Sărbătoarea cărții la Năsăud

Duminică, 30 aprilie 2023, Casa de cultură din Năsăud a fost animată de oameni care iubesc cartea şi cinstesc memoria afectivă şi colectivă a înaintaşilor. Manifestarea a avut ca scop, pe de o parte, desfăşurarea palierului de opere a celor doi oameni de cultură năsăudeni, Lucreţia şi Ioan Mititean, cunoscuţi deja publicului larg prin cele peste 26 de volume, diverse ca tematică, scrise ,,În vârful peniţei’’, încadraţi generic sub denumirea de ,,doi oameni cu sufletul cât zarea’’ (cum au fost numiţi de scriitoarea Veronica Oşorheian), care au reuşit în mai bine de două decenii să promoveze valorile năsăudene la toate nivelurile, iar pe de alta, să unească din nou, oameni dragi, cu care să împărtăşească bucuria amintirilor care îi leagă într-o prietenie izvorâtă din dragostea sublimă faţă de carte, limbă şi popor.

De la Şcoala Ardeleană, la Coşbuc (despre care Rebreanu se întreba dacă nu poate fi pus, ca valoare alături de Eminescu sau imediat după acesta!), la Goga, la Blaga, la Rebreanu şi Agârbiceanu, leagănul transilvănean a oferit şi oferă valori culturii române peste veacuri.

Întâlnirea a anticipat comemorarea celor 105 ani de la moartea poetului George Coşbuc, şi el ,,suflet în sufletul neamului său”, care scria că: ,,Un cuvânt aş vrea să fiu/căci atunci eu m-aş ascunde/Chiar în versul care-l scriu”, (mort pe 9 mai 1918) şi dubla comemorare a lui Blaga (născut pe 9 mai 1895 - mort pe 6 mai 1961) -128 de ani de la naştere şi 62 de ani de la moartea sa: ,,Poeţii sunt ca roua, ca sămânţa. Ca un dor’’; „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/Şi nu ucid cu mintea mea tainele ce le întâlnesc...’’ De asemenea, a fost anticipată şi apariţia editorială a volumului ,,Doi oameni cu sufletul cât zarea’’, volum de încununare a operei celor doi scriitori, dar şi biografic.

Casa de cultură năsăudeană a fost pentru câteva ore un templu al culturii şi al întâlnirii generaţiilor de scriitori şi cititori, cartea fiind un liant al sufletelor care au nevoie de Frumos şi de Cuvânt... mai ales că cei doi autori clădesc an de an un fel de citadelă a Năsăudului la nivel de manifestări literare din cuvinte, gânduri și idei, ce impun modele de viață tinerilor care i-au cunoscut şi nu numai. Expoziția de carte a soților Mititean prezentată într-un mediu extrem de familiar este unicat şi reprezintă rezultatul călătoriilor lor în lumea evenimentelor, cu empatie, entuziasm, curaj și răbdarea de a poposi în  mijlocul sătenilor, în lumea diferitelor medii culturale și religioase, în casele rapsozilor populari, a meseriașilor, a școlarilor, cărturarilor pe care i-au omagiat și comemorat, constituind pentru cei doi, momente memorabile de elevație moral-creștină şi culturală, printr-o implicare de suflet autentică.

            Cei doi cărturari năsăudeni şi-au însuşit curajul și demnitatea de a sluji o viață CARTEA, un izvor nesecat de bucurii, care niciodată nu te înșeală, ci te face încrezător în forțele proprii, fiind un bun terapeut ce te vindecă de invidie, răutate, îți dă vigoare, optimism și un suflu nou, modern, implicându-te în toate manifestările vieţii, printr-o trăire reală, autentică: ,,Că menit sunt să n-am parte/A atinge malurile/Căci mă duc tot mai departe/Vânturile, valurile.’’ (Mihai Eminescu).  

