Şedinţa extraordinară a CJ, suspendată din lipsă de cvorum
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
.
-
View the full image
Daniel Suciu
-
View the full image
Mihai Bumbu
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, care trebuia să aibă loc, ieri, de la ora 13.00, a fost suspendată, pe motiv că nu s-au prezentat destui consilieri, pentru ca şedinţa să aibă loc. Au absentat consilierii PNL, cu o excepţie vicepreşedintele CJ, Mihai Bumbu, şi consilierii judeţeni PSD.
Manevrele de culise din Consiliul Judeţean au generat o situaţie fără precedent, convocarea unei şedinţe extraordinare cu o jumătate de oră, o oră înainte, în cele mai fericite cazuri, în condiţiile în care legea prevedere convocarea în asemenea condiţii, doar în situaţii speciale, dezastre naturale etc.
Din dorinţa de a-i face pe social-democraţi şi liberali, responsabili de nepreluarea şi trecerea Spitalului Judeţean în subordinea Consiliului Judeţean, consilierii judeţeni PDL, conduşi de preşedintele CJ Liviu Rusu, cu sprijinul vicepreşedintelui CJ, liberalul Mihai Bumbu, au format un pact care să acţioneze ca o unitate de guerillă, primele rezultate apărând deja la şedinţa CJ de ieri.
Dar…jocurile au fost destabilizate, undeva în tabăra liberalilor, cineva a fost întors din drum, şi astfel, din lipsă de cvorum, şedinţa a fost suspendată.
,,Am convocat în şedinţă extraordinară Consiliul Judeţean pentru a promova trei proiecte de hotărâre discutate şi în şedinţa anterioară, şi prin disciplină şi ordine de partide ale unor membri de partid s-a refuzat a se trece cele două proiecte, nu de alta, dar spitalele nu au nevoie de bani, rectificările nu trebuie făcute să ajungă banii acolo unde trebuie asigurată sănătatea, şi de ce nu şi serviciile public. Partea interesantă este că în comisii s-au votat, iar în CJ în plen, nu s-a votat decât validarea unor consilieri, iar la celelalte proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi, reacţia colegilor consilieri PSD şi PNL a fost de abţinere. Am încercat astăzi pe temei legal să convoc CJ de îndată, sigur ei vor motiva că nu au fost anunţaţi la timp, ceea ce, sigur, nu stă în picioare. Nu e un capăt de ţară, nu suntem la prima situaţie în care solidaritatea răului nu vrea să se prezinte la muncă, eu sper să se mai întâmple acest lucru în două şedinţe ordinare şi să dizolvăm Consiliul Judeţean”, a declarat preşedintele CJ Liviu Rusu.
Liviu Rusu: Nu sunt un dansator şi acrobat pe sârmă
În stilul caracteristic, care l-a consacrat, preşedintele CJ Liviu Rusu nu s-a abţinut să nu facă câteva remarci la adresa consilierilor judeţeni PSD şi PNL.
,,Asistăm la un spectacol în plină vară, crezând unii că sunt scenarişti şi regizori, iar eu sunt dansator şi acrobat pe sârmă. Nu sunt, şi nici domniile lor nu sunt scenariştii cei mai pricepuţi, dar multe truisme pentru nimic, şi cred că ne pierdem vremea în formule sofisticate de exprimare, încercând să ne şicanăm unii pe alţii. Consiliul Judeţean are prerogative şi are lucruri mult mai importante de hotărât, proiecte mult mai importante, decât să încercăm să facem spectacole cu prezenţa sau cu absenţa domniilor lor. Dată fiind situaţia, neprezentându-se la muncă, nu ştiu de ce mai trebuie să avem Consiliu Judeţean, dar legea aşa prevede şi caracterul democratic subliniază acest lucru. Nu vom lua nici de data aceasta în discuţie şi spre aprobare cele trei proiecte de hotărâre. Lumea vede, analizează modul cum decurg lucrurile. Nu-i nimeni de înlocuit. Nu suntem totul în lumea aceasta. Vor veni şi alţii după noi care vor spune că ei sunt totul, şi nu va fi aşa. Ne vedem de treabă, încerc să nu mai supăr, să nu mai jignesc pe nimeni, să nu mai fiu ironic, dar sigur e uşor să îşi iei angajamente, e mai greu să le respecţi. Fără voie mai atingi cu o metaforă sau cu o vorbă anumiţi factori de răspundere sau colegii care ar trebui să facă parte din această şedinţă. Vă mulţumesc celor prezenţi! Mulţumesc presei că a dat curs şi v-aţi mobilizat atât de repede, de îndată şi aţi fost prezenţi şi cam atât, în rest…Doamne ajută!”, a conchis preşedintele CJ Liviu Rusu.
