Speranţa României stă în mâinile lor. Andrei Kovari, beclenarul care a creat un robot într-o zi

Sursa:www.wall-street.ro

Ei sunt doar o parte dintre tinerii de care Romania trebuie sa fie mandra: creatori de roboti sau de alte gadget-uri extrem de utile si intuitive, “pustii” de liceu pe care i-am cunoscut datorita programului Tech School au planuri mari cu viitorul lor: vor sa se specializeze in inginerie, proiectare sau robotica, iar creatiile lor de la varste fragede promit foarte mult. Am incercat sa-i cunoastem.

Andrei Kovari, 17 ani: Vreau sa creez un nucleu care sa sustina activitatea roboticienilor

STUDII: elev, clasa a 11-a, Colegiul National "Petru Rares" – Bistrita Nasaud; PROIECT: robotul salvator
Andrei Kovari a creat in doar 24 de ore un robot, mai precis o platforma care poate fi folosit in special in viata de zi cu zi sau in cazul unor situatii de urgenta. “In cazul unui cutremur, un astfel de robotel poate identifica, cu ajutorul unui sezor de dioxid de carbon, o persoana aflata in pericol, fiind mai usor de folosit decat solutiile traditionale cu care sunt dotate autoritatile."

SURSA DE INSPIRATIE. “Cu cateva saptamani inainte de a-l proiecta, am urmarit un documentar despre primii roboti spatiali trimisi de rusi si de americani, unde erau prezentate problemele pe car le-au intampinat, dar si studiul comportamentului materialelor utilizate in vid, cat si un film legat de Cernobil. Aceste doua emisiuni mi-au ridicat multe semne de intrebare si atunci am incercat singur sa gasesc un raspuns. Si sper ca am reusit!”

COSTUL PROIECTARII. “Sunt foarte multe variabile. Cum nu am sponsorizare, ma gandesc sa economisesc cat mai mult si de aceea apelez de cele mai multe ori la solutii second-hand. Proiectarea unui astfel de dispozitiv in regim S-H m-a costat circa 150 de lei, insa daca piesele erau noi, ar fi costat in jur de 500 lei”.

In tara sau peste hotare: unde vei studia? “De mic mi-am dorit sa urmez acest domeniu si m-as orienta catre ceva legat de bio-robotica. Am cautat diferite facultati, insa nu am gasit pana acum o institutie de profil care sa imi ofere ceva legat de pasiunea mea. Cele mai multe facultati din Romania si de la nivel european sunt legate de inginerie sau de mecanica si foarte putine cu specializarea in bio-robotica.

Unde te vezi peste 10 ani? “Intr-un laborator de cercetare din Asia. Oamnii sunt extrem de civilizati acolo, unde beneficiezi de un anumit suport. In plus, ai de partea ta si tehnologia, care este net superioara fata de cea din Europa sau din SUA”.

Comentarii

21/11/12 11:23
prof. Dorel Nicoară

Bravo Andrei,
Felicitari pentru interesanta realizare.De vreo doi ani de cand te cunosc, am simtit inventatorul din tine.Discutiile cu tine, precum si rezultatele tale deosebite obtinute in competitiile nationale de profil (ma refer doar la cele din aceasta vara, Gura Humorului si Iasi), ma fac sa cred ca vei face o stralucita cariera in domeniul roboticii.
Inca odata felicitari, tine-o tot asa si nu uita niciodata de anii de ,,juniorat,, de la Clubul copiilor Beclean!

22/11/12 09:00
ion paraschivescu

Robot in 24 de ore?
Sa fim seriosi!
Ion

22/11/12 17:28
MICKI

BECLENARUL??? Voi nu vedeti cum suna?!! Chiar nu va zgarie pixul pe hartie cand scrieti Pentru Andrei, felicitari!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5