Şi pe Valea Bărgăului este slăvită poezia

În ianuarie, pe văile noastre e zăpadă şi mireasmă albă de iarnă, vreme de poveste, de şezătoare, de aduceri-aminte.
Alăturându-se miilor de manifestări din judeţ şi din ţară, consacrate Zilei Naţionale a Culturii Române,, în data de 15 ianuarie, Asociaţia „Speranţa” din Josenii Bârgăului a adus un omagiu „poetului naţional” Mihai Eminescu, „împăratul poeziei şi-al visării”, cum se exprima Gh. Tomozei. Au participat intelectuali –cadre didactice, medici, alţi iubitori ai liricii eminesciene.
Gazda generoasă a manifestării a fost locaţia dlor. Livia şi Vasile Sarca, iar activitatea a fost coordonată de dl. Adrian Mănarcă, născut în aceste locuri, domnia sa având aceeaşi postură managerială şi la Clubul „PRO PATRIA- Regăsirea Daciei”de la Bistriţa (locaţia Casa Armatei). De această dată au fost prezenţi şi oaspeţi de la Bistriţa: dnii. Livia şi Ioan Mânzat, Florentina şi Vasile Găurean.
Într-o atmosferă deosebit de plăcută, în jurul unor gustări frugale şi a unui pahar de vin (care totdeauna i-a inspirat poeţii), pe îndelete, ardeleneşte, s-a discutat despre cel mai de seamă poet al neamului nostru, Mihai Eminescu, despre destinul său urzit la final de potrivnicii săi. Sfârşitul lui încununează cu o aureolă preocupările patriotice ale gazetarului şi omului politic de la ziarul”Timpul”. În acest sens, dl. prof. Vasile Găurean a ţinut o prelegere despre locul lui Eminescu în lirica naţională şi în plan universal, urmată de dezbateri şi întrebări pe un spectru larg de probleme. Spre final, preşedintele cercului „Speranţa”, dl. Adrian Mănarcă a făcut o prezentare elogioasă a operelor dlui. prof. Vasile Găurean: „Marmura cuvintelor”(vol.I şi II), „Odisee spaţială-de la pământ la marginea universului” şi „EMINESCU şi OVIDIU”-o exegeză de Literatură universală comparată, toate apărute anul trecut, 2014 la Ed. Junimea, Iaşi.
Dl. col.(r)Ioan Mânzat a prezentat în continuare o frumoasă creaţie proprie: ”Rugăciune către Eminescu”, o invocaţie patetică rostită de altfel şi la cercul bistriţean „PRO PATRIA”. La final, prof. Vasile Găurean a dăruit volume din ediţiile domniei sale şi autografe.
Este lăudabil ca oriunde ne-am afla să purtăm în noi cultul pentru valorile naţionale, pentru neamul nostru şi cu deosebire pentru „acest dar al lui Dumnezeu pentru poporul nostru, care este Mihai Eminescu, după exprimarea Preafericitului Patriarh Daniel.
Mai durabilă decât monumentele în piatră şi bronz consacrate valorilor neamului este amintirea marilor personalităţi, cultul pentru ceea ce ne-au dăruit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5