Daniel Suciu (PSD): Nu este nici legal, nici moral, modul în care a fost convocată această şedinţă extraordinară
Consilierul judeţean PSD Daniel Suciu a motivat absenţa social-democraţilor de la şedinţa de for judeţean prin faptul că nu este legal, şi nici moral, modul în care a fost convocată această şedinţă extraordinară. Daniel Suciu a mai precizat că PSD nu se opune preluării Spitalului Judeţean de către CJ, dar vrea ca acest lucru să fie făcut în cunoştinţă de cauză, social-democraţii cerând să le fie puse la dispoziţie toate informaţiile legate de costurile de întreţinere şi alte date suplimentare.
,,Eu, personal, am fost anunţat la ora 12, ultimul consilier judeţean PSD am înţeles că a fost convocat la ora 12.20, dar acesta e doar unul dintre aspectele problemei. Eu ştiu că Legea 215 prevede că poţi convoca o şedinţă de Consiliu Judeţean, în condiţii extraordinare, dar nu mai târziu de trei zile, şi în condiţii excepţionale, de îndată ce pot fi adunaţi consilierii. Vreau să vă spun că nu am fost anunţaţi nici măcar ce prevede ordinea de zi, iar dacă mă gândesc că a fost vorba de preluarea Spitalului Judeţean, vreau să vă spun că în Comisia economică, de săptămâna trecută, am cerut angajaţilor de la CJ, era şi doamna Anca Andriţoiu acolo (n.r.- director coordonator DSP B-N), să ne spună cât costă întreţinerea Spitalului Judeţean, timp de o lună, să facem un calcul pe un an, şi dacă contractul cu CJAS prevede aceste cheltuieli pentru a şti dacă noi, Consiliul Judeţean, ne putem permite o asemenea preluare. Bineînţeles, că am fost luaţi total pe nepregătite, nu ne-au fost prezentate acele informaţii pe care le-am cerut, pentru a evita situaţia ca într-un an, doi, Spitalul Judeţean să ajungă în faliment, pentru că nu putem să suportăm întreţinerea, cheltuielile şi utilităţile spitalului. Nu mai comentez modul de lucru al domnului Liviu Rusu, de a ne convoca, înainte cu o jumătate de oră. Nu mai comentez că nu ni s-a prezentat ordinea de zi chiar dacă este vorba de o şedinţă extraordinară. Noi, consilierii judeţeni PSD, nu ne împotrivim preluării Spitalului Judeţean, nici măcar nu ştiu dacă acesta a fost unul din proiectele de pe ordinea de zi, dar cerem să votăm un proiect, în perfectă cunoştinţă de cauză, ori din nou nu a fost cazul la CJ să votăm aşa ceva. Nu este nici legal, nici moral, modul în care a fost convocată această şedinţă extraordinară. În cazuri de dezastre naturale, ori nu este cazul în judeţul Bistriţa-Năsăud, poţi fi convocat de îndată ce poţi ajunge, nu ţi se dă ore fixe. Am colegi care sunt plecaţi din oraş, chiar nu am înţeles modul de convocare. Noi i-am transmis preşedintelui CJ că nu ne împotrivim preluării Spitalului Judeţean, dar i-am spus că vrem să facem acest lucru în cunoştinţă de cauză”, a spus consilierul judeţean Daniel Suciu.