Cărțile expuse sunt încadrate în literatura memorialistică și jurnalistică având în cuprins proză scurtă, povestiri, descrieri, portrete literare, interviuri, aniversări, comemorări, cronici culturale, activități ce glorifică pământul străbun, fiind un pios omagiu adus memoriei satului, școlii și bisericii, cu acel fin simț de apartenenţă la neam şi la ţară. ,,Când vrei să vezi prin timpul ce desparte/Şi nu mai poţi străbate de desiş,/Închide ochii şi-ai să vezi departe/Ce nu mai poţi vedea cu ei deschişi.” (Virgil Carianopol)

Sala a fost împodobită cu lucruri de artă, cusături de tip artizanal, confecționate de școlarii autoarei ce au făcut parte din ATELIERUL FANTEZIEI, personaje din cartea cu același nume, expusă în fața vizitatorilor. Expoziția a fost completată de aprecieri ale altor scriitori și colaboratori: Ion Buzași, Vasile Găurean, Elena Macavei, Gabriela Nedelcu-Teodorescu, Ioan Seni, Ioan Popa, Menuț Maximinian.

Cartea este chemarea vieții autorilor, un periplu al rezultatelor călătoriilor în lumea satului, luând notițe la fața locului, cu iubire și admirație, cu impresia unică a locurilor de acasă sau dintr-un răsărit de soare, cu tendința de a familiariza omul, în special pe cel tânăr, cu tradițiile şi frumuseţile locale.

Scriitorii zilei transpun la nivel artistic orașul Năsăud cu oamenii săi, cu o stare de spirit optimistă și cu trecutul lor glorios, acesta devenind peste decenii un loc de întâlnire al generaţiilor care vor să scrie o pagină memorabilă pentru urmaşi. Toate scrierile de față, editate sau în curs de editare, parcă se pregătesc să treacă din lumea realității în lumea basmelor, cu inspirație spre înălțimi mereu superioare, menite să trezească cititorul la identitatea noastră și să ne redea simțul unui destin național de care suntem cu toții responsabili.

Expoziția s-a deschis în prezența scriitorilor locali și a unui grup de iubitori de cultură din județul Mureș, condus de Nicolae Băciuț, fiu al județului, care cu un grup de 42 persoane a călătorit pe drumul parcurs de Veronica Micle, încheind turneul la Năsăud, locul de naștere al poetei, unde a avut loc o întâlnire de suflet cu scriitorii și astriștii năsăudeni, având loc dialoguri  lirice și cântece din străbuni, interpretate de adevărate tezaure umane vii mureșene.

Despre EXPOZIȚIA de carte a scriitorilor năsăudeni Ioan și Lucreția Mititean, au vorbit scriitorii din Dej: Gheorghe Giurgiu și Raveca Vlașin, dar şi năsăudeanca Claudia Talpoș, consilier local, președinta Comisiei pentru cultură. La final, Ioan Mititean, a mulţumit tuturor celor prezenţi, pentru efortul depus pentru a ajunge la această manifestare:

„Am redus cuvântările având în vedere faptul că oaspeții au parcurs un drum lung, sunt obosiți  și nu am dorit să abuzăm de răbdarea lor. Aducem sincere mulțumiri celor care au fost alături de noi la buna organizare a sărbătoririi cărții de la Năsăud: Macedon Tofeni din Salva, Floarea Morar, Claudia Talpoș, Gheorghe Andriescu, Macedon Suciu, Ovidiu Maghear și Saveta Ștefan, Ionuț Nistor – directorul Casei de cultură, cât și oaspeților clujeni,  dr. Elena și Ghiță Dăian.”

Întâlnirea cu cărțile celor doi scriitori năsăudeni, Ioan și Lucreția Mititean, ne-a adus aminte că viaţa este un dar de la Dumnezeu, bucuria de a trăi, nevoia de comunicare sau de ,,cuminecare’’ (Pr. Dumitru Stăniloae) și exemple minunate din viața semenilor noştri, care reprezintă poporul acesta minunat a cărui limbă trebuie dusă mai departe: ,,Vă sărutăm pe suflet, pe mână,/Doamnă, Limba şi literatura română!”

Gabriela Nedelcu Teodorescu

Violeta Petrea

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5