este nimic! Nu mai aburiți lumea, spuneți adevărul!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5