Sărbătoare la Domneşti. Primarul Horea Petruţ a conferit Arhimandritului Dumitru Cobzaru titlul Cetăţean de Onoare al comunei Mărişelu. Am să vă port în inimă
Duminică, biserica din Domneşti a îmbrăcat straie de sărbătoare, credincioşii, alături de părintele Lucian Blaga, au avut oaspeţi deosebiţi, starețul Mănăstirii Nicula – arhim. Nicolae Moldovan, preotul militar Cristian Marțian – președintele asociației „Sfântul Atanasie Todoran” din Bistrița, arhid. Dan-Grigore Văscu, preoţi din judeţ, dar şi de la Catedrala Mitropolitană din Cluj, alături de oficialităţi, au venit pentru a fi alături de părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în ziua în care a devenit Cetăţean de Onoare al comunei Mărişelu.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele exarh a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat faptul că „Omul este bogat și sărac, are în el raiul și iadul, prăpastia este în el și în afara lui, trăiește la marginea prăpastiei, pe muchie de cuțit.”
„Dumnezeu este o comuniune de persoane şi noi trebuie să trăim în comuniune unii faţă de ceilalţi. Asemenea sărbători ca cea de azi ar trebui să fie în întreaga noastră viaţă. Ceea ce aţi făcut dumneavoastră în toţi anii de când ne cunoaştem, şi pentru mine personal, este ceea ce-i place lui Dumnezeu. Mă gândesc acum, când părintele Lucian păşea timid în această parohie, şi cum stau acum lucrurile - altfel. L-am încurajat ca nicio clipă să nu dea un pas înapoi şi v-a determinat să faceţi acelaşi lucru şi iată cine sunteţi. Trăiţi într-o comuniune extraordinară unii cu ceilalţi şi cu sfinţii lui Dumnezeu. Darul lui Dumnezeu s-a revărsat peste această parohie. Am fost prezent la multe evenimente din această comună, şi la bucurii, şi la necazuri, şi voi fi cu dumneavoastră şi de acum ori de câte ori va fi nevoie. Am să vă port în inimă şi în rugăciuni zi de zi”, a declarat părintele Dumitru Cobzaru.
Înainte de acordarea titlului, părintele Lucian Blaga a făcut un scurt Laudatio.
Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, apoi a urmat Studii aprofundate de master. De-a lungul timpului, pe lângă ascultările de secretar şi eclesiarh, avute la Nicula, a îndeplinit diferite ascultări şi în afara ei, ca, de pildă: egumen la Mânăstirea „Sfânta Treime” din Soporul de Câmpie, duhovnic la Mânăstirea „Sfântul Evanghelist Luca”- Dobric, pedagog la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, preot militar în garnizoana Dej, unde a amenajat o capelă. În perioada octombrie 2000 –ianuarie 2009 a fost stareţ al Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, unde a demarat, dimpreună cu ÎPS. Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania, programul de rectitorire a străvechii vetre monahale. Astfel, s-au construit o nouă și monumentală biserică și o Casă de creație – astăzi „Casa Mitropolitul Bartolomeu” –, care cuprinde: reședința chiriarhului, atelierele de pictură, biblioteca și muzeul. De asemenea, s-au construit Centrul de conferințe „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și o eurofermă prin programul de finanţare SAPARD. A fondat Editura „Ecclesia” a Mânăstirii Nicula, fiind, totodată, şi membru fondator al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, din 2008.
În perioada 2002-2008, a fost preşedintele Consistoriului Monahal Eparhial, iar, din 2012, este membru titular în Consistoriul Superior Bisericesc Monahal.
În prezent este exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, numit la 1 mai 2008, şi slujitor al Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, din 8 ianuarie 2009. Ranguri: protosinghel – 2000 şi arhimandrit – 2002.
Disticţii: Crucea patriarhală a Patriarhiei Ecumenice – 2004; Crucea patriarhală a Patriarhiei Române – 2011. Este autor a numeroase cărţi de specialitate.
„Cu părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru m-am întâlnit în anul 1996 când eram elev la Seminar, unde era pedagog şi avea grijă de 300 de suflete, destul de rebele. Mi-am marcat întreaga existenţă, şi l-am ales de duhovnic văzând în dânsul un model al blândeţii, al smereniei, al eleganţei, dar şi al severităţii. În cei 12 de slujire în Parohia Domneşti, în mod discret, a fost în spatele meu spre a zidi catedrale sufletelor credincioşilor din această parohie. Părintele Dumitru este un ambasador al scrisului, al valorilor morale şi dincolo de hotare şi sunt convins că va fi un ambasador bun şi pentru comuna noastră, prima comună legată de sufletul omului discret şi al marelui preot. Vă reamintesc că rămâne în istoria locului, prin grija părintelui, aducerea Icoanei de la Nicula, la Domneşti şi Mărişelu”, a declarat părintele Lucian Blaga.
Primarul comunei, Horea Petruţ, a conferit titlul de Cetăţean de Onoare acordat prin hotărârea Consiliului Local al comunei Mărişelu: „Este un titlu care va aduce un plus de valoare comunei noastre şi sperăm implicarea, pe mai departe, în toate evenimentele culturale şi religioase pe care le are comuna noastră, a părintelui Dumitru Cobzaru”.
Ca gest de recunoştinţă pentru onoarea acordată, părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru i-a dăruit părintelui Lucian Blaga o cruce pectorală ca o călăuză în misiunea pentru mântuirea credincioşilor din această parohie.
La eveniment au fost prezenţi prefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, artista Cornelia Ardelean, alături de mulţime de credincioşi care au umplut frumoasa biserică din Domneşti, sfinţită anul acesta.
Au fost clipe de bucurie şi, aşa cum spunea prefectul Ovidiu Frenţ, poate că acum, în Anul Centenarului Marii Uniri, ar trebui să ne dăm mult mai mult seama că doar împreună putem fi de neclintit în credinţă şi tradiţie. A fost o zi benecuvântată de toamnă, o zi în care ne-am încărcat cu lumină toţi cei prezenţi la eveniment. Felicitări tuturor celor implicaţi, prezenţa părintelui Cobzaru înnobilează galeria cetăţenilor de onoare ai acestor plaiuri.
Citiţi şi:
- Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, Cetăţean de Onoare al comunei Mărişelu. Primarul Horea Petruţ va conferi titlul duminică, în Biserica din Domneşti
- Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei parohia ortodoxă Domneşti primeşte în dar o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula
- Predicile părintelui Dumitru
- Părinte Arhimandrit Dumitru Cobzaru, la Ciceu-Giurgești
- Biserica din satul cu 13 credincioşi, resfinţită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru primarul Someşan, Ordinul Sfântul Pahomie pentru părintele Blaga
Adaugă comentariu nou