Școala Profesională Salva, curs de formare în orașul regal Cracovia

    În perioada 11-15.07.2022, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva, reprezentată de doamna profesoară Vasilica Găzdac, a fost implicată într-un curs de formare pe tema Cetățeniei democratice și anti-bullyingului la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Polonia în cadrul Acreditării Erasmus + “Digitalizare, STEAM și Anti-bullying” având nr: 2021-1-RO01-KA121-SCH-00007034 .

            Universitatea Jagiellonă a fost înființată în 1364 la Cracovia, capitala regală a Poloniei, de către regele Cazimir al III-lea, fiind cea mai veche universitate din Polonia, a doua ca vechime din Europa Centrală și una dintre cele mai vechi din lume. În top Reuters universități inovative europene se găsește pe locul 90, fiind singura universitate din Europa Centrală și de Est iar în topul Best Global Universities se află pe locul 320 pe când universitățile românesti se găsesc între pozitiile 800- 1000. Cursul ,,Cetățenie democratică și anti-bullying” a fost desfășurat în cadrul parteneriatul Facultății de Științe ale Educației și asociația European Teachers Academy, susținut pe parcursul celor 5 zile de către profesorul universitar Piotr Uhma.

            Acreditarea Erasmus+ este o acțiune inovativă în cadrul programului la sectorul de mobilitate - educație școlară aducând organizațiilor de învățământ un plus de valoare prin scrierea unei aplicații anuale de finanțare simplificate și prin flexibilitatea tipurilor de activități derulate ( mobilități ale elevilor pe termen scurt, job-shadowing pentru profesori, invitare de experți, cursuri de formare etc). Obiectivele pentru cele 15 luni de proiect ale instituției noastre au fost creșterea abilităților digitale, abilităților STEAM  (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică), comportamentelor anti-bullying ale elevilor, îmbunătățirea portofoliului de metode și mijloace didactice, creșterea competențelor lingvistice și culturale, găsirea de parteneri europeni pentru anul II de proiect.

            Activitățile derulate în cadrul cursului au avut temele: istoria cetățeniei, modelul grecesc și roman, cetățenii în Evul Mediu, revoluții și drepturi, secolul cetățeniei, drepturi legale legate de cetățenie-pașaportul, perspectiva știntelor politice, perspectiva ștințelor sociale, perspectiva ștințelor economice, studii de cetățenie în școală, tratatele Uniunii Europene și prevederile privind cetățenia europeană, tipul ideal de cetățenie democratică, bullyingul și Holocaustul, caracterizarea regimurilor comuniste în Europa centrală și de Est, bullyingul în școală, bullyingul în social-media, competețele cheie în formarea conceptului de cetățenie europenă, metode didactice anti-bullying, planuri de lecție referitoare la cetățenia europeană, articole recente pe tema anti-bullyingului, planificarea anuală privind activitățile legate de cetățenia democratică și anti-bullying.

Profesorii participanți din Cehia, Ungaria, România și-au consolidat cunoștințele istorice, competențele lingvistice și cele digitale, învățând noi metode anti-bullying primind materiale didactice validate de profesorii polonezi iar în cadrul discuțiile antrenante din săptămâna de curs s-au realizat transferuri active de bune practici educaționale Erasmus+.

Pe lângă activitățile formale ale cursului au fost defășurate pe perioada celor cinci zile, vizite culturale și turistice ghidate prin centrul vechi al Cracoviei, Colegium Major-Sediul muzeu al universității, piața centrală Rynek Glowny, catedrala Sf. Maria, castelul regal Wawel, fabrica lui Oscar Schindler-Emalia, districul Kazimierz, muzeul Czartoryski,

Un aspect important în buna derulare a evenimentului a fost realizat prin acțiuni de vizibilitate a proiectului, prin intermediul paginii de Twinspace, paginii de Facebook a asociației care a facilitat cursul. Detalii despre proiect se pot consulta aici:

 https://twinspace.etwinning.net/244450/home

https://www.facebook.com/EuropeanTeachersAcademy

Experiența de învățare europeană a fost consemnată în jurnalul de învațare pentru profesori , încărcate în platforma Beneficiary Module Erasmus+ și evaluate prin intermediul chestionarului trimis de Agenția Națională Erasmus+. Experiența de învățare poloneză va fi prezentată colectivului de cadre didactice al instituției la începutul anului școlar viitor, în special profesorilor de științe umaniste și diriginților claselor de gimnaziu. Recomandăm școlilor participarea la proiecte în cadrul acțiunilor cheie 1 și 2 ale programului Erasmus+ pentru creșterea calității actului didactic și a schimburilor educaționale, acțiune sprijinită și prin inițiativa agenției naționale #AmbasadorErasmus.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Prof. Vasilica Găzdac

 

           

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5