Sărbătoare într-o zi lucrătoare la Ilva Mică! A fost lansat volumul Fabrica de Cherestea Ilva Mică răzbind printre veacuri (1864-2020)
Ziua de 24 martie 2021 a reușit să se fixeze temeinic între filele calendarului istoric în localitatea Ilva Mică prin desfășurarea unui eveniment deosebit, lansarea unei cărți. O carte inedită cu accente monografice asupra unui subiect mai puțin obișnuit și anume o fabrică de cherestea. Da. Fabrica de cherestea din Ilva Mică, căci despre ea este vorba. Cu ideea managerului acesteia, domnul Traian Larionesi, cu mijlocirea domnului primar Horea Aurel către autor, cu munca asiduă a celui ce a scris-o, cu susținerea familiei acestuia, invitații la lansare au făcut cunoștință cu volumul FABRICA DE CHERESTEA ILVA MICĂ RĂZBIND PRIN VEACURI (1864-2020), scris de domnul profesor Ovidiu Olimpiu Dan care nu mai are nevoie de prezentare, știut fiind faptul că a slujit comuna printr-o viață de dascăl și i-a fixat existența prin mai multe lucrări tipărite.
Atmosfera din această zi a fost cu totul și cu totul deosebită, mai ales că în zona rurală astfel de evenimente sunt rar întâlnite. Deși, datorită vremurilor trăite, numărul de participanți a fost limitat, nu au lipsit reprezentați ai Primăriei alături de primarul comunei, ingineri silvici de la Ocolul Silvic Plaiurile Heniului, cei doi preoți din localitate și cadre didactice. Evident, gazda întâlnirii a fost domnul Traian Larionesi, managerul fabricii, care prin cuvinte deosebite a marcat anevoiosul traseu pe care l-a parcurs de la a scoate fabrica din pragul falimentului până în prezent, când poate fi numită din nou fabrică de pâine,deoarece asigură venitul lunar pentru 150 de muncitori.
Citind această carte, am fost furată de frumusețea expunerii, de curgerea lecturii. Domnul prof. Ovidiu Olimpiu Dan reușește să realizeze prin scris, deși scopul este unul de documentare, de text mai mult nonliterar, de text cu conotații și valoare istorică, să imprime frumusețea scrisului tihnit, așezat ce te duce în timp într-o lume în care oamenii aveau mult mai multă vreme. O lume în care greul era mai greu, dar plânsul, văicăreala, tânguitul nu erau des amintite. Omul întâlnea răul sau greul în cale și nu capitula în fața lui, ci căuta moduri de a-l depăși. Acest suflu de luptător l-am regăsit între filele cărții a cărei lansare a avut loc azi.
De aici derivă o altă idee pe care doresc s-o scot în evidență și anume talentul prin care autorul reușește să transforme această fabrică într-un personaj; căci personajul principal al cărții este într-adevăr Fabrica de Cherestea Ilva Mică sub diversele denumiri și conduceri de-a lungul anilor. Fabrica ajunge un macropersonaj deoarece poveștile și existențele multora se leagă de ea, ea devine mijloc de existență pentru numeroase familii nu numai din localitate, ci și din localitățile limitrofe; nu numai pentru o generație, ci mai multe generații, deoarece a reușit să străbată veacuri.
Un alt element important și interesant în carte l-am regăsit în legarea fabricii de educația din localitate, mai ales în partea din jos a comunei prin Școala Gimnazială nr 2. Înflorirea fabricii a dus la înflorirea educației existând la un moment dat chiar o clasă de învățământ liceal seral susținută și de această fabrică. În aceeași ordine de idei, interesul pentru școală al elevilor din această parte a comunei și implicarea părinților în educația lor au fost totdeuna vizibile. Dovadă stă un mare număr de absolvenți cu studii universitare și meserii nobile, de oameni harnici ce fac cinste comunei. De asemenea, anecdotic în educația copiilor din familiile vecine cu fabrica, mai ales în perioada comunistă, a devenit încurajatorul dicton Dacă nu înveți, aici e fabrica! , părinții făcând referire la munca grea din fabrică. Munca grea, însă oamenii harnici, iar în vremuri bune sau potrivnice, au muncit și reciproc s-au susținut: ei -fabrica, fabrica pe ei.
De apreciat în mod special este documentarea pe care autorul a realizat-o, apelul la latura umană prin introducerea de mărturii ale celor ce au lucrat în fabrică și a numeroase nume trecute în revistă. Astfel mulți din cei ce vor citi cartea vor putea exclama: și bunicul, tatăl, mama, unchiul sau fratele meu au lucrat acolo! Pentru că fabrica de cherestea Ilva Mică face parte din definiția ilveanului și personal doresc să fie productivă pentru muncitor, localitate și manageri cât mai mult!
Ani mulți, prosperi și multă sănătate, domnule profesor, vă doresc și dumneavoastră pe această cale, alături de felicitările pentru prilejuirea unui astfel de eveniment în localitatea noastră, Mica Ilvă!
Prof. Lorena Dănilă
Citiţi şi:
- Fabrica Star Gate din Ilva Mică şi-a deschis porţile! Investiţii în unitatea de prelucrare a fagului, răşinoaselor şi peleţi! Povestea dăinuie din 1864!
- Florin Larionesi: Este o mare deosebire între exploatrea responsabilă şi defrişarea pădurilor
- Incendiu la o fabrică de cherestea din llva Mică
- TRIUNGHIUL DE AUR DIN VALEA ILVELOR
- CENTENARUL UNEI ŞCOLI ILVENE
Comentarii
Doresc sie eu sa adaug felicitarile mele d-lui profesor Olimpiu Dan. D-na Danila a surprins exact ceea ce am constatat si eu dupa o prima rasfoire a acestei minunate carti pe care, cu mandrie o spun, am primit-o cu dedicatie de la d-l profesor, in calitate de cumnat si prieten apropiat.
Recomand cu caldura tuturor iubitorilor de carte bistriteni, acest crampei din istoria complexa si zbuciumata a judetului nostru.
Doresc sie eu sa adaug felicitarile mele d-lui profesor Olimpiu Dan. D-na Danila a surprins exact ceea ce am constatat si eu dupa o prima rasfoire a acestei minunate carti pe care, cu mandrie o spun, am primit-o cu dedicatie de la d-l profesor, in calitate de cumnat si prieten apropiat.
Recomand cu caldura tuturor iubitorilor de carte bistriteni, acest crampei din istoria complexa si zbuciumata a judetului nostru.
Adaugă comentariu nou