EMINESCU SĂRBĂTORIT LA SEARA LITERARĂ A SOCIETĂŢII „SPERANŢA REÎNVIATĂ”

Joi seara, în 13 ianuarie 2011, s-a desfăşurat întâlnirea lunară a Societăţii „Speranţa reînviată”, în primitorul spaţiu al familiei Sarca din Josenii Bârgăului, unde cei 20 de membri prezenţi au trăit momentele deosebite ale unui adevărat cenaclu literar. Tema acestei seri literare a avut ca idee centrală sărbătorirea naşterii nemuritorului Eminescu, dar s-au prezentat şi teme legate de năsăudeanca Veronica Micle (Ana Câmpeanu), precum şi despre Vasile Fabian – Bob – Reu (Rău).

Despre Eminescu, profesorul Leonida Ştefănescu, a subliniat faptul că în ultima vreme luceafărul poeziei româneşti a intrat într-un con de umbră şi chiar în şcoli este mai puţin studiat, ceea ce este o mare greşeală, fiind vorba de cel mai mare poet al nostru, ale cărui poezii fac obiectul a circa 18 cântece, intrate în patrimoniul cultural. Cuvinte deosebit de frumoase, despre Eminescu, au fost rostite de profesorul Adrian Mănarcă, cel care a recitat din poeziile marelui poet.

O captivantă prezentare despre Veronica Micle a fost făcută de col (rz) Ioan Mânzat, care s-a referit la cele mai importante momente ale vieţii şi a legăturii cu Eminescu. Din frumoasele poezii ale Veronicăi Micle a recitat Niculae Vrăsmaş, care a făcut apoi şi o scurtă prezentare a lui Vasile Fabian - Bob – Reu (Rău), născut în Rusu Bârgăului, la 31 decembrie 1795, profesor la Academia Mihăileană din Iaşi, cărturar de elită şi unul dintre primii noştri poeţi, din care şi Eminescu s-a inspirat, în Epigonii.

Profesorul Iulius Lucuţa, rudă apropiată a poetului Aurel Rău, a adus de la Cluj, unde a participat luna trecută la sărbătorirea a 80 de ani de viaţă ai scriitorului, o miniantologie de autor, apărută la editura Napoca Star, cu titlul „Optzeci de poezii”, din care au fost lecturate câteva, de către subsemnatul, care am afirmat, că nu întâmplător au ajuns aceste versuri acum la noi, tocmai când îl comemoram pe Vasile Fabian – Bob – Reu (Rău), strămoşul poeziei şi al unor actuali poeţi de origine bârgăuană. A fost un semn că ceea ce consfinţise Lucian Blaga, într-un autograf pe un volum de versuri oferite lui Aurel Rău, se adevereşte „pe Valea Bârgăului, acolo unde curge poezia.” (Vom reveni cu detalii în Gazeta de Bârgău din 26.01.2011)

Asistenţa a cântat mai multe versuri, din poeziile lui Eminescu şi a urat mulţi ani celor doi membri ai societăţii care s-au născut în această lună, Mihai Bîltag şi Livia Sarca, ultima fiind gazda întâlnirii, care s-a născut în aceeaşi zi cu bătrânul poet Fabian.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5