Un robot marca Andrei Kovari, cu aplicaţii în industrie şi cercetare, îşi caută sponsorii
După ce în clasa a IX-a a construit primul robot, unul care evita obstacolele, pentru ca mai apoi să se remarce cu proiectele sale la diferite concursuri naţionale şi internaţionale, un elev cu origini în Braniştea şi studii liceale la Beclean uimeşte mai nou lumea Clujului, unde îşi face pregătirea universitară tehnică (anul al doilea la UTCN, secţia Automatică în limba engleză): la TEDxCluj2016, Andrei Kovari a ieşit în evidenţă cu Aleph 1.0, un manipulator robotizat pentru lucrul cu substanţe biologice sau chimice, fără contaminarea mediului exterior. Dispozitivul aflat la faza de concept complet în proporţie de 60 la sută a pornit de la un suport financiar provenit din bursa studentului, evident insuficientă pentru dezvoltarea acestei iniţiative cu costuri totale de circa 6.000 de euro, aflată acum în demersuri de găsire a sponsorizărilor necesare.
Aleph 1.0 este “un sistem telemetric prin care un operator poate manipula probe microscopice la distanţă sau într-un mediu complet izolat. Sistemul este compus dintr-o parte de control şi o parte de manipulare. Cu ajutorul unor joystick-uri operatorul manipulează probe microscopice, urmărind procesul pe un ecran.
Datele sunt trimise către sistemul de manipulare de pe microscop şi proba este astfel procesată. Un stream video este trimis către operator pentru a putea observa ce prelucrează. Partea de manipulare este încapsulată într-o incintă etanşă, astfel încât se previne contaminarea de orice natură a mediului exterior.
Analiza unor viruşi/bacterii, necesitatea de a procesa probe nucleare, biohazard sau chimice sau pur şi simplu nevoia de a observa diferite particule/corpuri microscopice m-au “împins” să construiesc acest robot. Cea mai mare influenţă a avut-o dorinţa de a grăbi procesele de dezvoltare ale vaccinurilor sau ale antidoturilor pentru diferite aplicaţii. Contaminarea factorului uman reprezintă un mare impediment în procesele de cercetare. Şi atunci mă gândeam cum aş putea izola mediul în care lucrez şi totodată să îl pot controla pe deplin chiar şi de la distanţă.
Aplicaţiile acestui robot sunt extrem de variate. Cercetătorii îl pot folosi pentru a putea manipula probe biologice, chimiştii pot studia diferite substanţe fără a intra în contact direct cu acestea, studenţii sau elevii pot interacţiona cu diferite corpuri microscopice” a explicat Andrei Kovari pentru “cluju.ro” detaliile despre robotul pe care şi l-ar dori introdus cât mai repede în industrie (fabrici) sau în cercetare.
Sursa: cluju.ro
Citiţi şi:
- Robotică de talie mondială la Colegiul Național “Petru Rareș” Beclean
- Speranţa României stă în mâinile lor. Andrei Kovari, beclenarul care a creat un robot într-o zi
- Cum funcționează insecticidele și care este rolul lor în agricultură
- Mii de români, azi, pe Aeroportul Cluj. Printre ei şi bistriţeni. Aglomeraţie de nedescris, fără protecţie împotriva coronavirusului
- O tânără originară din Beclean are idei de milioane
Adaugă comentariu nou