Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori
Biserica noastră prăznuieşte astăzi cinci mucenici ai Ortodoxiei din Ardeal, doi călugări, doi preoţi şi un credincios.
Pentru a înţelege mai bine vredniciile lor, este bina să cunoaştem şi condiţiile politico- sociale ale vremii lor. Îndată după instaurarea regimului habsburgic, a început o luptă dârză din partea autorităţilor şi a călugărilor iezuiţi catolici de a-i atrage pe românii ortodocşi la unirea cu Biserica Romei. Dar poporul dreptcredincios, în frunte cu preoţi şi călugării de atunci, s-a ridicat cu bărbăţie întru apărarea legii strămoşeşti.
În cursul luptei inegale pe care poporul a purtat-o cu autorittăţile,au căzut fertfă numeroşi preoţi, călugări şi credincioşi care au suferit moartea, închisoarea, uneori bătăi şi schinguiri, izgonirea din satele lor.....
Între cei care au suferit mai multe se numără şi cei 5 sfinţi mărturisitori prăznuiţi astăzi.
Visarion Sarai era un călugăr originar dintr-o familie de vlahi din Bosnia. În anul 1744 a venit în Transilvania, predicând împotriva uniaţiei în zeci de sate de pe Valea Mureşului.În apropiere de Sibiu a fost arestat, aruncat în mai multe închisori, si murind în Austria.
Sofronie era fiu de preot din satul Cioara, Judeţul Alba, numit din botez Stan, A fot el însuşi preot, iar după ce a rămas vaduv s-a retras la mănăstirea Cozia.Reîntors acasa a ridicat un schit cu o şcoală, în pădurile din apropierea satului său. Revoltat de faptul că autorităţile i.au distrus schitul în mod abuziv, s-a ridict la luptă împotriva uniaţiei. Aproape 2 ani de zile a condus cu stăruiţă această luptă, încât acţiunea lui s-a transformat într-o răscoala..Cuviosul Sofronie s-a refugiat în Ţara Româneacsă unde a şi murit.
Mucenicul Oprea Miclăuş era originar din Săliştea Sibiului. A fost trimis de trei ori la Viena, de credincioşii din Mărginimea Sibiului pentru ca să ceară împărătesei Terezia libertate deplină pentru credinţa Ortodoxă. După ceaa de a treia solie în 1752 a fost arestat la Viena şi aruncat în închisoare. A murit în închisoare la bătrâneţe jertfindu-şi viaţa ca sfânt mărturisitor pentru dreapta credinţă.
Preotul Moise, a murit şi el asememea mucenicului Oprea deoarece şi el a fost în aceea delegaţie de la Viena.
Alt preot Ioan din satul Galeş a fost arestat în 1756,facând înschisoare la Sibiu, Deva, Graz.
Aceştia au fost caonozaţi în 1955, 1992.
Iată clar că şi în rândul poporului român s-au ridicat mucenici ai dreptei credinţe, după cuv Ap.Petru: “ în orice neam, cel ce se teme de Domnul şi face dreptate este primit la El”.
Aceştia şi alţi mărturisitori şi mucenici au devenit “ concetăţeni cu sfinţii şi casnici ai lui Dumnezeu”
Viaţa Sfinţilor prăznuiţi astăzi este un izvor nepreţuit de învăţăminte pentru desăvârşirea vieţii noastre duhovniceşti şi pentru o trăire autentic creştină. Dragostea lor faţă de Biserică şi neamul lor să ne slujească şi nouă, celor de azi, drept pildă de dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştrii, pildă de ataşament faţă de credinţa ortodoxă strămoşească, pildă de alipire şi devotament faţă de poporul din care facem parte.
Să urmăm îndemnul Sf.Ap Pavel “ cu luare aminte” la pilda vieţii lor şi la felul “ cum şi-au sfârşit viaţa şi să le urmăm credinţa”.
Citiţi şi:
- 21 octombrie-Sfinții Mărturisitori Ardeleni Visarion, Sofronie, Oprea. Ce învățăm din viața lor?
- Pr.Vasile Beni: Care sunt Sfinții Mărturisitori Ardeleni şi ce au făcut
- Părintele Vasile Beni: Sfinții Mărturisitori din Ardeal, modele de statornicie în credință
- Mitropolitul Andrei, prezent la primul hram al Mănăstirii Petru Rareş Vodă de la Ciceu Corabia
- Pr. Vasile Beni: S-au jertfit pentru Ortodoxie
Adaugă comentariu nou