Sărbătoare patriotică a Vetrei Româneşti Bistriţa-Năsăud la primul 1 Decembrie 1990, în Alba Iulia. Iulian Borgovan revine după 28 de ani în Capitala Unirii

  Un eveniment de mare reverberaţie patriotică, de un entuziasm deosebit, de un românism şi patriotism de înaltă clasă, oameni fericiţi, cu sângele clocotind de bucuria libertăţii şi a descătuşării din comunism s-a petrecut acum 28 de ani. Sub stindardul Vetrei Româneşti – Filiala Bistriţa-Năsăud, bistriţenii au participat la prima sărbătoare a Zilei Naţionale a României, în data istorică de 1 Decembrie 1990, la marea manifestaţie de la Alba Iulia.

         Delegaţia numeroasă, de peste 40 de persoane, din municipiul Bistriţa şi judeţ a plecat cu dorinţa arzătoare, în Capitala Marii Unirii, de a celebra şi a-şi exprima dorinţa de a fi o Românie liberă, independentă şi scăpată de sub tirania roşie care a distrus suflete şi destine.

         Deplasarea s-a făcut cu autobuzele Roman (româneşti). Pe tot parcursul deplasării s-au cântat cântece patriotice, fiind susţinuţi şi acompaniaţi la acordeon de jurnalistul Ioan Lazăr, care a fost şi fotoreporter şi a realizat un set de poze, inclusiv cea publicată în ziar.

         Pe imensa pancartă scria: „Vatra Românească, oraş Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud”, iar cei din imagine purtau drapele Tricolor cu gaură în câmpul galben.

         Au fost sute de mii de oameni care au aplaudat şi susţinut conducerea statului român şi o paradă militară impresionantă.

         Printre cei care au ajuns la Alba Iulia s-a numărat şi familia Iulian şi O.  Borgovan, pentru care emoţiile trăite atunci au rămas încă vii. După 28 de ani, Iulian Borgovan (n.n. - domnul cu şapcă, ce duce pancarta) se întoarce la Alba Iulia, cu tricolorul în suflet, alături de o delegaţie de bistriţeni, de la „Cultul Eroilor”, cadre militare în rezervă şi retragere şi nu numai. „Nu puteam lipsi de la acest mare eveniment”, ne-a spus domnul Borgovan.

         Rămân de actualitate cuvintele scrise atunci de Adrian Mănarcă, după „Sărbătoarea Marii Uniri”. „Cei ce au fost la Alba Iulia am simţit gândul celor prezenţi îndreptat spre o Românie unită şi întregită şi nicidecum spre dezbinare şi trebuie să se ştie că în Capitala Marii Uniri s-a spus încă o dată că poporul, cei mulţi, gândesc că atunci când semeni vânt culegi furtună. Acolo, la Alba Iulia, oamenii au demonstrat că au nevoie de linişte, de stabilitate, iar lupta politică trebuie să rămână în sferele atât de aşteptate şi dorite ale decenţei”. Au trecut 28 de ani şi sperăm ca spiritul patriotic şi civic românesc să nu dispară, mai ales la Centenarul Marii Uniri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5