Şcoala de bani pe Roţi a ajuns la Bistriţa. Sute de elevi bistriţeni beneficiază de cursuri interactive de educaţie financiară

Școala de bani pe Roți, primul program itinerant de educație financiară interactivă care se adresează copiilor cu vârste între șapte și 14 ani, a ajuns pentru prima dată în Bistrița, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, pentru a oferi cursuri gratuite de educație financiară elevilor din comunitatea bistrițeană şi va staţiuna până în 29 mai.

Atelierele din Școala de bani pe Roți  se desfășoară într-un camion numit FLiP, a cărui remorcă modulară se transformă într-un loc de joacă cu dotări de ultimă generație, unde traineri specializați oferă cursuri interactive gratuite de educație financiară unui grup format din 15 elevi, timp de 90 de minute. Programul recurge la învățarea experiențială și jocuri pentru a-i ajuta pe cei mici să acumuleze cunoștințe despre cum circulă banii prin lume.

              La deschiderea evenimentului, Luciana Pop, director Grup Retail 27 Bistriţa, a subliniat faptul că  elevii bistriţeni vor avea posibilitatea de a învăţa despre responsabilităţile financiare. „Ne-am dori foarte mult să-i învăţăm cum se împarte un buget familial şi avem încredere că ei, învăţând aceste lucruri, pot să aibă o viaţă mult mai bună, vor fi mult mai atenţi cu banii lor. Proiectul „Şcoala de bani pe roţi” este cel mai extins proiect de educaţie financiară la nivel naţional. (...) Ne-am bucura să fie cât mai mulţi copii alături de noi”, a declarat Luciana Pop, în cadrul conferinţei de presă.

         În completare, Adrian Vereş, director Grup Retail 26 Bistriţa, a prezentat „insulele” interactive, care reprezintă categoriile de cheltuieli pe care le are o familie, şi anume partea de cheltuieli administrative, cele pentru transport, timp liber, gadget-uri. „Toate aceste insule pe care le vom prezenta prin joc nu vor face altceva decât să-i determine pe elevi să înţeleagă ce înseamnă cheltuielile. Pe parcursul evenimentelor organizate de către noi, elevii au fost întrebaţi care consideră ei că este cheltuiala cea mai importantă pe care o au la nivel de familie şi de cele mai multe ori răspunsurile venite au fost legate de partea de hrană, scăpând un detaliu foarte important, faptul că există cheltuieli mult mai mari pe care ei nu le văd, de exemplu cu plata unei chirii. Toate aceste activităţi pe care noi le organizăm pe parcursul a 15 zile nu fac altceva decât să-i conştientizeze şi să-i facă să înţeleagă modul în care părinţii lor cheltuie banii”, a precizat Adrian Vereş.

       Inspectorul şcolar pentru proiecte educative, Aurelia Dan, a punctat faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud susţine orice iniţiativă, oportunitate care completează educaţia formală.  „Sarcina noastră, prin acordul de parteneriat închriat la nivel naţional este de a disemina oportunitatea oferită de dumneavoastră la nivelul unităţilor de învăţământ, iar ulterior, în funcţie de interesele, aşteptările şi nevoile elevilor, fiecare unitate se poate înscrie. Sperăm să aveţi cât mai mulţi vizitatori”, a menţionat Aurelia Dan.

Roxana Marcu, responsabil proiect BCR, şi Laura Teodor, coordonator proiect Școala de Valori, au scos în evidenţă faptul că obiectivul principal este de a aduce educaţia financiară cât mai aproape de elevi şi de a forma viitori adulţi care pot lua decizii financiare chibzuite.

        Primii care au spus "prezent" cursurilor de educaţie financiară au fost  elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa. Cursurile sunt susţinute de traineri locali, în speţă elevi de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, care au fost  instruiţi la Bucureşti. Atelierele de educaţie financiară prin joacă se desfăşoară zilnic, în intervalul orar 8.15 -18, iar înscrierile sunt gratuite. Şcolile din judeţ se pot înscrie în intervalele orare 8.15 – 9.45, 10-11.30, 12-13.30, 14-15.30, 16-17.30 şi 18-19.30. Cei interesaţi pot accesa pagina www.scaoaladebani.ro/peroti sau pot suna la nr. de telefon 0725.772255.

Până în prezent, la acest curs au participat peste 8000 copii, în 2018 camionul ajungând în comunităţile din Iaşi, Botoşani, Suceava şi Baia Mare. De la Bistriţa, FliP va ajunge în Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Oradea, Deva, Alba Iulia şi Sibiu.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5