SĂRBĂTOAREA SÂNPETRULUI LA REBRA

Pentru locuitorii comunei Rebra, sărbătoarea care marchează mijlocul verii agrare şi îi cinsteşte pe cei doi propovăduitori ai credinţei creştine, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a fost un prilej de înălţare sufletească prin participarea la sfânta liturghie în cadrul mănăstirii care poartă acest hram , dar şi o manifestare culturală de o rară frumuseţe prin ţinută şi organizare ireproşabilă.
Aflată la cea de-a a III-a ediţie , sub genericul,, Sărbătoarea Sânpetrului la Rebra’’, ea s-a desfăşurat vineri, 29 iunie 2012, la ,, poale de codru verde’’, lângă râul care poartă numele localităţii, pe o vreme minunată şi binecuvântată de Dumnezeu cu toate frumuseţile anotimpului.
Pe o scenă larg deschisă şi deosebit de încăpătoare şi-au făcut apariţia formaţii artistice din judeţ şi din zonele limitrofe care i-au încântat pe spectatorii rebreni şi pe cei din împrejurimi, veniţi în număr deosebit de mare să petreacă clipe de înaltă simţire românească . Cântecul, jocul şi voia bună şi-au pus amprenta asupra întregii desfăşurări a acestei minunate activităţi culturale.
Programul a fost deschis de ansamblul profesionist,, Dor românesc’’ din Bistriţa, care a adus pe această scenă cele mai reprezentative cântece de pe plaiurile noastre prin interpreţi de certă valoare interpretativă ca Domnica Dologa, Anuţa Motofelea, Ioachim Spân şi tinerele talente, precum Cristina Scurtu şi Cristina Retegan.
A urmat apoi fanfara ţărănească de copii , aparţinând Grupului Şcolar din Telciu al cărei conducător este d-l Ioan Mureşan, formaţie care a interpretat un purpuriu de melodii populare. Surpriza acestui moment cultural l-a constituit ansamblul,, Doina Rebrei’’condus de maestrul coregraf Doruţ Podobea şi aflat sub îndrumarea soţilor Liliana şi Vasile Călini. Artiştii rebreni au fost aplaudaţi la scenă deschisă pentru talentul şi frumuseţea interpretării cântecelor şi dansurilor populare .În această vară, ei vor fi mesagerii zonei noastre etnofolclorice în Turcia, unde sunt invitaţi alături de alte formaţii. Au primit aplauzele cuvenite melodiile interpretate de Elisabeta Cozan şi Lucreţia Flore, iar dansurile de pe Someş şi Crihalma au încântat privirile spectatorilor.
De o apreciere unanină s-a bucurat ansamblul,, Someşana’’ din Năsăud, (instructori Florin Piersică şi Liviuţa Istrate ), formaţie care a interpretat ,,Dans de pe Şieu, Dans de codru şi Dans din Bihor’’, iar prin farmecul vocii s-au întrecut solistele : Victoriţa Suciu, Bianca Pop şi Livia Bologa Istrate. În aceeaşi măsură au fost apreciate cântecele şi dansurile ansamblului,, Cununa de Sânzâiene’’ din Dipşa’’, condus de instructorul Nicu Corci şi susţinut de primarul Vasile Găurean care i-a şi însoţit pe tinerii săi artişti la Rebra.
La această manifestare culturală a fost invitat şi ansamblul,, Doina Mureşului’’al Casei Tineretului ,, George Enescu’’ din Reghin, coordonator Frandes Valeria , care a fost apreciat în mod deosebit pentru dansurile seniorilor, dar şi a artiştilor juniori din această formaţie. De un succes deosebit s-a bucurat prezentatoarea programului, solista de muzică populară, Mina Buga.
Meritul pentru organizarea şi desfăşurarea acestei minunate sărbători de pe Valea Rebrei o are primarul comunei, Ştefan Danci, un om cu multă dragoste pentru cultură şi tradiţiile populare , alături de care se află neobositul său colaborator, secretarul primăriei, Vasile Călini. Rebrenii sunt mândri că au în fruntea obştei oameni care le oferă şi asemenea momente de fericire şi recreere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5