Sfântul prooroc Ilie Tesviteanul
Ziua de 20 iulie a fost o zi înălţătoare pentru cei ce au participat la sfânta şi dumnezeiasca Liturghie săvârşită la Mănăstirea de la Nuşeni care are hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Pentru credincioşii prezenţi la sfânta slujbă de hram Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul nu este un necunoscut. El este acel prooroc ce s-a învrednicit a „vedea faţa Domnului” datorită marii sale credinţe. Acesta a trăit într-o perioadă când poporul lui Israel, poporul ales, era condus de un rege idolatru care i-a obligat pe toţi supuşii săi să aducă jertfe unei zeităţi locale, Baal. Poporul suferea de pe urma faptului că Dumnezeul cel adevărat, Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Iacov era nemulţumit de pe urma tratamentelor nedrepte la care era supus poporul Său. Ilie, din cetatea Tesvi, era un om drept şi temător de Dumnezeul cel adevărat. Unii dintre cei care mai rămăseseră credincioşi Domnului Dumnezeu au mers la el şi l-au rugat să intervină pentru ei în faţa regelui. Omul lui Dumnezeu s-a înfăţişat regelui Ahab şi i-a expus doleanţele câtorva dintre supuşii săi şi l-a sfătuit să nu îşi mai oprime poporul. Regele nedorind să asculte „sfatul” proorocului, Ilie a fost înştiinţat că Domnul va trimite o secetă cum nu a mai fost vreodată prin acele locuri fapt care s-a şi întâmplat.
La rugăciunea proorocului Ilie „s-au închis cerurile” pentru trei ani şi şase luni împlinindu-se astfel voia Domnului. Noi având experienţa grozavei secete de anul trecut de numai câteva luni ne putem lesne imagina cum au încercat atunci oamenii din poporul lui Israel să supravieţuiască. Fiind foametea mare Ilie a fost înştiinţat de Domnul să meargă la pârâul Cherit. Aici proorocul şi-a făcut un sălaş unde era „aprovizionat” în fiecare zi cu apă şi cu mâncare de către un corb. Vedem în această minune ajutorul pe care îl dă Domnul celor iubiţi ai Săi. Înăsprindu-se foametea Ilie a fost sfătuit de Domnul să iasă de pe teritoriul poporului ales şi să meargă în părţile Tirului, zonă tradiţional păgână şi idolatră. Aici, la marginea localităţii Sarepta, a fost întâmpinat de o femeie văduvă care aduna vreascuri pentru foc. Proorocul Ilie a rugat-o să îi dea ceva să mănânce; ea a acceptat şi omul lui Dumnezeu a urmat-o la ea acasă. Acolo a avut parte de o mare ospitalitate: femeia mai avea puţină făină şi puţin untdelem şi se pregătea să facă o ultimă turtă pentru ea şi pentru fiul ei şi pe urmă să aştepte resemnaţi moartea. Cu toate acestea l-a primit pe Ilie în casă şi l-a rugat să mănânce împreună cu ei. Domnul a răsplătit-o imediat pe acea femeie şi de atunci până la sfârşitul celor trei ani şi jumătate de secetă făina şi untdelemnul nu s-au împuţinat din bucătăria ei. Proorocul în baza credinţei sale a făcut şi alte minuni.
