Sfinţire la Mănăstirea Strâmba
În ziua de 21 iunie 2009, a doua duminică după Sf. Rusalii, la Mănăstirea ortodoxă « Sf. Ierarh Spiridon « Strâmba, comuna Josenii Bârgăului a avut loc într-o atmosferă de aleasă sărbătoare, cu o participare mai rar întâlnită, sfinţirea pietrii de temelie a noii biserici. A oficiat Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului împreună cu Preacucernicul părinte protopop Alexandru Vidican al Protopopiatului Ortodox Român Bistriţa şi un sobor de preoţi, având şi un invitat de marcă - Corul Bisericii « Sf. Ana » din Bistriţa - dirijat cu măiestria cunoscută de către părintele pastor Cornel Pop, ce impresionează întotdeauna auditoriul prin calitatea deosebită a interpretărilor. La intrarea în sat, Sfinţia Sa a fost întâmpinat de primarul comunei Tudorel Ciotmonda şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale, fiind condus într-o caleaşcă însoţită de călăreţi îmbrăcaţi în straie de sărbătoare până la mănăstire.
Evenimentul a coincis cu împlinirea unui deceniu de existenţă a mănăstirii din acest colţ străvechi de ţară românească şi totodată a reprezentat o încununare a unei activităţi de-a-dreptul impresionante şi merituoase desfăşurate pe tărâmul apărării credinţei şi slujirii lui D-zeu, dacă avem în vedere faptul că înainte de 1989, Strâmba s-a numărat printre localităţile prevăzute să dispară de pe harta ţării. D-zeu, n-a voit şi n-a permis, să se întâmple acest lucru. Aşa se face că, în anul 1983, din iniţiativa vrednicului părinte paroh Ioan Suciu, de la Rusu Bârgăului, cu sprijinul enoriaşilor pe care îi păstorea şi cu toleranţa autorităţilor locale şi judeţene, s-a început, cu riscurile de rigoare, construcţia bisericii ortodoxe a căror lucrări au fost finalizate în anii următori. Ulterior, s-a construit o altă biserică, cea penticostală, iar, în 1999, a fost înfiinţată pe un loc aproape sterp Mănăstirea « Sf. Ierarh Spiridon «, care prin munca şi strădaniile maicii stareţe epiharia Lucreţia Brumă şi a vieţuitoarelor de aici s-a transformat radical şi tinde să devină tot mai mult un loc din ce în ce mai căutat de cei dornici de reculegere şi întremare sufletească. E suficient să amintim că numai clădirea principală are 18 chilii.
Pentru vrednicie şi rezultate în plan spiritual şi administrativ preacucernicului părintei paroh al mănăstirii RADU VĂLEAN i s-a acordat titlu de iconom stavrofor şi dreptul de a purta brâul roşu.
Cu acelaşi prilej, a fost inagurat prin grija şi strădaniile unui pasionat al istoriei locale Muzeului sfântului lăcaş, ce adăposteşte şi pune la dispoziţia celor ce-i vor trece de acum pragul o serie de materiale documentare inedite, grupate de autor pe următoarele capitole :
- Biserica ortodoxă română - slujitoare devotată a Credinţei şi a lui D-zeu precum şi a intereselor naţionale ale românilor ;
- Ocupaţiile străine instrumente ale răului pe Valea Bârgăului ;
- Oameni de seamă ai Joseniului ;
- În prima linie a rezistenţei ;
- Eroi ai Joseniului, care ar trebui cunoscute de fiecare dintre cei care simt şi trăiesc româneşte şi cu atât mai mult de către cei din zonă.
După finalizarea lucrărilor la noua biserică există perspective şi condiţii de extindere şi înfiinţare a unor noi secţii ale muzeului: etnografie, artă populară, olărit şi nu numai.
În credinţa lor nemăsurată în Cel de Sus, credincioşii din zonă, ce au sfidat şi s-au opus cu mult curaj şi prin rezultate concrete de netăgăduit fostul regim totalitar, sfidează şi înfruntă acum criza, spun că se poate şi sunt hotărâţi să transpună în practică noile lor hotărâri îndrăzneţe. În final, preacucernicul părinte protopop Alexandru Vidican le-a adresat felcitări şi totodată a adresat invitaţia bârgăoanilor şi someşenilor, autorităţilor locale şi tuturor celor cu posibilităţi să ajute financiar, material, cu cunoştinţele de specialitate, cu mijloace de transport şi forţa de muncă Mănăstirea ortodoxă « Sf. Ierarh Spiridon « de la Strâmba în realizarea noilor sale obiective. Nu pot să închei fără a adresa felicitări pentru eforturile extraordinare pe care le-au făcut vieţuitoarelor acestui minunat aşezământ de cult monahal pentru acest eveniment.
Comentarii
Domnule Saratean , lasa pe domnul Sasarman sa scrie despre Biserica , o face bine , dumneata scrie cum e "Vremea" , eventual.
-" părintele pastor Cornel Pop" - Stimabile doar neoprotestantii au pastor , noi avem preot.
-"La intrarea în sat, Sfinţia Sa" - La noi se zice PreaSfintia Sa "
-"preacucernicului părintei paroh al mănăstirii RADU VĂLEAN " . De cand are o manastire preot paroh ?????.Manastirea are Staret sau Stareta , iar in cazul manastiri Stramba are duhovnic.Parintele despre care vorbesti D-ta e parohul bisericii parohiale Stramba si nu a manastirii.
Si - ar mai fii dar nu am timp.
Sa auzim numai de bine .
Adaugă comentariu nou