În ceea ce priveşte ipoteza dizolvării Consiliului Judeţean, Suciu a declarat că PSD nu îi este frică de un asemenea scenariu vehiculat de către preşedintele CJ Liviu Rusu.
,,Dacă domnul Liviu Rusu îşi doreşte alegeri anticipate, îi transmitem că nu ne este frică de un asemenea scenariu. Cred că principalul obstacol în funcţionarea CJ este însuşi domnul Liviu Rusu şi comportamentul său nedemn de o asemenea funcţie”, a menţionat Suciu.
Mihai Bumbu merge mai departe cu sau fără PNL…
Prezenţa liberalului Mihai Bumbu la şedinţa convocată de preşedintele CJ Liviu Rus nu mai este o noutate, nici măcar pentru colegii liberali. Ameninţat cu retragerea sprijinului politic, chiar dacă securea războiului îi atârnă deasupra capului, lui Bumbu pare că nu îi pasă. Interesele personale sunt mult mai importante decât interesele de partid.
Consilierul judeţean PSD Daniel Suciu a refuzat să comenteze prezenţa liberalului la şedinţa extraordinară de ieri, iar preşedintele PNL Ioan Ţintean, ,,băga mâna în foc” pentru calitatea de om politic a lui Mihai Bumbu, declarând în conferinţa de presă de vinerea trecută, că niciun consilier liberal nu va recurge la înţelegeri punctuale cu preşedintele CJ Liviu Rusu.
,,Nu comentez prezenţa vicepreşedintelui CJ Mihai Bumbu la şedinţă. Eu mă ocup doar de consilierii PSD. Domnul Mihai Bumbu are un partid, are o poziţie, este strict problema PNL. M-am consultat şi cu colegii liberali, cu Dorin Popescu, cu Ioan Deneş, mi-au transmis că sunt pe toate coclaurile judeţului şi nu au cum să ajungă la o asemenea şedinţă”, a completat Daniel Suciu.
Rămâne strict problema PNL cum va rezolva problema ,,trădătorilor” din propriul partid, dar dacă Bumbu va avea aceeaşi soartă în CJ ca şi Vasile Marc, iar disputa în justiţie va dura circa doi ani, lucrurile se aşează perfect pentru vicepreşedintele CJ Mihai Bumbu.
Soarta lui se va limpezi odată cu încetarea mandatului de preşedinte CJ al lui Liviu Rusu, undeva în 2012 …timp berechet pentru a-şi rezolva interesele personale…
În ceea ce priveşte soarta Spitalului Judeţean, oficialii sănătăţii din judeţul nostru au declarat că aceasta poate fi preluat şi printr-o simplă semnătură a preşedintelui CJ Liviu Rusu, dar ministrul Sănătăţii le-a recomandat că din punct de vedere juridic este indicat să existe o hotărâre de Consiliu Judeţean în acest sens.
Potrivit doctorului Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean, hotărârea de Consiliu Judeţean era doar o formalitate. Celelalte unităţi sanitare din judeţul nostru au fost preluate, totuşi, în urma unor hotărâri de consilii locale…
Poate acolo, aleşii locali nu suferă de scenarită, nu se cred regizori, acrobaţi pe sârmă sau mai ştiu eu ce, şi nici nu îşi doresc să se dea în spectacol prin crearea de diversiuni.
Comentarii
....ministrul Sănătăţii le-a recomandat că din punct de vedere juridic este indicat să existe o hotărâre de Consiliu Judeţean.....
Sărmană ţară, sărman popor....Dacă un ministru poate afirma că e "RECOMANDABIL" să respecţi legile statului, nu pot să cred decât că pentru actualii guvernanţi încălcarea legilor a devenit ceva obişnuit, ceva firesc!
Adaugă comentariu nou