Suferind din cauza foamei oameni aleşi din poporul lui Israel l-au vizitat pe proorocul Ilie în casa acelei văduve şi l-au rugat să intervină din nou la regele Ahab. Proorocul s-a înfăţişat regelui şi i-a propus un „test” care prevedea ca preoţii lui Baal să ridice un altar zeului lor, Ilie un altar Domnului Dumnezeu. Divinitatea care va „primi” jertfa va fi recunoscută ca şi singura divinitate, ca şi Dumnezeu adevărat. Locul de întâlnire a fost muntele Carmel. Preoţii lui Baal, în număr de 40.000, au pregătit altarul, au pus jertfa pe el şi au început să se roage. După o zi de rugăciune însă Baal nu a dat nici un răspuns. Spre seară a făcut şi Ilie un altar din douăsprezece pietre (după numărul celor douăsprezece seminţii ale lui Israel), a săpat şanţ în jurul altarului, a pus jertfa lui pe altar şi a turnat apă peste jertfă până s-a umplut şanţul. Apoi a început să se roage şi imediat a venit foc din cer care a mistuit atât jertfa cât şi altarul. Domnul Dumnezeu şi-a făcut văzută prezenţa şi existenţa. Oamenii câţi mai erau credincioşi Domnului Dumnezeu i-au ucis atunci cu sabia pe toţi cei 40.000 de preoţi ai lui Baal. Proorocul Ilie s-a rugat atunci Domnului din nou şi cerurile care au fost închise trei ani şi şase luni s-au deschis şi a căzut o ploaie binefăcătoare.
Sfântul Prooroc Ilie la sfârşitul vieţii a fost „ridicat” de Domnul la cer într-un car de foc. Mult mai târziu, în vremea activităţii Mântuitorului, se va arăta celor trei apostoli la Schimbarea Domnului la faţă pentru întări veridicitatea misiunii Acestuia pe temeiul proorocilor.
Dimineaţa zilei de 20 iulie 2013 a început cu o ploaie binefăcătoare pentru pământ şi pentru oameni. Şi în acest an Sfântul Prooroc Ilie ne-a „adus” ploaia mult aşteptată. Cu toate acestea credincioşii s-au adunat în număr mare în poiana unde se află Mănăstirea de la Nuşeni. În timpul Sfintei Liturghii a primit hirotonia întru diacon părintele Bogdan, absolvent de teologie şi medicină care va sluji la Centrul de Îngrijiri Paleative „Sfântul Nectarie” de la Cluj-Napoca. Prea Sfinţitul Vasile în cuvântul de învăţătură a vorbit credincioşilor despre importanţa pe care a avut-o Sfântul Prooroc Ilie şi despre exemplul lui pentru viaţa credincioşilor. În acelaşi timp i-a sfătuit pe credicioşii să îi urmeze dăruirea şi jertfelnicia. La sfârşitul sfintei Liturghii părintele stareţ, protosinghelul Paisie, a primit o diplomă de mulţumire pentru ajutorul acordat Centrului de Îngrijiri Paleative „Sfântul Nectarie” de la Cluj-Napoca.
Cuvântul de învăţatură al părintelui stareţ Paisie credincioşilor a fost de fapt a adresat „aleşilor” noştri politici. Sfatul pe care părintele protosinghel l-a dat acestora a fost de a cumpăni mult mai bine momentul în care îşi vor da votul în favoarea legilor pe care le vor susţine. Ar fi bine ca „aleşii” noştri să ceară mai des părerea părinţilor lor duhovnici şi să promoveze legi care să „stimuleze” viaţa religios morală virtuoasă a cetăţenilor României. Exemplul pe care l-a dat părintele stareţ şi care a ajuns la inima credincioşilor a fost unul pe care părintele l-a trăit în timpul unei vizite în Serbia. Într-o piaţă publică într-un oraş oarecare părintele l-a întrebat pe un cetăţean sârb: „Nu vă supăraţi, sunteţi ortodox?” La această întrebare persoana a „explodat”. „Cum? Ce înseamnă aceasta?” în sensul că „toţi, absolut toţi cetăţenii” sârbi sunt ortodocşi. Părintele Paisie şi-a exprimat dorinţa ca şi cetăţenii României să fie de aceeaşi părere. Pe lângă apelul general adresat tuturor „aleşilor” noştri politici, părintele Paisie le-a recomandat politicienilor prezenţi să fie cu mai multă responsabilitate faţă de promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală.
Fie ca Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul să ne ocrotească mereu.
Adaugă comentariu nou