Servirea cafelei: 5 reguli importante

Atunci când inviți pe cineva la un ceai sau cafea, trebuie să ții cont că servirea acestor băuturi se face după un anumit protocol, iar tu, ca gazdă, trebuie să respecți anumite reguli. La fel, și în cazul în care ești musafir, trebuie să știi cum să servești cafeaua sau ceaiul pentru a nu te face de râs.

Astăzi vom vorbi despre protocolul servirii cafelei și despre regulile care se aplică atât pentru gazde, cât și pentru musafiri. 

Așadar, hai să vedem mai întâi cum trebuie să faci oficiile de gazdă când ai musafiri la cafea!

Nu servi cafeaua la masa la care s-a mâncat

Atunci când ai invitați la masă și ați ajuns la momentul servirii cafelei, aceasta nu se va oferi musafirilor la aceeași masă la care au mâncat. Invită-i pe aceștia în camera de zi sau în alt spațiu din locuință, iar dacă musafirii insistă să rămână la masă, dă curs dorinței lor. În acest caz, masa se debarasează, se șterg firimiturile și se lasă doar paharele cu apă.

Cafeaua se toarnă în fața oaspetelui

Odată preparată cafeaua, aceasta se toarnă într-o cafetieră și se aduce pe o tavă în camera în care sunt invitații. Pe tavă trebuie să se mai afle ceștile goale, așezate pe farfurioare, fiecare cu o linguriță alături. De asemenea nu trebuie să lipsească bolul cu zahăr. Ceștile se împart fiecărui musafir, începând cu cel mai în vârstă, apoi se toarnă cafeaua fiecăruia, în aceeași ordine. Gazda toarnă cafeaua lângă fiecare oaspete, stând în dreapta acestuia. În tot acest timp lingurița trebuie să fie așezată pe farfurioară, în dreapta ceștii.

Protocolul cere ca prepararea și servirea cafelei să fie făcută de o femeie, în timp ce bărbaților le revine sarcina de a servi vinul și celelalte băuturi, în timpul mesei.

Acum, hai să trecem și de cealaltă parte a mesei, și să vedem cum trebuie să ne comportăm din postura de musafir, când suntem invitați la o cafea!

Farfuria în stânga, ceașca în dreapta

Un mod elegant de a bea cafeaua presupune ca niciodată să nu ai în mână doar ceașca atici când nu stai la masă. Așadar, farfuria se ține în mâna stângă în timp ce cu dreapta se duce ceașca la gură, fără a lăsa farfuria din mână.

Atunci când bei cafeaua stând așezat la masă, farfuria poate rămâne pe masă, iar de fiecare dată, ceașca se va așeza pe ea. Dacă ți se pare că ceașca este prea plină la început trebuie, să ridici de pe masă si farfuria, pentru a evita să verși pe jos din cafea.

Lingurița, întotdeauna pe farfurie

După ce te-ai folosit de ea pentru a mesteca în cafea, lingurița se așează pe farfurie și în nici un caz pe fața de masă, sau în ceașcă. În cazul în care gazda a gafat și nu ți-a oferit farfurie, poți lăsa lingurița pe masă, dar pe un șervețel. Mai trebuie să ții cont că lingurița se folosește doar pentru a mesteca în cafea, nu și pentru a lua cu ea zahăr din bolul special. De asemenea, în nici un caz nu folosi lingurița pentru a sorbi cu ea cafeaua ca pe supă!

Nu sufla în cafea și nu sorbi zgomotos

Dacă simți că licoarea este prea fierbinte, ai puțină răbdare până se mai răcește și poate fi băută. Nu încerca să o „ajuți” suflând în ceașcă, pentru că acesta este un gest deplasat, care te va pune într-o lumină proastă. Apoi, când cafeaua s-a mai răcit, bea cu înghițituri mici, fără a o sorbi zgomotos din ceașcă. De asemenea, nu vei face o impresie bună nici dacă vei vorbi cu ceașca în mână. Poți face lucrul acesta după ce ai lăsat-o pe farfurie, dar ceașca se ține în mână doar pentru a bea din ea.

Ținând cont de aceste reguli de protocol, vei face întotdeauna o impresie plăcută, indiferent dacă vei fi gazdă sau musafir.

 

    


 

Comentarii

02/06/21 17:56
Leon Pintea

Am inteles ca nu trebuie sa lipseasca bolul de zahar dar ca lingurita se foloseste numai pentru a mesteca in cafea si nu pentru a lua zahar din bolul special.N-am inteles insa cum ajunge zaharul in ceasca mea.Imi pune oare gazda cu alta lingurita ? Eu nu sunt pretentios si beau cafeaua fara zahar. Intrebarea este "asa in general", dar sunt curios ce prevede protocolul...

02/06/21 17:56
Leon Pintea

Am inteles ca nu trebuie sa lipseasca bolul de zahar dar ca lingurita se foloseste numai pentru a mesteca in cafea si nu pentru a lua zahar din bolul special.N-am inteles insa cum ajunge zaharul in ceasca mea.Imi pune oare gazda cu alta lingurita ? Eu nu sunt pretentios si beau cafeaua fara zahar. Intrebarea este "asa in general", dar sunt curios ce prevede protocolul...

03/06/21 08:43
A

Domnule Leon Pintea, ce putem aștepta de la cineva (nu știm cine, că nimeni nu semnează aceste instrucțiuni) care dă lecții vorbind despre MUSAFIRI care SERVESC cafea sau ceai (și, desigur, „servesc” de toate)?! (Ce-i drept, „servesc” doar în ultima frază a primului paragraf. În restul textului, musafirii - normal - beau.)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5