Sărbătoare la Bistriţa ! „Suflet în sufletul neamului”, George Coşbuc a revenit acasă
Sărbătoare la Bistriţa, la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, cu prilejul dezvelirii statuii patronului spiritual al instituţiei.
Într-o lucrare monumentală făcută din bronz de sculptorul Ilarion Voinea, George Coşbuc se înfăţişează ca unul dintre cei mai mari cărturari ai acestei ţări, nelipsindu-i din mână cartea, cea care i-a adus atâta bucurie, atât poetului, cât şi milioanelor de români care de-a lungul a peste 100 de ani i-au ştiut pe de rost versurile. „Suflet în sufletul neamului” stă scris pe soclul statuii din curtea Bibliotecii.
Au fost prezenţi mulţime de bistriţeni, dar şi invitaţi de onoare: academicianul Nicolae Manolescu – preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, criticii literari Mihai Zamfir, Daniel Cristea Enache şi Răzvan Voncu, redactorul şef al revistei „România Literară” – Gabriel Chifu, alături de secretarul de stat în Ministerul Culturii – Alexandru Pugna, prefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, primarul comunei Coşbuc – Ioan Pavelea, directorul Arhivelor Naţionale, Filiala Bistriţa – Cornelia Vlaşin, cu toţii bucurându-se alături de managerul Bibliotecii Judeţene – Ioan Pintea, şi de colegii bibliotecari de acest frumos eveniment. După slujba de binecuvântare, săvârşită de protopopul greco-catolic Ioan Vasile Frişan şi protopopul ortodox Alexandru Vidican, au urmat mesajele oficialităţilor.
„Am dorit să aducem un omagiu lui George Coşbuc şi un omagiu lui Liviu Rebreanu, pentru că clădirea nouă a bibliotecii poartă numele acestuia. Împreună cu colegii mei, cu sprijinul total al Consiliului Judeţean, al preşedintelui Radu Moldovan, am reuşit să facem lucruri bune şi extrem de folositoare pentru comunitatea noastră. Îi mulţumesc academicianului Nicolae Manolescu că este şi de această dată alături de noi, împreună cu întreaga echipă a „României Literare”. De asemenea, mulţumesc sculptorului Ilarion Voinea, cu care am avut o colaborare foarte bună în această perioadă, devotându-şi tot talentul lui pentru această sculptură”, a afirmat managerul Ioan Pintea.
„Mă bucur că la Bistriţa au loc destul de des şi evenimente culturale, pentru că de altfel de evenimente ne-am săturat. Toată conducerea Uniunii Scriitorilor este aici pentru a-i aduce un omagiu lui George Coşbuc şi pentru a ne întâlni cu cititorii „României Literare”. Prin acest monument, Coşbuc devine încă o dată nemuritor”, a afirmat Nicolae Manolescu.
„George Coşbuc revine acasă, deşi nu a plecat niciodată din sufletul nostru. Personalitate remarcabilă a culturii neamului românesc şi cu atât mai mult pentru noi, cei din mijlocul cărora a plecat, George Coşbuc reprezintă un reper. De acum, maestrul scrisului ne va saluta printr-o lucrare remarcabilă realizată de unul dintre cie mai importanţi sculptori ai României. Este o bucurie să constatăm că noi, bistriţenii, nu uităm de oamenii care au lăsat o amprentă adâncă în sufletului neamului românesc”, a declarat secretarul de stat Alexandru Pugna.
„Domnul Voinea a surprins foarte bine expresia marelui George Coşbuc, în care se pot citi şi dramele lui de dezrădăcinare, dar şi dramele lui familiale”, a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.
„Prin această lucrare se pune în valoare patrimoniul spiritual-cultural al acestor meleaguri. Îl felicit pe managerul Ioan Pintea pentru munca depusă şi îi spun că nu s-a încheiat misiunea lui şi, pentru rezultatele obţinute, Consiliul Judeţean îl va susţine în continuare în proiecte, astfel încât la anul să ne întâlnim la inaugurarea unei noi instituţii – Casa Colecţiilor şi a Documentelor de Patrimoniu”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Puica.
A urmat lansarea cărţilor „George Coșbuc. Întrebări despre Dumnezeu”-antologie alcătuită de Doru Scărlătescu (Editura Junimea, Iași, 2019) şi Olimpiu Nușfelean – „George Coșbuc. Poetul înfășurat în cuvinte fericite”, Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Colecția Clasica 7, vernisalul expoziției Epistolar Coșbuc şi prezentarea de proiect: Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.
Apoi, în Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Județene s-a derulat Conferința: „Întâlnirile României Literare. Lista canonică a literaturii române – 1918-2018. Poezia și proza”. A fost prezentă întraga conducerei a renumitei publicaţii: Nicolae Manolescu, Mihai Zamfir, Gabriel Chifu, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Citiţi şi:
- Inaugurarea statuii Coșbuc, pe pagina 1 la „România literară”
- Academicianul Nicolae Manolescu-preşedintele Uniunii Scriitorilor din România vine, vineri, la Bistriţa, împreună cu redacţia României Literare
- Ioan Pintea şi Biblioteca Judeţeană au lansat albumul dedicat lui Nicolae Manolescu la Târgul de Carte Gaudeamus
- Managerul cultural al anului este Ioan Pintea, spune criticul literar Ion Simuţ
- Coşbuc 150: Eveniment istoric. Pentru prima dată, la Bistriţa, România literară, cea mai importantă revistă de literatură din ţară
Comentarii
Uite statuia, nu e statuia. De când cu Cretu primar, la Bistrita mutarea statuilor fără nici o logică a devenit o practică obisnuită. Mai nou s-au molipsit si altii de aceasta boală. In curtea Bibliotecii judetene a existat până nu de mult bustul poetului George Cosbuc, realizat de sculptorul Gheorghe Pârvan, care acum a fost inlocuit fără nici o ratiune cu o statuie realizată de sculptorul Ilarion Voinea.
Un proverb latin spune : DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM (Despre gusturi şi culori nu trebuie să discuţi”) . Numai că la Bistrita totul e pe dos. In centrul orasului pe pietonalul Liviu Rebreanu, tronează statuia fotografului Alexandru Roșu, in vreme ce statuia romancierului a fost „ascunsă” după gardul liceului ce-i poartă numele. La fel si statuia lui George Cosbuc, a fost si ea ascunsă după gardul bibliotecii judetene, in loc să fie amplasată la loc vizibil in Piata Centrală pe scuarul din partea stângă a intrării pe strada George Cosbuc.
Este o chestiune de viziune îngustă în domeniul arhitecturii peisagere a orasului cu referire specială înn amplasarea monumentelor de for public.
La evenimentul prilejuit de dezvelirea statuii lui George Cosbuc de la biblioteca judeteană printre cei prezenți au fost si doi indivizi care nu mai reprezintă pe nimeni. Este vorba de Ovidiu Frent si Alexandru Pugna, care după căderea guvernului Dăncilă la motiunea de cenzură din 10 octombrie, si-au pierdut si ei demnitatea de prefect si respectiv de secretar de stat la Ministerul Culturii. Prezenta lor acolo, la o zi de la demiterea guvernului a fost cel putin penibilă.
Adaugă comentariu nou