Sfaturi pentru agricultorii începători. Cum pot obține recolte bogate și sănătoase?
-
View the full image
Sursa foto: https://www.rawpixel.com/image/3306666/free-photo-image-farm-workers-farmer-agriculture
Succesul unei campanii agricole se măsoară la final, atunci când se culege recolta de pe câmp și se mută în hambare. Fiecare fermier își dorește ca recolta să fie una bogată și de calitate, iar aceasta depinde în cea mai mare măsură de modul în care cultura a fost îngrijită. Nu poți îngriji o cultură fără a avea și cunoștințele necesare, iar la acest capitol, agricultorii începători pot avea unele lacune.
Dacă faci parte din această categorie, nu trebuie să te descurajezi, iar ca un prim pas pentru completarea bagajului de cunoștințe, îți recomandăm rândurile care urmează.
Nu ignora tratamentul semințelor
Calitatea recoltei depinde și de semințele folosite pentru înființarea culturii. În primul rând, acestea trebuie să nu aibă coaja crăpată, să fie uscate și să nu aibă mucegai. Totodată, trebuie să fie „curate”, fără impurități și alte soiuri de semințe amestecate printre ele. Este recomandat ca gradul de puritate să nu fie mai mic de 95%.
O etapă importantă înaintea însămânțării este tratarea semințelor cu substanțe speciale, care să le facă mai rezistente în perioada de germinație. Tratamentul pentru sămânță se aplică în zilele premergătoare însămânțării, iar semințele se lasă să se usuce complet înainte de a fi plantate.
Fertilizează terenul
Plantele au nevoie de hrană pentru a crește și a se dezvolta, iar aceasta constă în diferite substanțe pe care și le extrag din sol. Terenurile foarte fertile conțin în mod natural aceste substanțe, însă după mai multe sezoane, resursele se diminuează și trebuie completate. În acest scop, sunt necesare lucrări de fertilizare, care se efectuează la începutul sezonului și ori de câte ori este nevoie.
Fertilizarea constă în împrăștierea pe sol a unor substanțe denumite îngrășăminte, care conțin nutrienții necesari plantelor. Aceștia ajung în pământ și devin astfel resursă de hrană pentru plantele de cultură. O parte dintre substanțe sunt consumate mai lent, iar altele mai rapid, în cazul acestora din urmă fiind nevoie de mai multe fertilizări pe parcursul unui sezon.
Elimină toate buruienile
Buruienile îți pot distruge în timp scurt întreaga cultură, așa că nu trebuie să le dai nicio șansă să se dezvolte. Pentru aceasta, sunt necesare tratamente cu erbicide, care inhibă dezvoltarea buruienilor și le împiedică să se înmulțească.
O primă erbicidare se face la începutul sezonului, pentru a opri din germinare semințele de buruieni aflate în sol. Se folosesc erbicide preemergente, care se aplică pe pământul uscat, în perioadele fără precipitații. Acestea nu pot distruge absolut toate semințele de buruieni, astfel că va mai fi nevoie de o nouă erbicidare, pentru a le combate pe cele care vor răsări. De această dată, se folosesc erbicide postemergente, care trebuie să acopere buruienile pe o suprafață cât mai mare. În acest fel, sunt absorbite mai bine în țesuturile vegetale, oprind procesul de fotosinteză.
Protejează plantele de boli și dăunători
Dăunătorii și bolile fac ravagii în culturile agricole dacă nu se iau măsuri împotriva lor, iar acesta este un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere.
Bolile sunt cauzate de agenți patogeni precum ciupercile parazite și bacteriile, care, odată ajunși pe părțile plantelor încep să le atace. Bolile pot fi oprite din evoluție mai ales în stadiile incipiente, însă ideal este să nu fie nevoie. Aplicarea tratamentelor fitosanitare este cea mai sigură metodă de protecție a plantelor împotriva bolilor, existând două categorii de soluții. Astfel fungicidele de contact se aplică pe suprafața plantei și o protejează la exterior, în timp ce fungicidele sistemice pătrund în țesuturile vegetale și conferă o imunitate temporară. De asemenea, acestea au și capacitatea de a distruge agenții patogeni care deja au declanșat boala.
În ceea ce privește dăunătorii, insectele provoacă cele mai mari pagube, iar împotriva acestora trebuie să aplici tratamente cu insecticide.
Acestea sunt cele mai importante recomandări de care trebuie să ții cont pe parcursul unui sezon agricol, și astfel vei avea parte de rezultatele pe care ți le dorești.
Citiţi şi:
- 5 sfaturi pentru o cultură agricolă sănătoasă si bogată
- Erbicidare pre-emergentă vs post-emergentă: Diferențe și recomandări de utilizare
- Cum sa scapi de buruienile din gradina ta
- Bolile pomilor fructiferi şi combaterea lor prin tratamente oferite de Erbicid.ro
- Ce tratamente aplicăm pentru prevenirea bolilor la cerealele păioase!
Adaugă comentariu nou