Siguranță la înălțime! 20 de ani de Jandarmerie Montană în România, 14 ani în județul Bistrița-Năsăud!

Siguranță la înălțime de 20 de ani în România și de 14 ani în județul Bistrița-Năsăud! Înfiinţarea Jandarmeriei Montane în România reprezintă un moment istoric foarte important. În judeţul Bistriţa-Năsăud existau posturi de jandarmi încă din anul 1923 în cele mai reprezentative localităţi printre care unul şi la Tihuţa.
La data de 20 mai 1929, se înfiinţa Legiunea de Jandarmi Rurali Năsăud, cu reşedinţa în Bistriţa, ce cuprindea 5 secţii şi 28 posturi. Dintre acestea făceau parte mai multe secţii situate la: Lechinţa, Năsăud, Şieu, Rodna dar şi Secţia de Jandarmi Bârgău (reşedinţa: Prundu Bârgăului) cu posturile: Prundu Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Tihuţa, Iad (Livezile) şi Satu Nou.
În anul 1948, existau la nivelul judeţului un număr de 130 de subofiţeri de jandarmi. Dintre aceştia un număr de 22 erau arondaţi Secţiei de Jandarmi Bârgău cu următoarele posturi: Colibiţa, Tihuţa, Iad (Livezile), Josenii Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Măgura Calului, Prundu Bârgăului și Satu Nou.
În prezent, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, jandarmii bistriţeni contribuie alături de celelealte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi nu numai, la realizarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, în municipiul Bistriţa, în oraşele Năsăud, Beclean în staţiunea balneară Sîngeorz-Băi, inclusiv în zona montană la Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița.
Posturile montane Rodna și Piatra–Fântânele au fost înființate în urmă cu 14 ani, în anul 2007.
În ultimii ani zona Colibiţa a devenit din ce în ce mai frecventată de către turişti, ceea ce a dus şi la organizarea mai multor evenimente sportive şi culturale, iar acest aspect a impus de la sine o mai bună monitorizare a acestui areal. Ca urmare, începând cu luna august 2019 a fost operaţionalizat și Postul de Jandarmi Montan Colibiţa, subunitatea din cadrul Detaşamentului 2 Jandarmi Bistriţa care execută misiuni de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice în Colibiţa.
Pentru a marca această aniversare, în zona Lacului Colibița au fost organizate ateliere de prezentare ale Jandarmeriei Montane destinate turiștilor. Au fost distribuite pliante cuprinzând informații specifice privind sfaturi pentru drumeții în siguranță în zona montană și cele mai sigure metode de protecție față de animalele sălbatice care le pot pune pune în pericol integritatea fizică. Turiștii români și străini deopotrivă, s-au arătat foarte interesați de materialele utilizate de către jandarmii montani în diferite misiuni și au profitat de ocazie pentru a se fotografia cu aceștia.

Informații suplimentare

Posturile de Jandarmerie montană aduc o contribuţie însemnată în ceea ce priveşte asigurarea climatului de siguranţă a turiştilor în zona de munte din aria de competență, la combaterea contravenţiilor şi infracţiunilor silvice, prevenirii distrugerii mediului înconjurător, precum şi a ariilor protejate.
Jandarmii montani participă la misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe traseele turistice din zonă. De asemenea participă împreună cu alte instituţii abilitate, la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei fondului cinegetic şi piscicol natural, a fondului silvic şi de protecţie a mediului, prin măsuri specifice de prevenire şi combatere a oricăror încălcări ale prevederilor normelor legale. Totodată, jandarmii montani participă la căutarea/salvarea şi evacuarea persoanelor/turiştilor care se află în pericol în zona de responsabilitate.

De asemenea, jandarmii montani au atribuţii privind:
- menţinerea ordinii publice pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în zona de responsabilitate;
- prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional privind poluarea (fonică, a cursurilor de apă, a aerului, a solului, cu deşeuri, etc.)
- desfăşurarea de activităţi de informare, prevenire şi educare în cadrul şcolilor, prin prezentarea unor teme cu specific de protecţie a mediului în zonele montane;
-acordarea de sprijin autorităţilor în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi specifice la nivel local, în zona de competenţă;
- cunoaşterea permanentă a stării traseelor turistice şi informarea turiştilor şi a factorilor responsabili din zonă cu privire la starea drumurilor, starea indicatoarelor şi a marcajelor montane, alunecările de teren şi locurile unde s-au produs sau există posibilitatea producerii de viituri sau avalanşe, precum şi anunţarea din timp a populaţiei din zonă şi a turiştilor, în vederea evitării accidentelor şi a altor evenimente negative;
- îndrumarea, informarea şi acordarea de asistenţă turiştilor şi persoanelor aflate în dificultate în zona montană din aria de competenţă;
- căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană;
- intervenţia operativă pentru soluţionarea apelurilor populaţiei prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, direcţionate către structurile de jandarmi, conform indexului de cooperare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5