Scurtă poveste despre … cafea
Arbustul care produce boabele de cafea este originar din Etiopia, de unde, prin secolul al XIV a ajuns în Yemen, apoi, în secolul următor în Egipt. Numele băuturii pregătite după culegerea, prăjirea și zdrobirea boabelor culese de pe arborele de cafea, era pe atunci kahwa, fiind băută numai de arabi. Pentru prima oară, cafeaua a fost adusă în capitala Imperiului Otoman prin anii 1554-1555, în timpul sultanului Soliman Magnificul (1520-1566) de către doi kahweci (cafegii) arabi veniți din Siria și care au deschis fiecare câre o kahvehâne (casă a cafelei), pe malul sudic al golfului „Cornul de Aur”. Acolo se adunau scriitorii și poeții care își făceau cunoscute creațiile lor, se purtau discuții, se juca șah și table. Existența cafenelelor a fost foarte spinoasă, deoarece aici a început să se consume tutun, vin și opiu, constatându-se în scurt timp că „Poporul s-a molipsit de cafenele, nu mai vine la moschei ”. În consecință, autoritățile laice au emis „firmane” iar cele religioase „fetva” prin care se interziceau consumul cafelei, tutunului, vinului,opiului, iar cei care nu le respectau, puteau primi pedeapsa cu moartea. Localurile unde se servea cafea erau ușor de recunoscut, după miros. Severitatea manifestată împotriva consumatorilor de cafea s-a „muiat” în a doua jumătate a sec. XVII, perioadă în care această băutură pătrunde masiv în Europa, la Veneția, Marsilia, Londra, Paris, Viena. În Transilvania, aflată sub suzeranitate otomană, cafeaua este pomenită pe la 1650 sub numele de „fekete viz”(apă neagră). În cronici și documente din Țara Românească și Moldova, de la sfârșitul secolului al XVII-lea și mai ales din secolul XVIII, apar numeroase informații despre „kahveci bași”, care încep să joace un rol important, mai ales în viața orașelor.
Și, istoria de peste trei secole a cafelei își urmează cursul ei, până într-o „epocă” în care se limitează importurile, consumurile, etc. apărând o „criză” de care mulți își aduc aminte, cât de greu se putea face rost de o cafea veritabilă, cât de scumpă era. Pe piață se pusese în vânzare „nechezol”, un amestec de cafea cu orz sau năut prăjit, de apăruse povestea că înaintea unei ședințe s-a servit o cafea făcută din acest amestec, iar pe timpul ședinței, jumătate dintre participanți au adormit, iar jumătate au … nechezat.
Comentarii
Marele clinician clujean, Profesorul Iuliu Hatieganu (1885-1959) după o indelungată experientă profesională de peste o jumătate de secol și-a surprins bolnavii de hipertensiune arterială prescriindu-le zilnic o cafea neagră pe care alti confrati ai săi o socoteau o otravă in meteahna asta atât de răspândită. Insă el atribuia cafelei (una pe zi, nu mai multe) proprietăti tonifiante si regulatoare ale circulatiei sanguine si n-a dat gres cu bolnavii săi, după cum consemnează presa vremii.
Asa cum se stie, boabele de cafea contin alcaloidul numit cafeină utilizat in medicină atât ca tonifiant al sistemului nervos central cât si in afectiuni cardiace.
Dupa cate stiu eu exista o legenda care pretinde ca "descoperitorul" cafelei ar fi fost de fapt o caprita jucausa care se pierdea de turma unui ciobanas etiopian si se dedulcea cu fructele unui arbust ,devenit mai apoi cunoscutul si mult apreciatul arbore de cafea.Intrucat capra respectiva avea un comportament ciudat , nu se odihnea odata cu celelalte din turma , dar totusi nu parea obosita , ciobanasul ar fi urmarit-o si asa a descoperit "secretul" cafelei denumita acum "arabica". D-l profesor a punctat exemplar istoria cafelei , parcursul acesteia dea lungul secolelor si importanta in civilizatia omeneasca. Multumim!
Adaugă comentariu nou