SONDAJ CURS: PSD scade la 42 de la 43%, PNL ajunge la 27 la sută în timp ce ALDE se apropie de 10 procente

Declanşarea procesului care vizează alegerile anticipate, dorite de partidele din opoziţie după ce premierul Tudose a demisionat, nu pare să fie dorit de foarte mulţi români. Cel puţin asta ne spune un sondaj realizat de CURS la cererea ziarului stiripesurse.ro. Potrivit datelor obţinute în urma cercetării sociologice, doar 29% dintre români ar fi de acord cu alegerile anticipate, în timp ce 65% consideră această variantă puțin sau deloc necesară, iar 6% nu știu sau nu răspund. Este vorba de primul sondaj de opinie realizat în 2018, perioada de cercetare fiind 3-10 ianuarie.

În ceea ce priveşte clasamentul partidelor în intenţiile de vot ale electorilor, sondajul CURS arată că dacă duminica viitoare are avea loc alegeri, PSD ar fi votat de 42% dintre români, cu 3,5% mai puțin decât în decembrie 2016. PSD scade un procent în intențiile de vot față de precedentul sondaj CURS, din noiembrie 2017.

Cea mai importantă creştere ar înregistra-o PNL. Liberalii ar fi votaţi de 27% dintre cei cu opţiuni conturate, faţă de 20% la parlamentarele din 2016. În sondajul din noiembrie 2017, PNL era tot la 27%.

O modificare importantă ar fi reprezentată de o creştere a procentelor ALDE, de la 6% la 9%, în stagnare față de noiembrie 2017. USR ar obţine, potrivit sondajului, doar 5% (la fel ca în noiembrie 2017), faţă de aproape 9% în 2016.

După o ușoară ascensiune, la 6%, PMP ar reveni la scorul din decembrie 2016, puțin peste pragul electoral de 5%. UDMR ar stagna la 6%, în vreme ce alte partide şi indepedenţii ar împărţi egal cele 6 procente rămase.

România 100, platforma lui Dacian Cioloș, și Pro România, partidul lui Victor Ponta, sunt prinse în premieră în sondaj, ambele la 2%.

Doar 57% dintre dintre respondenți au exprimat o opțiune, restul de 43% nu sunt hotărâți sau nu au răspuns.

Metodologie:

Universul de eşantionare:populaţia adultă rezidentă în România, neinstitutionalizată, în vârstă 18 ani şi peste;

Volumul eşantionului: 1068 de respondenţi;

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat;

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%;

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților;

Validarea eşantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS;

Datele nu sunt ponderate

Beneficiar: stiripesurse.ro

Perioada de realizare: 3 ianuarie – 10 ianuarie 2018

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5