SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI TEODOR OVIDIU CREŢU, PRIMAR AL MUNICIPIULUI BISTRIŢA

Stimate Domnule Primar,

Mi-ar fi plăcut ca rândurile ce urmează, să exprime mulţumirile mele în calitate de preşedinte al Fundaţiei ,,Proelectron,, vis-a-vis de modul în care am colaborat cu instituţia pe care o conduceţi, în cadrul unui proiect naţional ajuns la aVII- ediţie şi derulat în această vară în municipiul Bistriţa. Din păcate, conţinutul acestei scrisori deschise, nu va putea fi unul de mulţumire şi recunoştinţă pentru Consiliul local al municipiului Bistriţa, ci mai degrabă va fi o pată întunecată pe activitatea unor funcţionari din cadrul Serviciului economic al instituţiei conduse de dumneavoastră. Iată în continuare motivarea celor scrise mai sus.

Ca urmare a anunţului de participare privind organizarea selecţiei publice a proiectelor care vor beneficia de finanţare nerambursabilă din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2010, în baza Legii nr. 350 din 2 decembrie 2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, Fundaţia ,,PROELECTRON,, reprezentată prin prof. NICOARĂ DOREL, avand functia de preşedinte, depune dosarul cu toate documentele necesare obţinerii finanţării nerambursabile, pentru proiectul denumit CONCURS NAŢIONAL DE FIZICĂ PENTRU ELEVI ,,UNIVERSUL EINSTEIN,, ediţia aVII-a-2011 la procedura de selecţie organizată pentru domeniul educaţie.

Prin scrisoarea nr.25653/04.04.2011 a Comisiei ,,Tineret, Sport, Educaţie,, din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa, Fundaţia ,,Proelectron,, este informată că: ,,prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistriţa nr.35/31.03.2011 pentru aprobarea proiectelor care vor beneficia de finanţare în conformitate cu Hotărârea nr.25/17.02.2011 a Consiliului Local al municipiului Bistriţa, s-a aprobat alocarea sumei de 11.000 lei pentru finanţarea proiectului ,,Concursul naţional de fizică pentru elevi ,,UNIVERSUL EINSSTEIN” ediţia aVII-a 2011, propus de organizaţia dumneavoastră. ”

La data de 12.04.2011, între Consiliul Local al municipiului Bistriţa şi Fundaţia ,,Proelectron” este incheiat şi semnat Contractul de finanţare nerambursabilă pentru activităţi nonprofit Nr.28668/12.04.2011 având ca obiect finanţarea proiectului sus-numit.

Se cuvine a menţiona aici, că suma alocată acestui proiect de către C.L. Bistriţa, de 11.000 de lei reprezintă 76,92%, iar contribuţia solicitantului beneficiar al finanţării de 3300 lei a reprezentat 23.07% din valoarea totală a proiectului (chiar daca legea prevedea un minim de doar 10 %).

Până în acest punct, toate lucrurile păreau a se desfăşura normal. În perioada premergătoare invitării echipajelor de elevi preselectate în faza finală propusă iniţial a se desfăşura în perioada 10-12 iunie 2011 la Bistriţa, am fost invitat la Comisia ,,Tineret, Sport, Educaţie,, din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa, unde mi s-a comunicat faptul că va trebui sa depun toate facturile cheltuielilor efectuate conform bugetului proiectului aprobat, împreună cu chitanţele sau ordinele de plată, prin care să fac dovada că am făcut TOATE PLĂŢILE ACESTOR FACTURI. Nici vorbă de aşa prevederi sau clauze, în contractul încheiat!

Am crezut pentru început că e o glumă de prost gust, şi am spus funcţionarelor respective că nu pot achita decât contribuţia de 3300 lei (23.07%) cât ne revenea prin contract, şi că, în calitatea mea de profesor nu aş avea resurse financiare de unde să pot plăti anticipat cei 11.000 de lei care trebuiau plătiţi de C.L. Mi s-a răspuns că aşa s-a hotărât de către doamna director economic din cadrul Primăriei şi, dacă vreau să derulez proiectul, să mă conformez.

Am consultat mai mulţi specialişti din cadrul DGFP Bistriţa- Năsăud şi chiar a Curţii de Conturi Bistriţa- Năsăud, dar niciunul dintre ei nu au înţeles aceasta ,,aberaţie,, care mi se cerea. Am încercat să ajung într-o audienţă la dumneavoastră dar am fost primit de către domnul Găurean, viceprimar la vremea respectivă. Acesta mi-a sugerat să împrumut de undeva suma de 11000 lei, fapt care m-a lăsat fără replică. În urma discuţiei dintre doamna consilier local prof. Camelia Tabără şi persoane din cadrul Serviciului economic, prin care doamna consilier le-a explicat că nu pot cere efectuarea unor astfel de plăţi de către un cadru didactic, şi că aceste cerinţe de fapt nu au nici o acoperire legislativă, am fost anunţat că pot demara proiectul. Competiţia a trebuit însă datorită acestor tergiversări, decalată cu o lună. Astfel aceasta s-a desfăşurat în perioada 8-10 iulie reunind la Bistriţa 135 de elevi şi cadre didactice din 31 de unităţi şcolare din ţară, şi 18 elevi şi cadre didactice din 5 unităţi şcolare ale judeţului Bistriţa-Năsăud.

