SCĂDEREA DEMOGRAFICĂ A PAROHIILOR DIN ZONA DE CÂMPIE ȘI INFLUENŢA ASUPRA VIEŢII MORALE

După perioada post decembristă din 1989 şi pătrunderea capitalismului şi în ţările din Estul Europei, din care face parte şi România, a dus la înregistrarea unui declin demografic resimţit din nefericire în mod frapant în zonelel rurale şi mai ales în zonele care în perioada comunistă erau zone puternic dezvoltate datorită cooperaţilor care au dus dealtfel la dezvoltarea sectorului agriculturii în zone precum zonele de câmpie.

Astăzi problema cu care ne confruntăm este una majoră şi de actualitate, iar dacă măsurile de dezvoltare economică a acestor zone nu sunt implementate în mod coerent, numărul populaţiei se va reduce considerabil şi astfel, numeroase localităţi vor dispărea de pe harta României.

Odată cu explozia economică din ultimii ani, populaţia urbană a crescut într-o oarecare măsură, în timp ce numărul locuitorilor din zonele rurale a continuat să scadă, populaţia din această zonă fiind una îmbătrânită întrucât tineretul, în ideea de a-şi face un viitor mai bun a părăsit zona în care s-a născut şi a crescut şi a căutat un trai mai bun în mediul urban.

Problema scăderii numărului populaţiei în această zonă, are un impact considerabil şi asupra vieţii Bisericii.

Dacă până în 1989 Biserica Ortodoxă trecea prin momente grele, odată cu revoluţia din 1989 şi implicarea României în structurile europene, viaţa Bisericii în zona de câmpie a luat cu totul o altă întorsătură decât cea din zona urbană. Dacă după această perioadă bisericile din zona urbană au început să fie tot mai neîncăpătoare nu putem spune acelaşi lucru şi despre zona rurală.

Populaţia îmbătrânită, dezinteresul clasei politice faţă de aceste zone defavorizate, precum şi veniturile mici pe care credincioşii din zona de Câmpie le înregistrează, sunt principalii factori care sunt răspunzători de o viaţă bisericească mai săracă decât cea înregistrată în zona urbană.

Astfel, în aceste parohii din zona de Câmpie este greu sau aproape imposibil a mai susţine financiar şi personalul auxiliar bisericesc (cântăreţ bisericesc, îngrijitor, etc.) precum şi reparaţii capitale la biserică şi Casa Parohială.

Astfel strâmtoraţi din punct de vedere material unii credincioşi se îndepărtează de Biserică, sau acceptă ajutorul unor altor confesiuni care le oferă acel sprijin de care au nevoie şi de cele mai multe ori „îşi vând sufletele” pentru beneficiile materiale care de cele mai multe ori vin „din afară” (scopul este binecunoscut).

În timp ce bisericile din mediul urban sunt împodobite tot mai frumos, bisericile din mediul rural sunt triste, podoabele de altă dată cu care acestea erau înfrumuseţate sunt învechite, picturile de pe pereţi sunt inexistente sau degradate, şi chiar şi aşa credinciosul din zona de Câmpie simte o vibraţie interioară atunci când intră în biserică prin simplul fapt că ştie că acolo îl găseşte pe Dumnezeu şi că aici rugăciunile sale sunt mai aproape de Dumnezeu.

E trist să vezi o biserică aproape goală de hramul ei, să nu mai vezi acel sobor de preoţi care slujeau alături de episcop în zonele de Câmpie de altă dată, să vezi un sat tăcut care îşi aşteaptă credincioşii care în vremurile vechi se întorceau mereu în sărbători în satul părintesc, acolo unde s-au născut, au crescut şi s-au format ca oameni.

N. B. Această lucrare a fost susţinută cu ocazia cercului preoţesc în zona de Câmpie de către Pr. Paroh Leon Oltean de la Parohia Şopteriu cu participarea preoţilor din parohiile: Delureni, Milaş, Comlod, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5