Senatorul Cristian Nicula: Cetățenii români din diaspora au posibilitatea de a obține cartea electronică de identitate chiar și fără a avea un domiciliu în România!

Senatul a adoptat luni, 14 aprilie, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.17/2025 pentru modificarea şi completarea Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum și a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Potrivit senatorului Mircea Cristian Nicula, Senatul a susținut "un demers legislativ care nu este doar un act tehnic de armonizare legislativă, ci o intervenție esențială pentru drepturile fundamentale ale cetățeanului român, oriunde s-ar afla el – fie în țară, fie în afara granițelor". SEnatul a fost prima Cameră sesizată, astfel că se așteaptă și dezbaterea de la Camera Deputaților.
"În mod concret, prin acest act normativ, se oferă cetățenilor români din diaspora posibilitatea de a obține cartea electronică de identitate chiar și fără a avea un domiciliu în România. Acesta va avea valoare de document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și va permite accesul rapid la servicii publice românești – de la comunicări oficiale, până la documente administrative.
Totodată, se implementează, la nivel național, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) – un pas esențial spre digitalizarea completă a relației cetățean-stat. Nu este doar o chestiune de tehnologie. Este o chestiune de respect, echitate și funcționalitate. Românii care locuiesc în Italia, Spania, Germania, Irlanda sau oriunde în lume trebuie să beneficieze de aceleași drepturi și servicii cu cei care trăiesc în România.
Prin această reglementare urgentă, evităm riscul ca cetățenii români să fie privați de un drept fundamental – acela de a se legitima, circula, comunica cu statul. Acest act legislativ nu are culoare politică, ci are un singur obiectiv: serviciul public și respectul față de cetățean", a transmis senatorul Nicula.
***
Altfel, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne există un HUB - portal de servicii electronice. Actualmente, sunt disponibile 13 servicii electronice (cazier judiciar, cazier rutier, sesizari abateri rutiere, programare pentru obținere pașaport/carte de identitate, joburi MAI, înscriere la școli de învățământ etc.). Este interoperabil cu evidența persoanelor, GHISEUL.ro, SEAP, dar și alte platforme.
***
La propunerea Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative din domeniul actelor de stare civilă și al actelor de identitate. Una dintre acestea oferă posibilitatea cetățenilor români care nu au domiciliul în România și locuiesc în străinătate, de a solicita o carte electronică de identitate.
Astfel, orice cetățean român care nu are domiciliul în România și locuiește în altă țară poate obține cartea electronică de identitate dacă prezintă un pașaport simplu electronic sau un pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate, ori documente eliberate de autoritățile străine, în original, din care să rezulte că locuiesc în țara respectivă. De asemenea, trebuie să dețină un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne – https://hub.mai.gov.ro/
Totodată specialiștii Ministerului Afacerilor Interne au inițiat demersurile de a dezvolta sistemele necesare astfel încât cetățenii români din străinătate să poată obține cartea electronică de identitate și de la oficiile consulare din țările unde locuiesc, calendarul extinderii urmând să fie convenit cu Ministerul Afacerilor Externe.
Reamintim că modificările legislative au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 27 martie 2025, iar modificarea legislativă a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2024 (C-491/21).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5