Dimensiunile obiectivele şi finalităţile ştiinţifice şi culturale ale acestui proiect au fost atinse şi realizate cu succes, presa reflectându-le cu acurateţe la timpul respectiv. Aspectele urâte din păcate au fost şi ele prezente, venind constant din partea aceluiaşi Serviciu economic din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa. Pentru raportările intermediare care a trebuit să le depun, am fost chemat şi rechemat de nenumărate ori, fiind pus în situaţia de a le modifica, corecta, reface...Suma pentru masa unui participant/zi a fost limitată la 13 lei, factura pentru mesele servite fiind de 3510 lei, sumă neacordată până la data care vă scriu. Tot neachitată a rămas şi factura reprezentând contravaloarea regiei de cantină (serviciile de preparare şi servire a mesei).

La data de 8 septembrie 2011 când am trecut să văd de ce se tergiversează finalizarea ultimei plăţi, mi s-a comunicat de către o funcţionară din cadrul Serviciului Educaţie, Sport, Turism, că, nu mi se va finanţa decât contravaloarea facturii pentru pentru mesele servite (3510 lei), după ce voi depune chitanţa ca dovadă că am achitat-o Grupului Şcolar ,,Sf. Maria Bistriţa,, din propriul buzunar. În ceea ce priveşte plata facturii pentru regia de cantină, (702 lei) mi s-a spus că nu mi se va deconta.

Ca o paranteză, menţionez că bugetul total (inclusiv facturile în discuţie) al proiectului nu se ridică decât la suma de 9211,82 lei, dintr-un total de 11000 alocaţi prin contract. De asemenea, menţionez faptul că, până la această dată contribuţia beneficiarului proiectului în valoare de 3300 lei (23.07%), care ne revenea prin contract, a fost INTEGRAL plătită furnizorilor de servicii.

Având în vedere faptele relatate, nu pot să trag decât nişte concluzii deloc onorabile pentru directorii serviciului economic din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa. Cred Domnule primar, că astfel de persoane, ar trebui evaluate periodic, nu doar profesional, (şi vă sugerez dacă aveţi pârghii legale să dispuneţi aceste evaluări), dar mai ales psihologic.

Atâta timp, cât nu se respectă un contract semnat în baza anumitor acte normative, nu pot să constat decât existenţa unei superficialităţi în cel mai bun caz, dar poate mai degrabă a unei aroganţe, a unei lipse de profesionalism, a unor ideii şi prejudecăţi demne de o epocă pe care o consideram apusă.

Nu voi putea înţelege niciodată astfel de mentalităţi, ca atunci când faci ceva pentru cei mai tineri şi talentaţi concetăţeni, când vrei să promovezi performanţa, cultura şi tradiţiile zonei căreia îi aparţii, să fi obstrucţionat constant şi în cele mai bizare modalităţi.

Nu-mi rămâne Domnule primar, decât să aştept chemarea în instanţă pentru neplata facturilor mai sus invocate, de către Grupul şcolar ,,Sf. Maria” Bistriţa, pentru ca apoi, să ma adresez şi eu instanţelor de judecată, pentru reglarea litigiilor dintre Serviciul economic din cadrul Primăriei Bistriţa şi Fundaţia ,,Proelectron”.

Nu mai pot spera nici măcar în ,,mintea de pe urmă” a cuiva.

Sau…poate cine ştie…chiar orice rău, poate fi mai bun decât ifosele unui director economic îngust la minte.

Cu stimă,

Preşedintele Fundaţiei ,,PROELECTRON,,

Prof. Dorel Nicoară

09.09.2011

Comentarii

26/09/11 10:44
Milea Romica

Nu ma surprinde , desi ma indigneaza, avand in vedere batjocura ,,mai marilor"la adresa oricarui om.Poate presa locala, un post de televiziune, scot la iveala neregulile jocului primariei dumneavoastra.Cazul trebuie facut public.
Cu respect,
prof. Milea Romica

25/09/11 22:27
Sasu Felicia

In acest an am participat pentru prima data la acest concurs si am ramas profund impresionata de calitatea lucrarilor prezentate precum si de organizarea concursului. Pacat ca nu exista mai multi oameni ca domnul profesor Dorel Nicoara pentru care sa conteze preocuparile stiintifice ale elevilor romani si care sa se implice in promovarea acestora. Vreau sa il felicit pe domnul profesor pentru efortul pe care il face in fiecare an de a organiza acest concurs si sper in rezolvarea cat mai rapida a problemelor care au aparut cu serviciul economic din cadrul Primariei orasului Bistrita. Ar fi pacat ca acest concurs unic in tara sa se opreasca la aceasta editie si un om plin de daruire pentru profesia lui sa fie nevoit sa plateasca o suma asa de mare dintr-un salar de profesor.
prof. Sasu Felicia - Resita

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5